“Coalitia pentru Baia Mare” a declansat actiunea de strangere de semnaturi. Oricine iubeste orasul (este oare cineva care nu-si iubeste orasul?) de sub Dealul Florilor este invitat sa semneze degraba adeziunea la sediul de partid. Am scris partid? Pai nu e partid, ca domnul primar nu mai agreeaza partidele prin care s-a tot preumblat pana i s-a acrit de ele si acum ne cheama sub arme, sa luptam pentru a ne recupera orasul pierdut.

“Îmi doresc ca în următorul mandat de primar să îmi joc mult mai mult rolul de arbitru între Consiliul Local și cetățean. Astăzi, relația dintre Consiliul Local și cetățean este una destul de modestă, ca să spun așa, ineficientă. Nu vă ascund că dorința noastră este să luăm majoritatea în Consiliul Local. Asta nu pentru a putea să coordonăm în totalitate Consiliul Local, ci pentru a putea să punem în aplicare proiectele pe care le avem și acum și le vom avea în continuare pentru Baia Mare”, a spus Cătălin Cherecheș.

Cu alte cuvinte, edilul ne marturiseste neputinta sa de a se impune ca un arbitru in cei patru ani scursi de cand este primar si unde, asa cum am vazut in imagini, a condus sedintele de Consiliu Local batand cu pumnul in masa, atunci cand nu era ocupat sa stranga la piept microfonul prin care se adresa natiunii.

Nu stim ce l-a impiedicat pe primar sa-si puna in aplicare proiectele, pentru ca, dupa cum constatam, consilierii locali au votat cu o frenezie greu de imaginat tot ce si-a pus primarul in cap, intr-o democratie originala, unde puterea si opozitia, care teoretic au rolul lor bine definit, s-au transformat intr-un cor de adulatori, aplaudaci si votanti mecanici.

„Mi-aș dori ca următorul Consiliu Local să mă degreveze de câteva sarcini și să fie mult mai implicat în a elabora hotărâri de Consiliu Local. Vă menționez că doar două hotărâri de Consiliu Local până acum au fost inițiate de către consilierii locali. În Coaliția pentru Baia Mare își poate găsi locul orice băimărean. Noi, în comparație cu ceilalți, putem arăta trei lucruri pe care nimeni nu le poate arăta. Cum a fost Baia Mare, cum este Baia Mare azi și cum va fi Baia Mare. Nimeni nu poate arăta acest lucru decât eu și Coaliția pentru Baia Mare”, a spus Cătălin Cherecheș, președintele Coaliției pentru Baia Mare.

Aflam abia acum ca, spre rusinea sau neputinta lor, doar doua hotarari de Consiliu Local au fost initiate de catre consilierii locali. Adica doar primarul si echipa sa au pus umarul la dezvoltarea municipiului care a fost (cum a fost!), este si va mai fi, daca domnul Catalin Chereches va fi reales in functia de primar. Coalitia pentru Baia Mare nu e decat propria sa jucarie politica aruncata in spatiul public.

 „Numele acestei asociații, respectiv Coaliția pentru Baia Mare, este o marcă înregistrată de către mine la OSIM, așa cum am înregistrat și Coaliția pentru România. Și, mai mult decât atât, voi avea plăcerea să ofer acest nume și unei alianțe electorale pe care o vom înscrie la Biroul Electoral Județean în intervalul de zece zile de după înființarea Biroului Electoral Județean, astfel încât să putem să activăm la alegerile locale pentru Consiliul Local și pentru Primăria municipiului Baia Mare. Voi fi candidatul pentru Primăria municipiului Baia Mare la aceste alegeri și voi face acest lucru sub acest brand, Coaliția pentru Baia Mare”, a declarat, pe propria raspundere, actualul primar.

I-as intreba pe locuitorii Cetatii daca vad vreo unda de democratie in cadrul acestei CpBM? El, proprietarul marcii inregistrate la OSIM, este din start candidatul pentru Primaria Municipiului Baia Mare, urmand ca printr-un sistem de relatii bazate pe prietenii, obligatii si subordonari de orice natura, sa se configureze o lista cu candidatii la alegerile locale 2016 care sa primeasca, de ce nu, girul populatiei chemate sa isi puna semnatura si dorintele pe taloanele ce vor fi distribuite prin intermediul presei in toata urbea.

