De 4 și 6 martie, la Sala Polivalentă din Baia Mare, care are o capacitate de aproximativ 2.200 de locuri, vor avea loc cele două etape ale selecției naționale pentru Eurovision 2016.
„Oferta deosebită a gazdelor din Baia Mare (oraș Înscris în lupta pentru titlul de «Capitală Europeană a Culturii 2021», n.r.), a domnului primar Cătălin Cherecheș și a Consiliului Local, a făcut ca distanţa de Bucureşti să fie compensată pe deplin, astfel încât suntem convinşi că cele două spectacole organizate aici vor fi, cu adevărat, impresionante. Mulţumim şi pe această cale partenerilor cu ajutorul cărora putem continua proiectul Eurovision. Organizarea Selecţiei Naţionale în afara studiourilor de la Bucureşti a devenit deja o tradiţie pentru TVR, ultimele show-uri fiind organizate la Braşov, în 2014, respectiv Craiova, în 2015. Anul acesta, a venit rândul băimărenilor să urmărească, din tribune, evoluţia artiştilor înscrişi în concurs”, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul selecţiei naţionale.
Evident ca daca intrebam oamenii de pe strada din Baia Mare unde s-a desfasurat ultima editie a concursului Eurovision Romania, nu stiu daca gasim doi sau trei care sa indice din memorie capitala Baniei, Craiova lui Olguta Vasilescu, locul unde a avut loc finala de anul trecut.
Nu cred ca are rost sa continuam sa ne imaginam ca europenii indragostiti de Eurovison, putini cati mai sunt ei in comparatie cu acum 20 de ani, au dat vreo importanta evenimentului „cultural” organizat anul trecut la Craiova, asa cum nici romanii nu dau doi bani pe ce organizeaza tarile participante la ele acasa.
Cei care mai credeti ca organizarea la Baia Mare a Eurovisionului de anul acesta ne aduce notorietate europeana, spuneti-ne daca stiti in ce orase se organizeaza finala nationala din Finlanda, Albania sau Elvetia. Asa-i ca habar nu aveti? Ei bine, si celorlalti europeni le pasa la fel de tare de Baia Mare.
Cu alte cuvinte, notorietatea, daca exista vreuna, va fi doar una cu impact national. Acum sa va mai intreb ceva: cati dintre voi ati vizitat Craiova dupa ce ati vazut anul trecut finala Eurovision? Cati dintre voi aveti o parere mai buna despre Craiova, craioveni si olteni, daca va spun ca acolo a avut loc ultima finala a Eurovision Romania? Bun, acum ne-am lamurit si care sunt castigurile de imagine pentru Baia Mare, din organizarea acestui eveniment.
*****
Anul trecut Cluj-Napoca si Craiova au declansat un razboi mediatic, gustat doar de politicieni si devoratorii de can-can. Televiziunea Romana aflata intr-o stare cronica de faliment, care dureaza de ani si ani si obligata de forurile internationale la care este afiliata s-a organizeze Eurovison, a avut ideea, in urma cu doua editii, de a iesi din Bucuresti. Brasovul a fost prima victima si pentru ca lucrurile au inceput sa se miste bine pentru TVR, editia din 2015 a ajuns la Craiova.
Hotnews 2015: „De ce a fost selectată Craiova? TVR arată că „cei de la Timişoara au propus organizarea la Arad, ceea ce implica deplasarea echipamentului, deci costuri suplimentare pentru TVR; Tg. Mureş nu putea implica prea multe resurse, iar sala propusă are o capacitate mică. În aceste condiţii, propunerea TVR Craiova a fost cea mai bună soluţie“. TVR precizează că în acest moment există o comisie de negociere a contractului de asociere în vederea organizării finalei între SRTv, reprezentat de Studioul teritorial Craiova şi administraţia publică – Consiliul Local Craiova. Dar televiziunea publică nu oferă detalii despre costurile organizării şi valoarea contribuţiei pe care o va avea administraţia craioveană: „Vom putea da unele informaţii, după semnarea contractului cu Consiliul Local Craiova. După cum ştiţi, Televiziunea Română îşi desfăşoară activitatea în regim concurenţial, iar informaţiile pe care le solicitaţi şi care au legatură cu activitatea financiară a televiziunii nu fac obiectul comunicării publice“, spuneau reprezentanţii televiziunii publice citaţi de HotNews.
