De undeva din spatele perdelor groase, trase peste geamurile inghetate, primarul ales (doar 30% din populatia cu drept de vot a pus stampila pe numele lui la alegerile locale 2016) al Baii Mari suspina ca Ziua Nationala de 1 Decembrie nu se va ridica la nivelul anilor trecuti, atunci cand s-a ocupat personal de “distractia” cetatenilor.

Din 2011 si pana anul acesta, parangheliile s-au tinut lant pe banii contribuabililor si acum este datoria procurilor sa dea de stire la cat s-au ridicat comisioanele incasate nemeritat de edil si acolitii sai.

Dar nu pentru asta este arestat la domiciliu primarul Catalin Chereches, ci pentru o spaga primita chiar in biroul sau in primavara acestui an. De atunci si pana azi, procurorii si judecatorii il tin departe de banii publici pe acest copil rasfatat care crede ca s-a nascut pentru a ne conduce destinele, asa cum si pretinde ca o face.

Nimic nu-l indreptatea, neavand nici o experienta, sa devina consilier local si  mai apoi deputat pe listele PSD, pentru ca in final sa ajunga, cu ajutorul banilor aruncati cu darnicie in stanga si in dreapta de parintii sai imbogatiti din furt de la stat, primar al municipiului Baia Mare. Un tanar necopt, fara pic de experienta, dar cu ambitii si o enorma dorinta de a se catara sus, sus de tot, a reusit in mai putin de 5 ani sa strice bunul renume al orasului, atat cat mai ramasese dupa arestarea fostului primar Cristian Anghel.

Pentru foarte multi oameni din tara asta si din strainatate, Baia Mare inseamna Maramures. Pe nedrept, as spune, daca m-as gandi la demnitatea si mandria sighetenilor si muntenilor de pe Valea Izei si a Marei. Maramuresenii au fost renumiti pentru cinstea si harnicia cu care si-au facut treaba, dar mai ales pentru cuvantul dat atunci cand incheiau, verbal, un contract. Mai mult decat un pahar de horinca maramuresanul nu a luat si nici nu a dat celui cu care a batut palma. Cuvantul dat facea cat o mie de contracte.

Se vede treaba ca edilul sef, arestat azi la domiciliu, nu este plamadit din acelasi aluat cu al maramuresenilor de peste Deal. Se plange pe Facebook ca primaria (mai precis cine din primaria? ca tot el o conduce de la distanta?) nu l-a lasat sa inalte pe banii lui o scena in piata publica, unde sa aduca mari artisti si mari vedete.

Acum mai bine de o lună am solicitat Primăriei Baia Mare să aprobe amplasarea contra cost cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua noastră națională, a unei scene in centrul istoric al orașului pentru a oferi băimărenilor un spectacol festiv cu muzică patriotică și folclorică, dar și muzică modernă, cu artiști prestigioși, iubiți de noi toți, așa cum am organizat an de an începând cu 2011. Din păcate primăria a ignorat solicitarea mea și a preferat să facă un spectacol banal de muzică populară într-o zi atât de măreață”, a scris Catalin Chereches.

Cum ar fi aratat aceasta scena? Nu ne trebuie multa imaginatie. Instalatiile metalice traditionale ale familiei mafiote de rang inferior Dancus, plus artistii de propaganda ai casei, in frunte cu Pomohaci. In loc de drapele de 1 Decembrie, pe scena si in jurul ei am fi vazut afisele electorale ale cucoanei Viorica Chereches si pe cele ale primarului care ”sprijina proiectele dedicate oamenilor”, adica pe muma-sa si pe el multumind populatiei pentru sprijinul acordat in tot acest timp, profitand de naivitatea si prostia cu care continua sa ii creada minciunile si propaganda cei care inca il plang.

Zilele trecute am observat cu mâhnire ca aceeași Primarie a orașului nostru, a revenit la vechi obiceiuri și nu mai oferă spre bucuria băimărenilor, simbolicul Brad de Crăciun, pe care in 2011 l-am așezat împreună pentru prima data în centrul Băii Mari. Am dorit să vin în ajutorul celor din primărie și am solicitat să mi se permită tot contra cost să organizez alături de organizații umanitare, în Piața Cetății, un decent si fermecător Târg Umanitar de Crăciun. Am cerut să mi se permită amplasarea unui superb brad si 4 mici căsuțe din lemn unde sa oferim băimărenilor un vin fiert intr-o cană ceramică cu simbolurile orașului și obiecte decorative de Crăciun făcute cu drag de copii. Toate cu scopul de a ajuta copiii aflați in situații vulnerabile. Primăria m-a refuzat…”, ne anunta tragic Catalin Chereches pe pagina sa de Facebook, preluat de catre ziarul de casa Actual MM.