„Săptămâna viitoare vom prezenta o primă formă a listei de consilieri locali urmând ca cetățenii, prin prezența lor la sediul Coaliției pentru Baia Mare sau prin activitatea lor pe site-ul pe care îl vom deschide, prin acele tichete pe care le vom face în presa locală și pe care le vor putea trimite Coaliției, își vor putea ordona în funcție de preferințe consilierii. În final, într-un mod foarte transparent, o să avem ordinea pe lista Coaliției pentru Baia Mare (CpBM) a consilierilor locali. Nu în funcție de dorințele mele sau ale unor colegi de-ai mei care vor fi prezenți pe listă, ci în funcție de dorințele cetățenilor și ale modului în care receptează băimăreanul fiecare dintre oamenii pe care îi vom propune pe această listă“, a mai declarat Catalin Chereches.

Nu stiu cati oameni onesti, unii chiar buni specialisti care isi iubesc orasul vor mai avea loc pe listele cu candidati, ocupate deja, pe locurile eligibile, cu colegi de-ai primarului. Nu stim nici cine sunt colegii dar vom afla asta cat de curand. Evident ca listele vor suferi modificari. O campanie electorala in Romania costa enorm de multi bani si doar nu o sa credeti ca pe banii “colegilor mei”, bietii cetateni, indragostiti de CpBM, vor avea locuri gratis si un cuvant de spus. Totul nu este decat o mascarada care, in final, va propulsa in Consiliul Local si la conducerea Primariei o gasca ce iese din tiparele democratiei spre care tindem de 25 de ani.

Acesta este tipul de baronizare la care nu s-au gandit baroni locali de renume, alde Oprisan, Dragnea, Mircea Cosma, Mazare & Constantinescu, Ioan Rus, Gheorghe Nechita & Relu Fenechiu, Nicolae Mischie & Ionel Mantog, Dumitru Buzatu, si lista poate continua cu toti presedintii de partid, fie ei la nivel national sau local. Inventia lui Chereches este in stadiul de proiect pilot, unde altundeva decat la Baia Mare, viitoare Capitala Europeana a Culturii si a Democratiei Originale, conduse de un Dictator.

“Astăzi, relația dintre Consiliul Local și cetățean este una destul de modestă, ca să spun așa, ineficientă. Nu vă ascund că dorința noastră este să luăm majoritatea în Consiliul Local. Îi rog pe băimăreni să înțeleagă că dacă mă votează pe mine pentru funcția de primar din partea Coaliției pentru Baia Mare e util să aleagă Coaliția pentru Baia Mare și reprezentanții acesteia pentru Consiliul Local. Este un lucru care deschide și o cale generoasă pe care eu sunt foarte hotărât și deschis să merg, chiar dacă celelalte partide mai mici sau mai mari vor fi minoritare în Consiliul Local. Este o cale spre dialog și spre o consolidare a activității și a acțiunii comunitare pe care o are un Consiliu Local în municipiul nostru. Vom avea chiar disponibilitatea să oferim, majoritari fiind în Consiliul Local, posturi de viceprimari și partidelor care sunt reprezentate insuficient în acest for. Și aici avem deschiderea spre orice fel de partid politic care ne aduce în față oameni capabili care pot să gestioneze anumite atribuții pe care primarul le oferă”, a spus Cătălin Cherecheș, președintele Coaliției pentru Baia Mare.

Cu un tupeu greu de imaginat intr-o tara membra UE si intr-un oras ce tinde a deveni Capitala Europeana a  Culturii, “independentul” Catalin Chereches le face lista cu candidati tuturor partidelor politice aflate in competitie la viitoarele alegeri locale. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca el s-a numit deja presedinte la o constructie asa-zs civica, care inca nu s-a alcatuit, in care oamenii abia sunt invitati sa se inscrie. Se simte atat de stapan pe el si sigur de reusita incat le “va oferi (cu generozitate) chiar posturi de viceprimari” partidelor minoritare (PSD, PNL, UDMR, MP etc.). Acest tip de ingamfare politica nu face decat de a pune la zid democratia care inseamna pluripartidism si nu totalitarism.

Totalitarismul este un regim politic în care puterea aparține în mod total unei persoane sau unui grup de persoane. Spre deosebire de sistemul politic de tip monarhie absoluta sau dictatura, în regimurile totalitare distanța între stat și societate este practic anulată, în sensul că puterea întrupată de stat, prin partidul unic, pătrunde până și în viața particulară a fiecărui cetățean. Ideologia totalitaristă este opusă conceptului de societate deschisa, – sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă.

Oare unde se afla Catalin Chereches dupa 5 ani de stat in capul Primarie? Din moment ce consilierii locali au initiat doar doua hotarari de Consiliu Local, iar restul de “zeci-sute”, (numarul lor este impresionat de mare), au fost doar initiativa primarului, nu putem decat sa constatam  modul autoritar in care si-a impus propria lui agenda in detrimentul alesilor locali.

