Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat recent ca ar avea nevoie de peste un miliard de euro pentru a construi noi penitenciare pe tot cuprinsul tarii. Deficitul calculat de ministrul in exercitiu ar fi de aproximativ 11 mii de locuri.

„Este nevoie reala de un miliard de euro pentru a construi mai multe penitenciare care sa acopere deficitul de 10-11.000 de locuri in momentul de fata. Asta inseamna penitenciare noi, plus investitii in penitenciarele vechi pentru a incerca sa le aducem la limita demnitatii umane”, a declarat Robert Cazanciuc, vineri, intr-o conferinta sustinuta la Constanta, unde a participat la sedinta de bilant a activitatii Curtii de Apel si a instantelor din raza de competenta.

El a mentionat ca oricat s-ar investi in penitenciarele vechi, acestea nu vor putea oferi conditii decente de detentie sau o incercare de reabilitare a detinutilor. „Discutam despre un sistem invechit de infrastructura si indiferent cat incercam noi sa investim nu avem cum sa transformam un penitenciar construit la 1800 si ceva sau la 1900 intr-unul in care sa ai conditii decente de detentie ca sa nu mai spun de incercarea de reabilitare”, a precizat ministrul Justitiei.

Arestarile pe banda rulanta nu fac decat sa-i dea dreptate lui Robert Cazanciuc, mai ales ca ritmul este in crescendo, daca e sa ne luam dupa spusele sefei DNA Codruta Kvesi, care a declarat, la Bilantul Politiei Romane in luna ianurie, ca sunt in lucru 5100 de dosare.

„Sunt un reprezentat al unei institutii in care lucreaza 190 politisti. Acesti politisti au un rol esential in activitatea DNA intrucat lucreaza direct cu procurorii si in mod nemijlocit. In 2014 am inregistrat peste 4.900 de dosare penale si azi dimineata aveam in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori. Avem in jur de 110 procurori in DNA, dar 25 dintre ei participa in sedintele de judecata. Deci vedeti o incarcatura foarte mare de dosare repartizate unui numar mic de procurori. De aceea, rolul pe care il au politistii judiciari in cadrul DNA este extrem de important”, a precizat Kovesi.

Daca in tarile nordice, penitenciarele sunt inchise si puse la conservare, la noi arestatii preventiv sunt trimisi in arest la domiciliu din lipsa de spatiu, iar detinutii dorm cate doi in pat, si asta nu de ieri sau de azi ci de ani de zile. Toate guvernele, incepand chiar din 1990 au bagat bani cu nemiluita in construirea de noi biserici. Numai BOR are in proprietate peste 20,000 de lacasuri de cult ajungandu-se, conform unei investigatii BBC, sa se inventarieze cate 10 noi biserici ridicate in fiecare luna. Ne-ar fi greu sa calculam cati bani s-au scurs catre culte in acesti 25 de ani. Fiecare partid aflat la guvernare, presedinti de Consiliu Judetean sau primari, au dirijat fonduri importante pentru constructia de noi edificii religioase sau repararea si intretinerea celor vechi.

In timp ce numarul bisericilor crestea exponential, guvernul a initiat un plan de reducere a numarul de paturi in spitale si chiar de inchidere a unor unitati sanitare, pe motiv ca nu sunt rentabile. Evident ca se poate scrie foarte mult despre acest subiect sensibil si de actualitate. Reprezentantii BOR spun ca primesc extrem de putin fata de nevoile lor. Ca o comparatie, declara ei, National Arena a fost finantata cu 234 milioane euro, in timp ce BOR a primit de 10 ori mai putin in ultimul deceniu, si este doar un exemplu.

Dar ce a facut Biserica in marea ei marinimie pentru societatea romaneasca? Se spune ca Biserica are si un rol educational. Ea lupta, cu „mijloace specifice” impotriva celor ce incalca normele sociale si morale. Cu cele 10 porunci in mana, preotii pot fi varful de lance impotriva ticalosilor, coruptilor, hotilor si in general impotriva tuturor celor cu moravuri usoare. S-au achitat preotii de aceasta sarcina primordiala? Multi spun ca nu. Singurul scop al preotilor a fost sa se inmulteasca si sa umple Romania cu biserici, manastiri si schituri.

Era mai bine daca Guvernul ar fi investit banii, dati cu marinimie Bisericii, in scoli, spitale si de ce nu in penitenciare? Cu siguranta ca da. Astazi ministrul Justitiei nu s-ar mai fi plans ca nu are spatii de cazare decente pentru puscariasi, iar Ministerul Sanatatii si cel al Invatamantului ar fi oferit conditii cu adevarat europene pacientilor, cadrelor medicale, elevilor si profesorilor.

Au gresit politicienii cand i-au cumparat cu multi bani pe preoti, pentru o sacosa cu voturi in plus in toti anii scursi de la caderea comunismului? Raspunsul este categoric da. Rezultatele se vad cu ochiul liber, chiar si in conditiile cand se taie drastic de la investitii, autoritatile centrale si locale au prins in bugetele pe anului 2015 fonduri importante pentru culte, in special destinate BOR.