Raspunsul celor de la Cluj nu a intarziat. Daca primarul Emil Boc s-a aratat neiteresat de organizarea acestui eveniment, avand o alta agenda culturala, din care TVR nu facea parte, iata ca PSD Cluj a sarit atunci la gatul celor ce au dus Eurovision Romania 2015 la Craiova.
Citynews Romania 2015: „Astfel, deputatul Aurelia Cristea i-a solicitat în scris lui Stelian Tănase un răspuns în legătură cu criteriile care au stat la baza alegerii oraşului Craiova, în dauna Clujului. Reacţia lui Cristea vine la o săptămână de când TVR a anunţat această decizie şi la câteva zile de când au început să apară primele voci care criticau măsura luată „împotriva” Clujului, multe dintre ele acuzând direct PSD.
„Din comunicatul remis de TVR, reiese că: „Două motive au primat în alegerea orașului Craiova: are o sală Polivalentă inaugurată recent, la sfârșitul anului 2012, cu o capacitate de peste 4000 de locuri, a doua ca mărime din România; pe de altă parte, Craiova luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, pentru anul 2021, lucru care se va decide anul viitor”.
„Având în vedere cele descrise, vă solicit respectuos să ne aduceți la cunoștință care au fost criteriile care au stat la baza deciziei, având în vedere că și Municipiul Cluj–Napoca îndeplinește aceleași condiții. Vă informăm că, pe tot parcursul anului 2015, Cluj–Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, în același timp fiind și oraș candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Vă rog să țineți cont și de faptul că, în luna octombrie 2014, a fost inaugurată oficial Sala Polivalentă din Cluj–Napoca, cu o capacitatea de 7.200 de locuri, cu posibilitatea de extindere până la 10.000 de locuri”, i-a transmis Aurelia Cristea preşedintelui Consiliului de Administraţie al TVR, Stelian Tănase, pe care l-a anunţat şi că vrea un răspuns în scris.
„Cel mai vehement dintre contestatarii deciziei prin care oraşul Craiova a primit organizarea finalei Eurovision a fost senatorul PNL Cluj, Alin Tişe, cel care i-a acuzat in mod direct inclusiv pe cei de la PSD Cluj”, citeaza Citynews – 2015.
Din toata povestea asta, ce ramane de inteles: Eurovision nu a fost, in ultimii ani, decat un prilej de scandaluri, polemici, acuzatii de coruptie si de masluire, fie ca a fost vorba de muzicienii implicati in concurs si organizatori sau juriu, fie ca a fost vorba de politicieni locali care au incercat sa valorifice in interes propriu organizarea acestui eveniment. Asadar, ne-am facut rost, pe banii nostri, de un eveniment controversat, discutabil, prin traditie un prilej de circ si scandal.
*****
Cum a ajuns Eurovision la Baia Mare? Greu de spus, dar mai simplu de ghicit. Doar Baia Mare, oras aflat pe lista scurta pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii, si-a oferit disponibilitatea de a fi gazda acestui eveniment, pe care unii s-au grabit sa-l considere cel mai mare din istoria culturala a municipiului nostru. Deci altii nu au vrut acest eveniment, nici macar conducerea TVR nu-l mai doreste de vreme ce nu aloca deloc fonduri pentru asta, dar s-au gasit niste naivi generosi din nordul tarii sa plateasca toata distractia asta cu artisti anonimi si scandal la fiecare editie.
