De parca ar fi trait intr-un turn de sticla timp de 4 ani, primarul Catalin Chereches anunta ca isi muta biroul, impreuna cu staff-ul sau, in cartierele municipiului. Nu sase, ca in Bucuresti, ci vor fi mai multe sectoare, unde, rand pe rand, la ore anuntate din timp, edilul va face vizite de lucru, flancat de sefii departamentelor din Primaria Baia Mare, care vor trebui sa noteze si sa raspunda pe loc sau cu capul, mai tarziu, la toate doleantele cetatenilor.
“Vom imparti in aproximativ 15-20 de zone orasul, in care vom fi prezenti cu tot ceea ce inseamna chestiuni care tin de ordine, curatenie, lucrari edilitare, lucrari de amenjare, chestiuni care tin de buna gospodarire a cartierelor, de ceea ce inseamna relatia cu cetateanul. In fiecare zi, intr-un interval de aproximativ 4-5 ore, impreuna cu colegii mei din primarie vom merge pe fiecare strada din aceste cartiere iar la finalul zilei voi avea audiente cu cetatenii orasului”, a declarat Catalin Chereches.
Actiunea va incepe miercuri si se va desfasura pe perioada nedeterminata. Prima zona din cadrul acestei actiuni este Meda – Cuza Voda, unde primarul ajunge miercuri, urmand ca cetatenii care locuiesc in alte zone din municipiu sa fie informati cu o zi sau doua inainte de intalnirea cu primarul municipiului Baia Mare, anunta oficiosul primarului, eMaramures.
Practic, de azi, baimarenii, mai putin cei care au grija zilei de maine, fiind prinsi cu munca la stat sau la privat, vor avea sansa sa-l vada la lucru pe cel ce a promis, a cata oara?, ca asa nu mai merge si ca de azi, orasul va fi condus in regim „militar sau militarizat”.
“Cred ca este o chestiune utila de deschidere a autoritatii locale spre cetateni. Utila pentru ca, sincer, nu mai am totala incredere in colegii mei care gestioneaza aceste probleme si vreau sa fiu in cartiere. Vreau eu, personal, sa le spun colegilor care este standardul la care eu ma ridic si standardul pe care il doresc ca sa fie implementat in raport cu curatenia, cu drumurile, cu zonele verzi. Pentru ca nu e una sa mearga doar un om de la Drusal pe strada cu o matura sub brat ci trebuie sa si mature si sa mature bine. Nu e totuna sa vina o masina si sa curete cu apa la bordura, trebuie sa curete bine, trebuie sa fie lucrul corect facut. Mai mult, e o chestiune legata si de drumuri, de estetica, de modul in care solicitam societatilor comerciale care se ocupa de drumuri sa faca rapid si bine lucrarile pe care le solicitam si in aceasta primavara si mai ales investitiile pe care le avem in infrastructura pe parcursul acestui an. Asta este dorinta noastra, in directia asta mergem si mergem cu foarte multa hotarare, determinare pentru a-i corecta pe unii si pentru a-i impulsiona pe altii dar, in primul rand, pentru a satisface cetatenii municipiului Baia Mare”, a conchis primarul, Catalin Chereches.
Nu stiu cine i-a schimbat brusc fisa postului si considera ca edilul trebuie sa fie intr-o permanenta campanie electorala, agresiva si inutila, pe „timp de pace”, insa Catalin Chereches aduce tot mai mult cu Hugo Rafael Chávez, fostul presedinte sud american care a condus, in stil dictatorial, Venezuela din 1999 pana la moartea sa, in 2013. Se spune ca Chávez era atat de indragostit de poporul sau incat aproape ca l-a sufocat cu iubirea sa. Zi de zi si la ore de maxima audienta aparea la televizor sau in piete pentru a da indicatii tuturor. De la profesori la medici, la sefi de departamente, mici meseriasi, taximetristi, tarani rataciti prin targuri, practic la tot ce misca sub privirea sa autoritara, avea ceva de spus si de comentat. Perfectiunea era cuvantul care il caracteriza la suprafata, pentru ca in spatele a ceea ce se vedea statea o cu totul alta persoana. Un conducator populist, ajuns nepopular spre sfarsitul vietii.