“Nu voi vorbi despre niciun fel de partid politic începând de azi și despre niciun fel de candidat formal, informal, conjunctural sau neconjunctural al vreunui partid politic. Reprezint doar Coaliția pentru Baia Mare și îi reprezint doar pe băimăreni. Când va fi vorba de a menționa apartenența politică cu siguranță că pe acea fișă nu va fi niciun partid politic. Îmi voi juca acest rol de mediator între comunitate și Consiliu Local, dar în primul rând îmi doresc ca întreaga campanie electorală să fie calată pe interesul băimărenilor și pe proiectele mai mari sau mai mici, dar aceste proiecte trebuie să vină și dinspre comunitate. Mi-aș dori ca băimărenii să fie cei care să formeze și să dea viață întregului concept de campanie electorală a Coaliției pentru Baia Mare. Nu îmi doresc să fie doar o chestiune care să pornească de la mine sau de la consilierii locali spre comunitate. Vom schimba puțin lucrurile și voi dori ca băimărenii să facă agenda electorală a mea ca și primar al municipiului Baia Mare și a viitorilor consilieri locali. În acest mod să își vor putea verifica consilierii locali modul în care se pune în aplicare fiecare proiect mai mic sau mai mare din cartierele municipiului Baia Mare. Implicarea cetățenilor, a băimărenilor în chestiunea electorală, dar mai departe în chestiunile administrative este cheia pe care trebuie să o descoperim împreună în următorii ani”, a spus Cătălin Cherecheș, președintele Coaliției pentru Baia Mare.

Ce nu stiu baimarenii este ca “agenda electorala” este deja plina ochi cu proiecte.

“Coaliţia pentru Baia Mare se va forma în jurul proiectelor strategice ale municipiului Baia Mare şi judeţului Maramureş şi va avea ca punct central proiectul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Coaliţia pentru Baia Mare ar putea să devină o alianţă electorală şi chiar să ajungă partidul băimărenilor”, a declarat in ianuarie a.c. Catalin Chereches.

Doar 4 orase din 14 au ajuns pe lista scurta a oraselor preselectate si anume: Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti si Baia Mare. Abia in septembrie 2016 vom sti cu exactitate ce oras va castiga aceasta competitie, dupa cum se vede, destul de inegala, pentru ca este inimaginabil de greu sa pui in aceasi balanta Bucurestiul cu Baia Mare, asta daca nu cumva organizatorii nu au dorit ca, in mod democratic, sa lase impresia ca si orase de marimi mici au sanse la titlu.

Dar cum rezultatul il vom sti abia in septembrie, la cateva luni dupa ce se va fi sfarsit cu alegerile locale, caietul de sarcini depus la Ministerul Culturii, si devenit intre timp program politic pentru candidatul unic la Primaria Baia Mare, in caz de nereusita poate fi aruncat la cosul de gunoi al istoriei. Dar pana la alegerile locale:

„Atunci când vor studia lista tuturor investițiilor pe care le vom face, băimărenii vor fi mulțumiți și vor vedea că anul 2016 este un an în care muncim și nu facem nici campanie electorală. Nu ne orientăm doar spre alegeri sau alte tipuri de competiții cu caracter electoral, ci ne desfășurăm activitatea ca și niște oameni doritori de a face din acest oraș un oraș care într-adevăr se dezvoltă în a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Lucrurile importante din caietul de candidatură și din proiectul nostru de a fi Capitală Europeană a Culturii sunt incluse în buget. Avem lucruri care țin și de proiecte, proiecte cu finanțare europeană pe care dorim să le avem în finanțare din acest an pentru anii următori dar pentru asta va trebui să facem studii de fezabilitate, proiecte tehnice, detalii de execuție și alte tipuri de studii care sunt utile pentru astfel de proiecte”, a declarat patriotard Cătălin Cherecheș.

Cu o presa locala, in majoritatea ei zdrobitoare aflata sub control, cu oameni timorati care nu mai au curajul sa isi exprime sentimentele si simpatiile politice, cu salariati din sistemul bugetar si societati comerciale private dependente de edil, miza alegerilor locale nu mai exista, iar jocul de-a democratia are un singur castigator, oricat de multe tururi de scrutin vor fi stabilite prin lege.

Doar rechinii din presa (aproape aceiasi la fiecare 4 ani) si firmele de casa care castiga frecvent licitatiile pe bani publici, isi rad in barba la gandul ca lor le va fi mai bine, chiar daca celorlalti le va fi mai rau. Facturile se vor achita la final tot de catre multimea de spectatori pasivi la acest circ ieftin, cetatenii cuminti si manipulati din Baia Mare.

kake zambet