Suntem un grup de tineri intelectuali care trăiesc, muncesc, s-au născut aici sau pur și simplu iubesc Maramureșul și oamenii acestor meleaguri. Dorim să construim, zi de zi, alături de voi, o platformă de comunicare și dialog a cetățenilor simpli și cinstiti din Maramureș.

Motto-ul acestei platforme este simplu și clar: Aici Vorbesc Cetățenii.

Principiile care stau la baza activității noastre sunt următoarele:

1. Platforma Maramureșenii.ro nu este de vânzare sau de închiriat

Acest portal nu poate fi vândut, închiriat sau subordonat unor interese private, fie ele sociale, economice, culturale sau politice.

Maramureșenii.ro nu este o afacere tipică în mass-media, ci un mijloc de comunicare aparținând societății civile. Firește, platforma poate genera venituri pentru a își acoperi costurile de editare și găzduire și pentru a investi în dezvoltare și în susținerea altor proiecte civice.

Platforma Maramureșenii.ro este și va fi un mijloc de comunicare al societății civile maramureșene, iar informarea corectă, dezbaterea deschisă și democratică, adevărul, onestitatea, promovarea valorilor umane reale, competența și credibilitatea sunt valori la care nu vom renunța.

2. Suntem o structură deschisă 

Inițiatorii, managerii, redactorii, colaboratorii și editorii acestei platforme sunt în mare majoritate absolvenți de studii superioare.

Echipa editorială a platformei Maramureșenii.ro este o structură deschisă și dinamică. Dorim să primim în rândurile noastre, ca parteneri sau colaboratori și autori de articole, pe toți cei care iubesc Maramureșul și oamenii acestor meleaguri, sunt cinstiți, pozitivi, demni și responsabili, respectă și iubesc limba română, au o educație serioasă și competențe confirmate, înțeleg că au un rolț și o responsabilitate față de semenii lor și sunt preocupați în mod real de bunul mers al societății și comunității.

Toți cei care doresc să ni se alăture ne pot contacta prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro și, în urma parcurgerii unor etape de cunoaștere, adaptare și testare, vor deveni colegii sau colaboratorii noștri.

3. Credem in wiki-media și jurnalism cetățenesc

Astăzi, orice om are la îndemână tehnologia minim necesară pentru a se transforma în reporter. Vom publica rapid și fără cenzură toate informațiile, materialele, fotografiile și filmările relevante pentru cetățenii Maramureșului, pe care ni le trimiteți și pe care vi le asumați ca autori sau a căror veridicitate se confirmă la o minimă verificare.

Putem, împreună cu voi, să construim un mijloc de comunicare comunitar credibil, bogat, atent, critic și eficient. Noi numim acest concept wiki-media, atitudine civică și jurnalism cetățenesc.

4. Scriem si publicăm numai pentru cititorii noștri

Dorim să construim o comunitate puternică, solidă, inteligentă, activă și pozitivă, aptă să promoveze o nouă elită intelectuală a Mramureșului, să identifice, să dezbată și să împlinească adevăratele obiective prioritare ale locuitorilor acestui teritoriu și să propună la conducerea treburilor publice personalități și caractere valoroase, competente, morale, cu principii solide și valori creștine autentice asumate, specifice oamenilor locului.

Suntem dezamăgiți și nemultumiți de multe dintre mijloacele de comunicare și informare tradiționale din Maramuresș cele mai importante dintre ele fiind aflate în proprietatea sau sub controlul administrativ sau financiar al politicienilor sau apropiatțlor acestora și pozitionate foarte departe de interesele reale ale cetățenilor, uneori chiar împotriva acestora.

Nu avem intenția de a ne asuma exclusiv identitatea de mijloc de informare obiectiv, dar vrem să propunem o alternativă originală, actuală, independentă, creativă, modernă, performantă și onestă, în care membrii comunității să se regăseasca și pe care să o considere un partener și un prieten. Tuturor jurnaliștilor cu demnitate și respect pentru meserie le adresăm invitatia de a publica pe pagina noastră articolele în care ei scriu în mod onest ce știu și ce cred și care nu pot fi publicate de mediile cenzurate sau supravegheate.

