Adrian Ivan sau Aedrian VanDogg este un tânăr artist tatuator din Baia Mare.
Cu toate că este abia la începutul drumului, Adrian gândește deja ca un profesionist. Știe că fără trudă și fără dăruire nu se face nimic, de aceea muncește din pasiune.
Avantajul său față de ceilalți artiști este acela că pentru Adrian orice lucru, indiferent cât de nesemnificativ ar fi, poate deveni subit subiect de inspiratie, iar inspiratia pentru un artist tatuator înseamna totul.
Cine este Aedrian Vandogg?
Mă numesc Adrian Ivan, m-am născut în Satu Mare, de 2 ani sunt băimarean cu acte și mă bucur nespus de mult că am ales să mă mut aici. Nu se compară cu niciun alt oraș în care am mai locuit, nici măcar cu Cluj-ul. Sunt artist tatuator, vlogger, din când în când. Pe lângă asta, am mai făcut baschet de performanță în generală, freerunning, breakdance tot de performanță timp de 10 ani etc.
Aedrian van Dogg este un “nume de scenă”, compus din mai multe elemente .
Van vine de la Ivan, numele meu de familie, Dogg vine de la porecla pe care o aveam din 2006/7 Doggy și Aedrian de la Adrian, dar am zis că mai bine ar suna “Edrian”.
Într-un final, aș putea spune că Aedrian van Dogg reprezintă un alter-ego care se manifestă prin artă.
Ce anume te-a determinat să devii artist tatuator?
Inițial, doream să fiu fotograf. Trebuia să dau admitere în Cluj la UAD (Universitatea de Arte și Design ), dar datorită bugetului redus și lipsa de aparatură necesară, am renunțat. Aveam un prieten foarte bun din copilărie care tatua la acea vreme, acum este artist în Danemarca, care m-a sprijinit și mă sprijină în continuare cu desenul și pictura. Pentru admitere, trebuia să știu să desenez, dar eu înainte nu făcusem nimic altceva decât graffiti-uri. Mi-am spus că dacă reușesc să învăț să desenez, o dau dracului de facultate de fotografie si mă fac tatuator și așa a început povestea …
Ce te inspiră în munca ta?
Sunt înconjurat de inspirație, încerc să mă inspir din tot ce prind, dar cea mai mare influență asupra lucrărilor mele o au jocurile video, cărțile erotice si macabre, muzica în special, băieții de la C.T.C., Ill Heartz și desigur și alți tatuatori.
Ce crezi că îi determină pe oameni să-și picteze corpul?
Sunt mai multe chestii care îi determină dar eu aș dori să exemplific cazurile mai “fericite” care mă satisfac pe mine ca persoană. Un exemplu ar fi suferința. Printr-un tatuaj poți elimina suferința sufletului, depinde foarte mult și de mentalitatea fiecăruia, suferința trebuie să fie de domeniul trecutului și uneori doar așa poți încheia un capitol, epuizându-l total. Alt exemplu pe care îl pot menționa este dorința de a purta cu tine mereu o persoană dragă, un eveniment plăcut, un „talisman” care să îți poarte noroc sau să îți amintească de o anumită stare de spirit .
Preferi un client hotărât când vine vorba de tatuaje sau unul care să-ți lase mâna liberă?
Faza cu “clientul hotărât” e discutabilă, în ziua de astăzi a fi client hotărât înseamnă a face “efortul” de a veni până la salon să discute cu artistul tatuator despre tatuajul dorit. Din punctul meu de vedere mai hotărâți sunt clienții cu care pot să colaborez foarte maleabil, adică care îmi zic o idee concretă a ceea ce își doresc să aibă pe piele dar acceptă viziunea mea artistică și sugestiile legate de model ca să se poata realiza mai bine tatuajul respectiv .
Este adevărat că fiecare tatuaj spune o poveste?
Din păcate, nu pot să vă confirm acest mit. Este doar parțial adevărat, cele mai multe tatuaje din ziua de azi și mai ales pe meleagurile noastre, sunt lipsite de poveste. Chiar ma bucur când prind câte un tatuaj cu o poveste cu adevărat emoționantă sau interesantă. Încă suntem la stadiul de tatuaje “fashion” chiar dacă se execută și opere de artă, nu toate au o poveste în spatele lor.
Îți amintești care a fost primul tatuaj pe care l-ai realizat?
Da da, m-am apucat să tatuez înainte ca să fiu eu tatuat. Primul tatuaj realizat a fost o inițială, țin minte că aveam niște emoții și îmi bătea inima foarte tare. În timp, s-au schimbat lucrurile și acum sunt mai relaxat când tatuez decât când fac orice altceva, este un fel de împlinire spirituală J.
A tatua este pentru tine o muncă sau o pasiune?
Muncesc din pasiune. Lăsând gluma la o parte, o fac pentru pasiune, dorință de progres și de a ajunge cel mai bun și nu mă limitez la granițele noastre. Dar uneori este și un job deoarece trebuie să aduci și ceva bani în casă.
Care este modelul tău în viață?
Sincer, am ajuns la punctul acela în care mă consider propriul model. Toate muzele și toți idolii m-au dezamăgit într-un fel sau altul. Plus că încerc să îmi creez eu stilul de viață care să îmi ofere satisfacțiile necesare .
Unde te vezi peste zece ani?
Sper să mă văd tot în Baia Mare, dar și să călătoresc mult mi-aș dori. Doresc ca în mai puțin de 10 ani, să organizez o convenție de tatuaje în Baia Mare și pe lângă asta, să extind salonul BAT – Body Art Tattoo și în alte orașe .
Ce hobby-uri ai ?
Ca și hobby aș putea spune, pe lângă pictura și desen, care totuși țin mai mult de lumea tatuajelor, jocurile video, cum ar fi Playstation. Pe lângă asta, mai pot menționa și cititul, îmi place mult să citesc, doar că, din păcate, nu mereu găsesc cărțile potrivite și eu niciodată nu citesc o carte împrumutată, doar cele din biblioteca personală sau cele pe care mi le cumpăr eu. Nu îmi place să împrumut chestii. Sunt un posesor a 3 pisici, o siameză (Lola) pe care o am de 13 ani , și 2 “puiuți”(Batman si Puffa) pe care i-am adoptat în 2010 .
Un mesaj pentru maramuresenii.ro?
Mulțumesc pentru colaborare și vă susțin mișcarea pentru a scoate în evidență povestea tuturor maramuresenilor! Pe lângă cele mai sus menționate, a fost o onoare să fac parte din acest interviu!
Sper să ne auzim in continuare ! xoxo
P.S. Pe Adrian Ivan îl puteți găsi și pe pagina lui de facebook, unde își postează noutățile în materie de tatuaje.