“Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Astazi se vorbeste din ce in ce mai des despre tragerea la raspundere a celor ce au culcat la pamant padurea romaneasca. In unele locuri pasarile isi fac cuibul pe pamant, in lipsa copacilor.

Maramuresul pare inca impadurit, cu toate ca s-a taiat padurea in draci timp de 25 de ani. Drujbarii au avut inteleptiune sa nu doboare copacii de langa drum, astfel ca turistii aflati intamplator prin Tara de Sus nu isi dau seama de dezastrul produs. Doar Valea Viseului, a Vaserului, a Izei si a Tisei pot sa ne spuna cat rumegus s-a inecat in valuri.

Suntem niste incostienti care am tolerat taierea copacilor si ne-am trezit intr-o zi de sambata sa iesim cateva zeci de oameni in strada in timp ce miliardarii de carton isi freaca mainile incalzindu-le cu un pahar de whiskey racit cu trei cuburi de gheata.

Facem declaratii de dragoste tarii in care ne-am nascut in timp ce curmam viata celului mai falnic brad din muntii Maramuresului doar pentru a mai castiga din simpatia celor ce ne dau voturi. Sa ne amintim ca Baia Mare a devenit capitala celui mai inalt brad de Craciun.

Cel mai înalt brad de Crăciun din România va fi anul acesta mândria locuitorilor din Baia Mare. Pomul de 33 de metri înălţime a fost tăiat dintr-o pădure aflată la 60 de kilometri de oraş. Bradul a fost amplasat in piaţa centrală iar astăzi va fi montat şi vârful de şase metri. Bradul uriaş a fost adus tocmai din staţiunea Izvoare, care se află la 60 de kilometri de oraş. După aproape 10 ore, pomul a ajuns în Piaţa Revoluţiei.

Muncitorii s-au chinuit aproape trei ore să fixexe bradul care cântăreşte 7 tone. Locuitorii din Baia Mare sunt încântaţi de bradul lor de Crăciun de anul acesta. În următoarele zile bradul va fi împodobit, iar pe 1 decembrie acesta va fi aprins odată cu toate instalaţiile, care au fost deja montate pe bulevardele din oraş”.

Aceasta stire suna asemeni jurnalelor comuniste difuzate la Cinema inaintea rularii filmului pentru care platiseram biletul de intrare. Parca traim in trecut cand presa de azi preaslaveste conducatorii iubiti de azi. Iar acestia ne spun, cu orice ocazie si cat mai des, cat de mult ne iubesc pe noi si Tara.

brad

Fiecare pas pe care l-am facut de trei ani pentru acest oras a fost din dragoste, din iubire fata de orasul in care m-am nascut. A fost din dragoste si din iubire pentru dumneavoastra, pentru fiecare dintre dumneavoastra. A fost din dragoste si din iubire fata de parintii mei si fata de bunicii mei care sunt ingropati aici, in acest oras. Am facut impreuna cu dumneavoastra multi pasi buni, frumosi pentru acest oras. Poate ca singur si fara dumneavoastra am facut si pasi gresiti. Dumneavoastra sunteti cei care judecati care sunt pasii buni si care sunt pasii rai dar un singur lucru va spun: Tot ceea ce am facut, ce fac si ce urmeaza sa fac este din dragoste pentru acest oras si tara. Doar pentru ca noi, toti impreuna, sa avem o viata mai buna si sa simtim ca acest oras este intr-adevar casa noastra pentru ca daca acest oras este intr-adevar casa noastra cu totii ne vom iubi. Ne vom iubi si tara”, a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare”.

„Acest oras si aceasta tara sunt creuzetele in care picura energia romanilor, energia noastra. Haideti impreuna sa nu ne risipim energia in lucruri marunte. Fiecare stim ce avem de facut pentru noi, pentru familiile noastre, pentru orasul si tara noastra. Nimeni nu trebuie sa ne spuna ce avem de facut, noi decidem. Adevarata iubire pentru aceasta tara si adevarata demonstratie de iubire e cea pe care o aratam celui de langa noi. Chiar daca nu stim cum il cheama, chiar daca e mai prost imbracat, chiar daca nu il cunoastem, trebuie sa ii aratam ca il iubim. Suntem un popor milenar, dar avem o tara periculos de tanara. Suntem intr-un moment in care putini inteleg situatia sensibila in care suntem, desi un popor milenar, avem o tara de doar 96 de ani. Haideti sa avem grija de aceasta tara!”.

Asa e cum ne spune edilul baimarean. Haideti sa avem grija de aceasta Tara! In decembrie vom avea un brad si mai inalt, fie ca il taiem din Muntii Rodnei, ai Maramuresului sau il importam, cu siguranta vom fi din nou “fruncea”.

Ma intreb, cati dintre voi veti iesi sa protestati pentru taierea celui mai falnic brad din Maramures doar pentru a fi expus pentru o luna in Centrul Vechi al Baii Mari? Cati dintre voi ar dori sa vada acel brad sus pe crestele muntilor si nu rastignit pentru placerea vulgara a unui edil dornic de recorduri efemere?

Ramane sa decideti singuri ce vreti. Un judet impadurit sau unul plin de recorduri!