5. Ajutăm afacerile locale să se formeze și să se dezvolte

Situația economică a Maramureșului este una tristă și gravă și este reflectată de locurile fruntașe ocupate în clasamentele și statisticile sărăciei, șomajului, infracționalității, cerșetoriei, asistaților social și numărului de cetățeni care emigrează pentru a asigura condiții de trai decente pentru familiiile lor.

Din cauza mediului politic profund corupt și a lipsei de viziune, credibilitate și competență a celor care conduc de 25 de ani administrația locală și regională suntem pe ultimele locuri ca putere economică în România, iar investițiile mari generatoare de locuri de munca și bunăstare, fie ele străine sau autohtone, sunt ori o raritate, ori doar o promisiune eternă.

În aceste condiții, singura șansă de redresare, progres și prosperitate o constituie inițiativa privată locală, afacerile mici și mijlocii și profesionistii, managerii și oamenii de afaceri tineri, educați și competenți, care au nevoie de suport logistic și moral, de încredere, de consiliere și de promovare.

Tot mai mulți români înțeleg că bunăstarea lor depinde în mod direct de bunăstarea semenilor lor și încep să cumpere cu prioritate produse și servicii autohtone. Considerăm că una dintre principalele noastre misiuni este să susținem afacerile mici și mijlocii din Maramureș, oferindu-le consultanță în comunicare și un suport accesibil, ieftin și performant de promovare și ajutându-le să își construiască o clientelă fidelă chiar din rândul cetățenilor Maramureșului.

6. Construim impreuna o noua elita pentru viata publica

Nu dorim neaparat sa fim adversarii actualilor conducatori ai vietii publice, insa vrem si avem dreptul sa propunem o alta viziune asupra comunitatii si societatii si sa punem aceasta platforma online la dispozitia cetatenilor responsabili, educati, civilizati si proactivi, pasionati si priceputi, astfel incat sa oferim comunitatii, intr-un termen scurt, o noua generatie de lideri puternici, credibili, autentici și competenti, veritabile modele de viata sociala si familiala, educatie, credinta si comportament.

Credem ca in viata publica trebuie sa primeze criteriile competentei, bunei credinte, bunului simt si al meritelor reale si dorim sa identificam si sa propunem pentru pozitiile decisive in administratie cat mai multe personalitati locale competente, credibile, curajoase si morale. De aceea, cautam continuu sa identificam si sa promovam oameni interesanti, oameni frumosi, oameni capabili si responsabili, spirituali si cinstiti, personalitati puternice si echilibrate de la care fiecare dintre noi avem de invatat. Sunt sute și chiar mii de astfel de oameni remarcabili printre noi, care poate nu au facut lucruri miraculoase sau nu au realizat performante fenomenale, dar sfintesc locul acolo unde se afla, isi fac treaba cu seriozitate si modestie si ofera celor din jur inspiratie, exemplu si incredere.

Va rugam sa ne spuneti de fiecare data cand identificati un astfel de om, vom fi bucurosi sa il cunoastem, sa il intervievam si sa ii spunem povestea, sa il aducem in fata dumneavoastra si sa il sustinem in viitor pentru a participa la buna conducere a treburilor publice.

7. Despre actualii politicieni, mai mult anchete si umor

Rezultatele a 25 de ani de activitate a membrilor actualei clase politice, indiferent de culoare si apartenenta, se vad cu ochiul liber si nu multumesc poate decat o minoritate si pe componentii acestui grup restrans de membri ai nomenclaturii. Este unul dintre motivele pentru care acesti indivizi au pus monopol pe mijloacele de informare, din dorinta de a bloca sau ingreuna informarea corecta a locuitorilor, dezbaterea problemelor si prioritatilor reale ale comunitatilor si crearea unei societati civile puternice, educate si reactive.

