Facebook-ul a depasit toate granitele comunicarii, iar de la o platforma de socializare, asa cum a fost conceputa cu ani in urma, a ajuns o tribuna, de unde sefi de state si de guverne, sociologi, oameni de cultura, artisti, filozofi, jurnalisti, dar mai ales oamenii cetatii isi exprima liber opiniile. Pentru ca vorbim aici nu doar de opinii, nu de putine ori, liderii politici aleg Facebook pentru a-si anunta ultimele decizii pe care le iau si care pot influenta destinele a milioane de oameni. Daca este sa il privim doar pe presedintele Klaus Johannis, putem observa ca se foloseste de Facebook ca de un organ de presa prezidential. Si asta pentru ca presa tabloida din Romania nu mai reuseste sa duca informatia corecta catre cititor, scazand dramatic in gradul de incredere al populatiei.

Cu cat politicienii, fie ei de la Bucuresti sau din provincie, incearca sa calareasca presa si sa dicteze tonul si continutul articolelor, cu atat mai mult platitorii de taxe si impozite cauta alternative. Din fericire, internetul este inca liber. Guvernele ar dori sa intervina si aici, insa marile companii de internet stiu ca in momentul acela afacerea lor ar avea de suferit. In plus, tarile bogate, in care democratia este la ea acasa, isi respecta cetatenii si le ofera libertatea de exprimare.

Vorbind de libertatea de expresie, doamna Maria Balaj a preferat sa-i raspunda primarului Catalin Chereches, in ziua de 8 martie, in felul ei. Unde altfel daca nu pe Facebook, pentru ca este aproape imposibil sa mai gaseasca un spatiu, in presa “libera” din Baia Mare, unde sa poata protesta. Protestul, elegant si unic in felul sau a fost preluat si de altii si redistribuit si rascomentat pe aceeasi platforma.

feli02

NU sint sufletul tau !
Chiar daca e 8 Martie, ziua mamei, NU doresc sa primesc poezioare de la tine, nici scrisorele si nici suave vorbe! Nu asa imi demonstrezi ca sunt sufletul tau ! NU ma cumperi, precum o faci cu bunicile si strabunicile orasului, NU ma ademenesti cu suave/stupide poezioare si nici cu uscaciuni de vorbe inscenate in anotimpuri! NU poti sa ne demonstrezi nimic concret, nici mie si nici copiilor mei, NU te intereseaza de viitorul lor absolut deloc, lucru demonstrat prin dezvoltarea economica a orasului. NU ma pasioneaza panselutele si nici garduletele darimate, nici parcul plin de beton, fara viata si nici monumentele stupide pierdute prin oras. Ma intereseaza strada pe care ajung acasa si care are an de an mai multe gropi. Ma intereseaza siguranta casei mele si cea de pe strada, ma intereseaza locul de parcare si mai presus de orice ma intereseaza dezvoltarea economica. Si când spun asta ma intereseaza sa-mi spui tu, suflet pierdut, cati investitori ai atras in oras cine si ce interes economic au ei pentru zona noastra. Vreau sa vad ce viziune economica ai pentru cei ce supravietuiesc cu chiu cu vai in orasul pastorit de tine. Motiveaza intr-un fel copiii plecati sa vina acasa și sa-si depuna ofranda mintii lor, aici in Baia Mare, oras pe care din pacate il pastoresti. Pana atunci nu ma cauta si nu-mi canta serenade sub nici o forma, pastreaza-le pentru propria iubita/mama/bunica. Si nu mai vreau MINCIUNI!!! Nici eu si nici copiii mei! Doresc liniste si decenta, industrie si dezvoltare economica reala, de povesti m-am saturat” – comenteaza baimareanca Maria Balaj, pe pagina ei de Facebook.

Intalnirile “aranjate” intre edil si cetateni, intre primar si “Consiliul de Onoare” nu fac decat sa reflecte realitatea stramba in care ne oglindim si, din pacate, incepem sa traim. Intr-un oras in care drumul de la Primarie la Sala Sporturilor, oricum s-ar chema ea, devine mai scurt si mai batatorit decat cel dintre biroul “primului cetatean al urbei” si popor, inseamna ca votul primit in 2012 ar trebui reconsiderat. Cu singuranta Maria Balaj nu este singura care gandeste asa. Sunt mult mai multi, insa ea a reusit sa ne atraga atentia prin cuvinte simple, directe scrise dintr-o suflare. Este un strigat disperat spre inaltimea “turnului de fildes” in care politcienii se izoleaza mereu.