Ca “primaria” l-a refuzat, bine i-a facut. Se pare ca primarul interimar si-a dat seama in ce jocuri murdare si nisipuri miscatoare vrea sa-l atraga arestatul primar Catalin Chereches si l-a refuzat fara prea multe explicatii. Asta cu toate ca majoritatea in Consiliul Local, incluzand aici primarul interimar, este formata din oamenii pusi pe liste chiar de catre Catalin, pentru care garanta personal ca sunt ”echipa lui Chereches – tineri, competenti si respectati la locurile lor de munca”.

Prea putini baimareni stiu ca, in aproape fiecare zi, la domiciliul detinutului au loc sedinte prelungite la care participa si gasca sa de consilieri locali si alti functionari din Primarie, acestia primind ordine detaliate despre ce si cum sa se intample in oras. Tot Chereches conduce orasul, dar, fiindca a lasat vistieria goala de atatea furaciuni, prefera acum sa arunce vina pentru falimentul orasului pe umerii anonimilor din oastea de stransura cu care s-a inconjurat in campania electorala, oamani de nimic care s-au bucurat ca prind un mic ciolan stand alaturi de marele infractor.

Si totusi, pentru ca se afla momentan in acest mic conflict auto-regizat cu Primaria pe care tot el o coordoneaza, detinutul la domiciliu a gasit sprijin, unde oare decat la Episcopie, acolo unde a bagat bani multi din bugetul local, crezand ca se va aseza in “dreapta tatalui” pentru totdeauna.

“De dragul băimărenilor și din iubire pentru Baia Mare, din respect față de lucrurile frumoase pe care le-am făcut împreună și pe care se chinuie unii să le distrugă, am decis să nu abandonez lupta cu răutatea și incompetența. Am bucuria sa fac și in acest an un gest simbolic și sa ofer băimărenilor, in special copiilor din Baia Mare, superbul Brad de Crăciun. Un brad adevarat, care din păcate trebuia tăiat pentru că afecta structura casei unui om cu suflet bun. Bradul nostru va fi amplasat și împodobit in fața Catedralei Episcopale Sfanta Treime cu binecuvântarea Preasfinției Sale Iustin Sigheteanul săptămana viitoare”, ii anunta smerit pe simpatizanti Catalin Chereches.

Probabil ca este ultima concesie pe care i-o face Prea Prefacutul Iustin Sigheteanul, ocupat acum cu drumurile spre Patriarhie, pentru a ajunge arhiepiscop si mai putin ocupat de situatia primarului care nu-i mai serveste la nimic, ci, din contra, ii aduce doar deservicii de imagine.

Mai trebuie sa amintim ceva, despre care presa locala a vorbit foarte putin. In 14 noiembrie, pe Facebook, primarul a postat o “Declaratie pentru oras” (Baia Mare fiind municipiu cu mult timp inainte de a se naste el) care nu a fost luata in seama de catre noul Consiliu Local, intre timp inghitit ca o galusca de catre PNL.

In lipsa de scribalai cu har, postarea pare chiar a fi scrisa de geniul primarilor alesi din Romania. Seamana mai mult cu o compunere de clasa a V-a, pentru care ar fi primit o nota de trecere, dupa care ajunge la subiect, adica ce ar face el daca… nu ar fi arestat la domiciliu pentru fapte de coruptie. Declaratia este atat de naiv conceputa incat nu ne permitem sa o cenzuram, asa ca o redam in intregime.