Din aceste motive, am stabilit ca regula esentiala in plan editorial eliminarea oricaror subiecte jurnalistice ce tin de propaganda si publicitatea actualilor politicieni locali, indiferent de identitatea si apartenenta lor. Vom evita sa publicam stiri si reportaje despre acestia si activitatea lor, cu exceptia situatiei cand acestea sunt comandate ca si materiale de publicitate, marcate in mod clar ca si publicitate și achitate exclusiv din fonduri private, nu publice. Pentru articolele publicitare cu subiect politic, tarifele vor fi duble fata de articolele publicitare de natura comerciala, ca sa evitam un numar prea mare si toxic al acestora.

In schimb, am construit o rubrica in care politicienii actuali se vor regasi cu prisosinta, aceea de umor, asta pentru ca la cat au ras si inca rad ei de noi ca si cetateni ai acestei tari, merita sa radem si noi de ei, de gafele, faptele rusinoase, mentalitatea paguboasa, lipsa de educatie, obiceiurile proaste si defectele lor. Totodata, vom publica de fiecare data informatiile si documentele care dovedesc sau relateaza actele de coruptie ale politicienilor si functionarilor care conduc viata publica, asta deoarece fenomenul coruptiei este foarte raspandit si extrem de daunator pentru calitatea vietii sociale si pentru viitorul nostru ca si comunitate.

8. Incurajam responsabilitatea si comportamentul civilizat

Dupa cum o sa constatati, comentariile la absolut toate articolele publicate pe aceasta platforma sunt si vor fi libere, nefiltrate si necenzurate. Nu avem nimic de ascuns si acceptam deschis opiniile, criticile si sugestiile oricarui cititor care este bine intentionat si care se manifesta civilizat si responsabil. Vom elimina automat doar comentariile injurioase, agresive si lipsite de toleranta sau bun simt.

Pentru cei care se manifesta in mod constant abuziv, agresiv, indecent sau iresponsabil avem solutia blocarii definitive a accesului online la adresa acestei pagini, solutie la care vom apela fara a sta prea mult pe ganduri.

9. Platforma gratuita de anunturi de mica publicitate

Accesati cu incredere platforma noastra de anunturi de mica publicitate. Fiecare maramuresean, persoana fizica, poate posta acolo in mod gratuit orice anunt legat de preocuparile si prioritatile sale. Va creati un cont, publicati anuntul gratuit pentru o perioada de sapte zile si din acel panou de comanda din cont puteti gestiona eficient fiecare anunt: puteti prelungi perioada de aparitie, puteti modifica sau adauga informatii, puteti elimina anuntul cand acesta nu mai este valabil, puteti plasa imagini sau posta legaturi spre filmulete care sa va ajute sa va atingeti scopul.

Desigur, exista si optiuni de promovare si de scoatere în evidenta ale anunturilor, care sunt taxate cu sume rezonabile si care va pot ajuta sa va indepliniti obiectivele mai repede sau cu mai multa eficienta.

10. Puteti sa ne sustineti financiar daca simtiti si doriti

Vom fi aici, cu continut proaspat, zi de zi, pentru fiecare dintre voi, iar accesul la informatia generala va fi mereu gratuit. Este evident ca pentru a ne face treaba in conditii de calitate si profesionalism avem nevoie de un buget de cheltuieli, pe care il constituim exclusiv din veniturile noastre din servicii de comunicare, consultanta si publicitate dedicate exclusiv persoanelor fizice si mediului de afaceri privat. Spre deosebire de majoritatea mijloacelor de informare existente azi in Maramures, care sunt finantate partial sau integral, direct sau indirect, din bani publici si din afaceri cu statul, noi refuzam sa apelam la aceasta sursa, care aduce cu sine compromisuri, coruptie si minciuna.

Daca veti considera ca facem un lucru util si care merita sa fie sustinut, luati legatura cu noi.

 

Va propunem asadar sa ne fiti cititori, reporteri, suporteri, parteneri, sfetnici, finantatori, ajutoare si critici, sa ne ajutati zi de zi sa facem o treaba tot mai buna si mai utila pentru voi.

Impreuna vom fi mereu puternici si vom contribui cu putinul de care suntem capabili la o viata mai buna pentru noi si semenii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu. Maramuresenii orizontal