Finantam catedralele, spre nemurirea sufletelor noastre, an dupa an, cu sume cat pentru un bulevard, doar pentru a ocupa un loc mai in fata si uitam de minimele conditii de viata pe care trebuie sa le oferim celor ce ne-au pus in functii si ne platesc salariile. 

“De-a lungul timpului si eu si dumneavoastra am primit diverse reprosuri ca sustinem prea mult handbalul. Am facut-o si eu si dumneavoastra cu foarte mare placere pentru ca am stiut si stim foarte bine ca sportul este unul dintre ambasadorii cei mai buni si pentru municipiul Baia Mare, dar si pentru Romania si proiectul pe care l-am avut pentru echipa de fete a fost un proiect nu doar pentru Baia Mare si nu doar pentru Maramures, ci un proiect prin care am vrut sa ne aducem aportul la consolidarea imaginii Romaniei. Pentru multi dintre noi a fost o bucurie ca brusc sa se auda despre Baia Mare si in Austria si in Franta si in Norvegia si lucrul acesta sa se intample datorita sportului.

Nu conteaza atat de mult daca castigi sau pierzi in sport, ci conteaza pasii pe care ii faci, proiectul coerent pe care il ai si lucrurile trebuie construite pas cu pas. Astazi, datorita faptului ca de-a lungul timpului baimarenii au considerat ca dam prea multi bani la echipa de handbal, de la aproximativ 9 milioane de lei, suma pe care o acordam pentru sectia de handbal feminim si masculin, anul trecut, in acest an am redus aceasta suma la jumatate, la 4 milioane de lei. Sper ca toti cei care au reprosat consiliului local si primarului ca am sustinut prea mult sportul sa fie astazi fericiti!”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare cu ocazia aprobarii bugetului pentru anul 2015.

Faptul ca s-a injumatatit suma alocata echipei de suflet nu inseamna un favor facut contribuabililor, ci reflecta realitatea crunta ca “vistieria” este goala. Pur si simplu Cabinetul Ponta-Dragnea-Oprea a uitat de promisiunile facute in toamna, inainte votului pentru prezidentiale. Victor Ponta umileste, in felul sau, nu organizatia judeteana PSD pentru rezultatul alegerilor in Maramures, pe care ar fi trebuit sa o demita, ci pe cei care s-au angajat public ca il vor instala la Cotroceni pe premierul Romaniei, lovind acum in administratia locala.

In lista de investitii am introdus majoritatea studiilor de fezabilitate a proiectelor pe care dorim sa le depunem spre finantare pe fonduri europene in perioada 2015-2020. Este o chestiune importanta, strategica pentru municipiul Baia Mare, respectiv finalizarea noului Plan Integrat de Dezvoltare Urbana si alte tipuri de proiecte care pot fi finantate pana in 2020.

Cred ca in aceasta luna vom putea avea o prima dezbatere publica cu privire la noul Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, pentru a putea pana in primavara acestui an sa il finalizam si sa putem fi pregatiti sa depunem aceste proiecte la momentul deschiderii finantarilor. O alta chestiune strategica este legata de investitiile in invatamant. Sunt foarte multe pozitii cuprinse in lista de investitii, dar si la cheltuieli cu reparatii curente pentru invatamant. Pe masura ce vor evolua semnarile contractelor, procedurile de achizitii, dar si derularea contractelor si a lucrarilor, vom suplimenta la urmatoarele rectificari sumele de bani”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Exact asta lipseste baimareanului, dezbaterea publica la mijloc de mandat. Nu doar primarul, incadrat de cei doi viceprimari, ci si consilierii municipali ar trebui sa iasa in fata cetatenilor si sa spuna ce au facut din cat au promis si cum vad dezvoltarea orasului in urmatorii ani. Cum s-au cheltuit banii, pentru ce si cu ce rezultate? Sunt intrebari simple, iar raspunsurile trebuie adresate, nu prin intermediul jurnalistilor obedienti, ci spuse direct, in “agora”, acolo unde ne-au cersit votul in 2012.

In timp ce zeci de cetatenii inoata prin noroiul pana la genunchi prin unele statii de autobuz, la Colonia Pictorilor domneste speranta. Nu, nu s-a întâmplat nimic special, doar au inflorit brandusele!