Sărăcia, lipsa de perspective, nepotismul, incultura, egalitarismul mizeriei, comunismul cu față umană domină Venezuela lui Hugo Chavez, dar și Baia Mare a lui Cătălin Cherecheș. În spatele discursurilor bombastice și al propagandei colorate de la televizor se află realitatea cruntă, adică subdezvoltarea, incapacitatea managerială a primarului, lipsa de viziune, lipsa de credibilitate în fața investitorilor, izolarea față de lumea civilizată. Locurile de muncă și investițiile nu vin acolo unde primarul ține discursuri academice despre cum se dă cu mătura, ci acolo unde găsesc un parteneriat corect, avantajos, atrăgător și credibil, ceea ce nu e cazul, azi, în Baia Mare.
“Primele zone abordate vor fi zonele in care s-a intrat cu apa si canalizare, unde e nevoie in aceasta primavara de lucrari de reparatii foarte consistente la drumuri, trotuare, zone verzi. Voi monitoriza personal actiunile de curatenie. Voi monitoriza personal modul in care societatile care se ocupa de drumuri raspund solicitarilor noastre si solicitarilor cetatenilor. Voi verifica modul in care se face intretinerea zonelor verzi si modernizarea zonelor verzi.
Voi monitoriza inclusiv faptul in care se abordeaza scolile, gradinitele, liceele si modul in care se abordeaza de catre conducerile acestor unitati de invatamant partea de intretinere a curtilor si bineinteles cea mai importanta chestiune este cea a dialogului cu cetatenii astfel incat va fi o bucurie dar si o chestiune foarte utila sa vedem in fiecare zi ce isi doresc cetatenii de la autoritatea locala si de la alte autoritati pe care le putem impulsiona prin prezenta noastra”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare si nu Hugo Rafael Chávez, asa cum ati fi fost indreptatiti sa credeti citin aceste randuri.
Actiunea se va desfasura pe o perioada nedeterminata si va reprezenta un nou mod de lucru al primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Potrivit acestuia, el va sta de acum in primarie aproximativ 2-3 ore pe zi, iar mai apoi va lua la pas cartierele orasului, pentru a fi in preajma cetatenilor, suna sec comunicatul emis de primar.
Cetatenii il vor intampina pe edil asa cum se cuvine, care cu flori, care cu o lista lunga de solicitari, evident, fiecare cu ce o sa gaseasca prin casa. Este greu de imaginat cum se va desfasura dialogul dintre locatarii cartierelor, banuim alese aleatoriu, care abia asteapta ca functionarii Primariei sa vina echipati cu maturi si lopeti, ca sa le mature gunoiul din jurul blocurilor, sa le sape trandafirii, sa stranga rahatul cateilor de companie de pe trotuarele aglomerate cu masini parcate alandala, sa munceasca birocratii in cartiere ceea ce ar trebui sa faca ei daca ar fi un pic mai gospodari si nu doar furnizori de voturi in campaniile electorale.
Interesant ca cei 23 de consilieri locali, alesi in mod legal in luna iunie 2012, nu au protestat la initiativa primarului si nici nu se simt lezati in amorul propriu ca sunt pusi in umbra de cel ce ar trebui sa colaboreze cu ei si nu sa ii subordoneze ca pe niste neica nimeni. Ardelean Teodor, Bondici Şerban Marius, Boroș Rodica, Bota Călin Ioan, Câmpan Mihaela Elena, Cozoplean Ciprian, Ghinea Laura Teodora, Grumaz Dan Andrei, Hofer Gabriela, Ilie Tudorel Dănuț, Ludescher Istvan Jozsef, Lupșa Ștefan, Mandra Ioan, Matei Dumitru, Micle Ioan Radu, Moga Liliana Reghina, Moroz Mihai, Mureșan Dorel Grigore, Pîrvu Ionuț Rareș, Pop Ștefan, Popa Adrian Vasile, Rob Marinel, Vida Noemi Erika, am publicat numele lor asa cum apar pe site-ul www.baiamare.ro. Cu siguranta cetatenii municipiului nu-si mai amintesc pe cine au votat si dupa cum observati nici partidul nu mai apare in dreptul numelui, semn ca nici ei nu mai stiu pe cine au de slujit si la ce formatiune politica sa-si prezinte raportul de activitate. Au ajuns doar niste consumatori de lefuri pe care si le ajusteaza atunci cand considera ca sunt subapreciati material.
