Prim-vicepresedintele PNL Maramures, deputatul Mircea Man, a anuntat prin interpusi ca a hotarat sa nu mai candideze pentru un nou mandat in 11 decembrie. Stirea aproape ca a trecut neobservata si fara comentarii, semn ca nimeni nu-i va simti lipsa din Parlamentul Romaniei. Inca nu stim daca a fost impins din spate de catre conducerea centrala a partidului sau procurorii oradeni i-au sugerat ca ar fi mai bine sa lase politica deoparte si sa-si rezolve problemele mai vechi, care incepusera sa prinda mucegai prin dosarele intocmite cu 7-8 ani in urma.

In 4 august 2016, Adriana Saftoiu propunea PNL sa-i retraga de pe liste pe parlamentarii cu 3-4 mandate:

”Ştiu că e destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate, dar eu cred că ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispoziţie să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea sunt suficienţi”

Purtatorul de cuvant al PNL chiar si-a justificat aceasta idee, care le-a cazut greu la ficat unor parlamentari cu ani multi in spate, spunand ca:

oamenii tineri ca vârstă nu sunt neapărat cei mai buni, ba chiar cred că ai nevoie de experienţă parlamentară, dar în egală măsură, suntem într-un moment în care e limpede că cetăţenii au o reacţie nu foarte bună la figuri pe care le consideră deja erodate, de prea mult timp pe scena politicii, prea obişnuite în comoditate şi în privilegii (…)’‘.

Evident ca s-a vorbit putin, pana la uitare despre aceasta propunere, insa nu ar fi exclus sa vedem cum nume importante din PNL vor disparea de pe listele cu candidati. Mircea Man este unul dintre ei.

Aflat la al cincilea mandat de deputat, ai putea crede ca este “Doxa” in politica romaneasca. Insa nu este asa. Este de ajuns sa-i urmaresti fisa postului, pentru a-ti da seama cat de mediocru a fost in toti acesti aproape 20 de ani in Camera Deputatilor. In nici un mandat nu a stralucit. Experienta parlamentara este direct proportionala cu anonimatul cu care a fost cadorisit.

Nu a stralucit, ci a fost doar o umbra la Bucuresti, acolo unde l-a trimis electoratul ca sa ii rezolve problemele. Satul o vreme de drumurile Baia Mare – Bucuresti si retur, a condus judetul din pozitia cea mai inalta. Nici in acei 4 ani nu s-a remarcat si nu a facut nimic pentru locuitorii Maramuresului. Doar scandaluri si lucruri neterminate a lasat in urma sa la Consiliul Judetean.

”Colegul meu, Mircea Man, a hotărât să se retragă din cursa electorală pentru a avea timpul necesar rezolvării unor probleme cu Justiţia. Decizia sa a fost respectată, iar în competiţia pentru alegerile parlamentare au rămas alţi 20 de colegi”, a declarat Mircea Dolha pentru Agerpres.

Atat si nimic mai mult. Asteptam cu totii o conferinta de bilant din partea PNL Maramures cu privire la activitatea parlamentara a lui Mircea Man, la care sa participe si deputatul cu multiple mandate. Nu a fost si cu siguranta nici nu va fi. Mircea Man da dovada de lipsa de respect fata de alegatori pe care nu o data i-a sfidat, dar mai ales ne dovedeste inca o data ca nu este un barbat adevarat, care sa-si asume neputintele, greselile sau victoriile, si alea extrem de putine la numar.

Ca si el inca doi parlamentari liberali sunt in situatia de a avea trei si mai multe mandate si cu siguranta ca se gandesc ca se vor regasi din nou pe viitoarele liste. Liviu-Titus Pasca si Vasile Berci sunt la fel de “talentati” ca si Mircea Man in a “freca menta” in Parlamentul Romaniei.

Jobul lor, al celor trei, era si este sa initieze si sa adopte legi, dar mai ales sa apere interesele judetului. Au fost la putere, dar si in opozitie. Au avut multiple ocazii sa ajute Maramuresului si locuitorii acestui judet ajuns pe ultimul loc in tara in multe clasamente. Cum arata mandatele celor trei asa arata si satele, comunele si orasele in care au fost mereu sa cerseasca voturi.

Nu este de ajuns sa spui ca ii iubesti pe maramureseni, ca le respecti traditiile si obiceiurile si sa-i lauzi duminica la un pahar de horinca dupa slujba de la biserica.

Vorbim aici, in primul rand, de initiativa purtatorului de cuvant al PNL, Adriana Saftoiu, care ar trebui sa fie adoptata de toate partidele, indiferent de culoarea lor politica. Cu sau fara pensii speciale, acesti “monstri sacri” ai Camerei Deputatilor si Senatului ar trebui sa faca pasul lateral si chiar ar trebui sa se ocupe de rezolvarea tuturor problemelor personale.

Nici Calin Matei, Sorin Bota, Florin Tataru si ceilalti parlamentari anonimi de la PSD, cum nici Dolha de la PNL sau anonimii de la UNPR-PMP, UDMR si alte formatiuni nu au excelat in acesti ani, fiind doar niste cuminti votanti dupa dictarea partidului si lacomi incasatori de salarii, indemnizatii, avantaje si pensii speciale.

Intotdeauna vom avea nevoie de oameni competenti care sa “guverneze tara”, dar cand nu iei note de trecere nici dupa 3-4 sau 5 mandate, inseamna ca ceva nu este in regula, iar bagatul in fata este daunator si pagubos.