„Este un proiect care onorează comunitatea băimăreană, onorează municipiul Baia Mare și județul Maramureș și dorim ca prin acest parteneriat să ne aducem și noi, băimărenii și maramureșenii, aportul la consolidarea imaginii României printr-un demers cu conotație culturală. Este un eveniment de mare prestigiu și pentru noi, pentru autoritatea locală, este o mândrie să putem realiza acest parteneriat cu Televiziunea Română și cu toți cei care sunt profesioniști în a organiza un astfel de eveniment de mare amploare, un eveniment care va genera emoție în comunitatea băimăreană, va aduce încântare și bucurie băimărenilor care vor fi prezenți în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” la acest eveniment care va fi împărțit în două etape, în 4, respectiv 6 martie”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Legat de costuri, trebuie sa precizam ca edilul a anuntat deja suma de 150,000 de euro pusa la bataie pentru Eurovision Romania 2016, buget provizoriu, pentru ca, din experienta anilor trecuti, sumele alocate au fost cu mult mai mari, la fel de mari ca si scandalurile ivite intre concurenti, juriu, gazde si organizatori.
„Olguţa Vasilescu, primarul oraşului Craiova, a cheltuit o sumă fabuloasă pentru organizarea concursului Eurovision România în Bănie. Investiţia primăriei din localitate, în vederea organizării selecţiei naţionale a concursului Eurovision 2015 la Craiova, a fost de nu mai puţin de 130.000 de euro. TVR nu a scos niciun ban pentru organizarea evenimentului”, a consemnat in 9 martie 2015 Evenimentul Zilei.
Banuim ca nici pentru editia Eurovision 2016 TVR nu va scoate niciun ban din visteria proprie, care si asa este goala, masa, casa si mai putin felicitarile vor ramane pe capul baimarenilor care, nu-i asa, vor gusta din plin senzatia unui concurs de o asa de mare anvergura, concurs de care altor orase nici nu le mai pasa, azi, in 2016, fiindca au vazut din experienta anilor trecuti ca nu este decat un mare esec din toate punctele de vedere.
*****
Daca anul trecut craiovenii se certau cu clujenii pe tema salii polivante si a numarul de locuri disponibile pentru spectatori, unii afirmand ca au 4000 de locuri altii ca dispun de 7200 de scaune, ar trebui sa vedem ce ofera Sala Sporturilor Lascar Pana.
„Sala Polivalenta “Lascar Pana” a fost data in folosinta in 1974. Denumirea initiala a fost de Sala Sporturilor “Dacia”. Capacitatea salii: 2.200 de locuri”, informatii pe care care le gasim cu usurinta la o simpla cautare pe internet.
Printr-un miracol, Sala Polivalenta a vandut uneori intre 2500 pana la 3500 de bilete la unele meciuri de handbal deosebit de importante. Si totusi, care va fi numarul de spectatori legal admis la un astfel de „concert” inca nu am aflat.
„Ne bucurăm că suntem aici, la Baia Mare și am o bucurie în plus acum, când îl ascult pe domnul primar îmi dau seama că vom comunica foarte bine. În fața mea este o dovadă care o pot arăta. Eu îmi scrisesem pe foaie două cuvinte, bucurie și emoție, și aceste două cuvinte au fost spuse de vreo două sau trei ori în discursul pe care domnul primar l-a avut. Așadar, suntem pe aceeași lungime de undă. Am început cu dreptul și am început cu entuziasm. Acest eveniment este găzduit în Baia Mare și va fi, cu siguranță, o experiență pentru toți băimărenii datorită emoțiilor care se vor aduna în jurul concurenților care vor veni aici pentru o miză atât de mare, și anume reprezentantul României la Eurovision în 2016, la Stockholm. Miza este cu atât mai mare cu cât anul acesta, printr-o premieră, votul aparține în final publicului și pentru aceasta noi vom asigura toate condițiile necesare pentru ca publicul să poată vota”, a declarat, indragostita subit de Baia Mare, Iuliana Marciuc, producătorul Eurovision România 2016.