In octombrie 2014 ziarul Adevarul a publicat un amplu articol dedicat „legaturilor periculoase” dintre baronii locali din Maramures si Biserica, dintre politicienii locali si preotii ortodocsi.

„Aşa numiţii baroni locali ai Maramureşului, respectiv primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, primarul de Sighet, Ovidiu Nemeş şi fostul deputat Ioan Hoban nu se pun rău cu oamenii Bisericii, fie ea Ortodoxă sau nu. Atât primarul de Baia Mare, cât şi cel de Sighet sunt prezenţi aproape zilnic la diferite evenimente legate de religie, duminica la slujbă, de fiecare dată altă biserică şa.m.d. Primarul Cătălin Cherecheş este prezent de la slujbele religioase de duminică la diferite lăcaşuri de cult din municipiu, cât şi la alte manifestări în care apare numele Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului” nota Adevarul.

„Primăria şi Consiliul Local Baia Mare au alocat de-a lungul anilor bani pentru lăcaşurile de cult din judeţ, inclusiv pentru Catedrala Episcopală. Spre exemplu, în 2012 au fost alocaţi 500.000 de lei pentru reabilitarea a trei lăcaşuri de cult din municipiu. Este vorba de Catedrala Ortodoxa “Sfânta Treime”, Parohia Ortodoxă “Înălţarea Domnului”şi Sinagoga din Baia Mare, Catedrala Ortodoxă primind cea mai mare sumă, 450.000 de lei. Consiliul Local Baia Mare a alocat în fiecare an sume de bani pentru lăcaşurile de cult din municipiu. La fel şi Consiliul Judeţean. Primarul de Sighet, Ovidiu Nemeş are şi el o legătură strânsă cu oamenii Bisericii. Se afişează la diferite evenimente, participă la slujbele religioase duminicale ş.a.m.d. Primăria şi Consiliul Local alocă fonduri în fiecare an pentru cultele religioase, toul pentru a da bine în faţa lui Dumnezeu. De remarcat că în Maramureş nu există eveniment mai important care să nu treacă nesfinţit de PS Iustin Sigheteanu. Se poate spune că preoţii şi reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi ai Sătmarului au devenit promotori ai activităţii desfăşurate de politicienii locului”, se mai arata in articolul publicat in 2014.

S-a schimbat ceva fata de anii trecuti in comportamentul edililor si al politicienilor in general pusi sa administreze averea noastra? Se pare ca nu.Cititi Bugetul Local pe 2015 aprobat de toate Consiliile Locale din Maramures si veti vedea cati bani vor ajunge din nou in buzunarele largi ale preotilor. In anul 2014, Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a acordat cultelor religioase suma de 1.500.000 de lei.

“Consider, in acest moment, ca trebuie sa prioritizam finantarea. Avem Catedrala Ortodoxa pe care, cu siguranta, o vom finanta in continuare dar mi-as dori foarte mult sa acordam bani pentru reabilitarea cimitirelor din municipiu. Este, din punctul meu de vedere, o rusine modul in care sunt gestionate cimitirele in municipiul Baia Mare. Indiferent ca vorbim de cele care apartin cultelor religioase, si majoritatea apartin cultelor religioase, dar avem si deficiente in zona cimitirelor publice. Asadar, as prefera in acest an sa acordam sume pentru administrarea si generarea din anumite cimitire a unor parcuri astfel incat impactul sa fie cat mai mic si totusi sa fie alei civilizate, circulabile, partea de salubrizare sa fie dezgropata, partea de plantare de arbusti, copaci decat sa acordam sume la discretia unor parohii care nu au un efect concret in ceea ce inseamna viata orasului”, a declarat primul credincios al urbei, Catalin Chereches, primarul municipiului.

Averea Bisericii, creata cu contributia credinciosilor dar si prin alocari de fonduri de la Stat inseamna o dubla finantare. Cand donam un leu din buzunarul propriu pentru Biserica, Guvernul, Consiliul Judetean si Consiliul Local ne mai ia cativa lei din portofel care vor ajunge tot in „cutia milei”, cutie folosita din patru in patru ani si pentru adunarea voturilor. Preotii sunt o armata disciplinata, dar care mai face si erori. Vezi ultima campanie electorala pentru prezidentiale, unde nu le-au iesit calculele.

Ce am putea face? Ne-o spune cu subiect si predicat sefa DNA. Codruta Kovesi a mentionat ca numarul plangerilor si al denunturilor a crescut cu circa 50% fata de anii anteriori. „(…) Daca atunci ne bazam foarte mult pe sesizari primite de la institutii publice sau servicii de informatii, in 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise in urma sesizarilor venite de la cetateni, institutii private, altele decat cele de informatii”.

Cu totii ar trebui sa fim mai vigilenti la faptele de coruptie care se petrec sub ochii nostrii, la proasta gestionare a banului public de catre edili si mult mai atenti la donatiile catre culte, pe care le facem cu darnicia care ne caracterizeaza.