In loc de concerte in aer liber, baimarenii vor asista, incepand de azi, direct si nemijlocit la desfasurarea de forte impusa de edil, pe timp nelimitat, aplaudand energic, promisiunile facute. Totul se va rezolva rapid si fara eforturi prea mari. Cu siguranta li se vor prezenta grafice, planuri si harti complicate dar viu colorate, cu date si termene clare, iar agentii economici indisciplinati vor fi apostrofati public pentru neregulile gasite. Mai ramane ca oamenii sa-i „bata” cu pietre, desprinse din bordurile bolnave, pe cei ce in mod repetat nu s-au supus ordinelor venite de la „imparatie”.
Incepem sa traim intr-o alta lume, cu alte reguli de functionare, indepartandu-ne de sistemul democratic la care ravnim de ani si ani. Cu siguranta ca ne dorim un primar secondat de viceprimari si, de ce nu, si de consilieri locali care sa isi faca datoria fata de noi acolo, in sediul numit Primarie. Sa urmareasca cum este cheltuit bugetul, invetitiile si planul de dezvoltare a orasului. Sa „lupte” pentru a crea noi locuri de munca, prin atragerea de investitori si fonduri guvernamentale sau europene. Sa ne asigure confortul zilnic si siguranta, dar mai ales sa nu ne mai oboseasca cu „prezenta lor” peste tot si oriunde. Sa ii stim ca lucreaza in folosul nostru si nu al lor.
Suntem satui de acte propagandistice intr-o vreme in care grija noastra este ziua de maine si nu 2016, an electoral. Cerem prea mult?
Sper ca nici nu trebuie sa ne asteptam ca la aceste vizite ad hoc facute de primul gospodar al urbei doamna viceprimar sa ne spuna cum se va zbate sa se construiasca parcuri industriale si sa riste ca famiglia sa-si piarda un chirias( singurul investitor ratacit pe aici intr-un mandat si ceva ) sau Toni Ardelean sa ne povesteasca de fatadele cazute ale cladirilor si sa nu se fi uitat cum pica tencuiala de pe fatada cladirii Bibliotecii Judetene.Oricum daca au nevoie de doi ani ca sa reabiliteze Piata Revolutiei le trebuie cel putin doua mandate sa creeze cateva amarate de locuri de munca,unde baimareanul sa castige salariul minim pe economie.Marea majoritate a consilierilor locali oricum au businesuri grase si ce le-ar mai pasa si de miile de someri si asistati sociali a caror sansa e doar sa se mute in alta localitate ca sa supravietuiasca decent,
Stai linistita,e cazuta tencuiala si de pe fatada cladirii Primariei,inspre Centrala Minelor,dar daca nu e cu populism,contracte grase si cu aplauze nu are primaria destula logistica ca sa faca reparatiile cu vreo doi muncitori si vreo 4 saci de glet…
Ar fi cazul sa faca ceva ca macar pe arterele principale sa ii oblige pe proprietari sa-si repare fatadele altfel tot orasul risca sa arate asemenea cladirilor de pe Victoriei ( 6 si 10 ) Progresului 39,Administratia Fiscala de pe Crisan si cladirea fostei florarii a Primariei din Piata Milenium, etc..De fapt pe Crisan si Horea sunt multe cladiri jalnice care arata lipsa de a fi gospodar atat a proprietarilor cat si a unei administratii incapabile sa rezolve o astfel de problema.