”Vă asigur că sunt toate soluţiile tehnice şi intelectuale ca să putem să gestionăm această problemă a acusticii”, a promis primarul Cătălin Cherecheş.
Cat va costa noua investitie in „aucustica” si cine se ocupa de lucrare, din nou mister. ”Este o problemă pe care ne-am pus-o şi noi şi cu siguranţă se va rezolva. Din punct de vedere tehnic vom găsi soluţii. Oricum, pe măsură ce vom evolua cu acest proiect vom putea răspunde şi la întrebările tehnice”, a menţionat Iuliana Marciuc.
*****
„Părerile băimărenilor sunt împărţite în ceea ce priveşte organizarea acestui eveniment în Baia Mare: în timp ce unii sunt de părere că oraşul nu avea nevoie de a cheltui sume de bani pentru astfel de evenimente, alţii sunt de părere că va contribui la imaginea oraşului. Costurile estimate pentru municipalitate se ridică la 150.000 de euro”, scrie ziarul Adevarul.
Ne temem ca suma aprobata de Consiliul Local va suferi modificari, in sensul suplimentarii. La astfel de evenimente banii circula cu rapiditate, o parte din ei ajungand in buzunare straine, multe costuri neprevazute si comisioane nemaiauzite aparand de ici si colo, din senin.
Artistii, probabil si juriul si echipa TVR (de regula zeci, poate sute de persoane aflate cu treaba sau nu) sunt invitati pe chetuiala noastra, a celor ce nu am fost intrebati daca vrem sau nu Eurovison la noi in batatura. Cei care vor prinde un bilet la spectacol (costul anuntat este 5 lei de caciula) vor fi putin mai fericiti decat cei vor plati, din taxe si impozite, costul intregii actiuni de promovare a imaginii (a cui imagine?) uitandu-se la televizor. Circoteca TVR anunta un program complet pentru editia din acest an. Cat despre cum au fost alese orasele ramase in cursa pentru castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii, carismatica primarita Olguta Vasilescu nu s-a sfiit sa-si spuna public parerea.
„Am vaga bănuială că juriul european pentru competiţia Capitala Europeană a Culturii nici nu a citit dosarul Craiovei. În orice caz, argumentele de respingere sunt ca bancurile cu Radio Erevan, când suntem culturali, când nu mai suntem. Să pui la îndoială capacitatea oraşului de a organiza evenimente de anvergură, deşi în fraza următoare îl lauzi cât de bine organizează Festivalul Shakespeare, când ai avut aici evenimente de la Carmina Burana până la Eurovision sau Europa SZN, mi se pare cel puţin indecent. Mă intreb ce evenimente de anvergură a organizat Baia Mare, ca să ia faţa Craiovei?“, a postat recent Lia Olguţa Vasilescu pe pagina personală de Facebook.
Ca a cheltuit de pomana 130,000 de euro cu Eurovision-ul, nici nu mai conteaza pentru primarul din Banie, care va trece actiunea culturala, in campania electorala la esecuri, de teama ca i-a purtat ghinion.
Si, ca sa nu mai fie dubii, Catalin Chereches, devenit deja prima vedeta a concursului, aparitiile sale in media fiind mai dese si mai frecvente decat ale artistilor, luat de valul emotiilor si al „succesurilor” depline, a declarat ca invita TVR-ul cu Eurovision-ul si in urmatorii 5 ani, sigur fiind ca Baia Mare va deveni Capitala Europeana a Culturii.
Sa speram ca nu ne va aduce ghinion, asa cum au patit-o deja Brasovul si Craiova, care au organizat deja finalele Eurovision anii trecuti, dar nu au pupat finala in competitia pentru Capitala Europeana a Culturii.