Sîntem în plină campanie electorală. Toată presa este cu ochii pe alegerile prezidențiale. Între timp însă viața merge înainte, iar unii oameni continuă să se confrunte cu probleme adevărate, probleme de viață și de moarte. În acest articol vă propun să vorbim despre doamna Eleonora Groza care a fost operată la finele lunii trecute la Spitalul Județean Baia Mare.

Femeia în vîrstă de 85 ani a ajuns la Spitalul din Baia Mare după ce a căzut și și-a rupt piciorul stîng. După cîteva analize șeful secției de Ortopedie, domnul Radu Dragoș, a decis să o opereze lucru pe care l-a și făcut. Operația a decurs fără probleme.

După cîteva zile însă nepoata bătrînei a realizat cu stupoare că medicii au făcut o ”mică greșeală” – au operat-o la piciorul greșit. Așa că a alertat imediat conducerea spitalului care a demarat o anchetă. Între timp același doctor Radu Dragoș a revenit cu o altă intervenție de data aceasta la piciorul bolnav.

Din cauza acestei erori medicale însă doamna Eleonora a rămas cu o tijă în piciorul sănătos. Nu știu cum pe voi, dar pe mine scenariul acesta m-a lăsat mască. Nu credeam că e posibil așa ceva într-o Românie a secolului 21.

Unii reușesc să trimită sonde pe Marte, să teleporteze particule, iar în timpul acesta în România sunt măcelăriți oamenii de parcă am fi în secolul 14. Acest scenariu absurd pare desprins de prin cărțile lui Kafka mai ales că nimeni din cadrul Spitalului Județean Baia Mare nu i-a spus sărmanei bătrîne care vor fi efectele acestei greșeli și cum poate fi ea remediată.

În disperare de cauză nepoata doamnei Eleonora, Mihaela Mihalea, a decis să adreseze o scrisoare Ministrului Sănătății în care îi cere ajutorul pentru soluționarea acestei probleme. O puteți citi mai jos. Voi reveni în unul din articolele următoare cu mai multe informații despre evoluția acestui caz.

Scrisoare deschisa ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu

 

Stimate domnule ministru al Sanatatii,

 

Va scriu in numele bunicii mele Groza Eleonora, in varsta de 85 de ani, inca internata in Spitalul de Urgenta Dr. Constantin Opris din Baia Mare. Bunica mea are o tija intr-un picior sanatos, operat din cauza unei culpe medicale. Pana in acest moment, nimeni nu ne-a spus care sunt efectele acestei tije.

 

Domnul doctor Radu Dragos, chiar daca si-a recunoscut greseala, este in continuare singurul specialist care se ocupa de bunica mea. Singurul specialist de la care putem solicita informatii cu privire la evolutia bunicii mele.

 

Am incredere ca doctorul Radu Dragos va raspunde profesional si penal pentru eroarea medicala comisa, dar dincolo de masurile administrative si juridice, exista totusi un pacient caruia i s-a comis o nedreptate intr-un spital public din Romania.

 

Stiu ca bunica mea are 85 de ani si stiu ca in Romania atunci cand ai 85 de ani nu mai discuti de efecte pe termen mediu sau lung, dar are dreptul sa primeasca aceste informatii. Nu stiu si nu-mi spune nimeni ce ar trebui sa fac eu sau bunica mea pentru a obtine informatiile necesare.

 

Va rog sa aveti in vedere atat in numele bunicii mele, cat si al altor pacienti care se gasesc intr-o situatie similara ca nu exista un regulament pentru situatii de acest gen, la care pacientul sau apartinatorii acestuia sa apeleze si sa se informeze.

 

Punctual, va rog sa imi precizati cine poate sa aprecieze care sunt efectele introducerii unei tije, in mod eronat, in soldul sanatos al unui pacient de 85 ani.

 

Cu stima,
Mihaela Mihalea
Baia Mare, noiembrie 2014