“Declarație pentru oraș

S-au așternut primii fulgi de zăpadă peste orașul nostru și m-am bucurat să am sentimentul pe care o aduce această schimbare, sentimentul pentru ceva nou. Acest strat alb și inocent este începutul unui anotimp care ne oferă multe bucurii în familia noastră băimăreană. Deși nu pot trăi aceste momente împreună cu voi, mă gândesc la aceste clipe de bucurie uitându-mă afară pe geam și mă visez la o plimbare prin Centrul Vechi, îmi imaginez râsetele copiilor care se bucură în Parcul Municipal „Regina Maria” și mă gândesc la fericirea pe care am împărtășit-o cu voi când am aprins luminițele de la bradul nostru.

Albul acesta inocent care acoperă pomii, străzile, clădirile și casele noaste face ca totul să arate mai frumos. Dar și zăpada se topește. Trebuie să ne gândim cum să îngrijim orașul nostru împreună și la moștenirea pe care vrem să o dăm mai departe viitoarelor generații de băimăreni.

Ambiția mea, ca primar, nu a fost niciodată să fiu cel mai bun în administrația locală, încheierea contractelor sau dezvoltarea zonelor. Sunt juriști, contabili și oameni de meserie care cunosc detaliile mai bine decât mine. Ambiția mea a fost să fiu omul care vă ascultă dorințele și nevoile, să fiu omul care le realizează prin legătura dintre oameni și conducerea orașului. Ideile si ambițiile mele se nasc din aceleași dorințe ca și ale voastre.

Uitându-mă afară pe geam înțeleg că nu multă lume privește zăpada prin prisma mea. Eu când o văd mă gândesc la faptul că trebuie să fim eficienți cu deszăpezirea drumurilor, ca un tată să poată ajunge mai repede acasă la copilul lui pentru a se putea bucura împreună de plimbarea din parc. Mă gândesc să ajungă oamenii la muncă cu bine. Mă gândesc la bătrâni, să le fie curățat trotuarul când se plimbă pe stradă. Mă gândesc la mamele care își duc copiii cu căruciorul. Da, și eu mă bucur pentru zăpadă, dar știu și ce trebuie să facem, cu responsabilitate, astfel încât să ne putem noi, cu toții, bucura din plin.

Deși sunt oprit în a-mi exercita funcția de primar, nu mi se poate opri dorința de a face parte dintr-o comunitate de care sunt mândru. Vă mulțumesc vouă, băimărenilor, pentru încrederea cu care mă onorați în fiecare zi prin faptul că mă căutați acasă și îmi povestiți despre orașul nostru. Vă mulțumesc pentru că nu ați renunțat la viziunea noastră de a face acest oraș cel mai frumos din România. Încrederea voastră mă face să mă simt viu și mereu între voi, dar îmi impune și o responsabilitate ca om. Pentru că mâinile mele de primar sunt legate sper că această acțiune de suflet va duce la realizarea unor schimbări în bine prin faptul că ne vom uni vocile pentru orașul nostru. De astăzi va acționa omul Cătălin Cherecheș, ajutându-vă pe voi să fiți din nou auziți de către cei care ne conduc vremelnic orașul. Dorințele voastre, întrebările voastre, proiectele, gândurile și nevoile voastre vor ajunge la cei care au puterea să acționeze. Și așa, împreună, vom cere ce știm că se poate face și ce merităm ca și băimăreni care pun suflet.

Cătălin Cherecheș – omul vostru

La debutul acestui demers pentru Baia Mare și pentru băimăreni expun cu foarte multă responsabilitate următoarele prime probleme:

1. IMPOZITE ȘI TAXE NEMAJORATE

Prin Codul Fiscal, Guvernul României stabilește nivelul taxelor și impozitelor locale an de an. Mereu ne aflăm în situația de a fi surprinși neplăcut de către guvernanți prin indexări anuale. Guvernul oferă suplimentar posibilitatea și autorităților locale să majoreze aceste taxe cu aproximativ 20%. Din respect față de băimăreni, în ultimii cinci ani am avut grijă să nu propun astfel de majorări și să conving Consiliu Local să fie de acord cu mine. Acum, când autoritatea locală se află în fața unei astfel de provocări tentată fiind să majoreze pentru prima dată în ultimii ani aceste impozite și taxe, transmit cu fermitate mesajul băimărenilor și al meu: NU majorați taxele și impozitele locale. Scădeți în continuarea procentul de impozitare pentru societățile comerciale. Am început de la 1,5% , am coborât la 1,3% iar pentru anul 2017 Consiliu Local poate face pasul spre 1,2% venind astfel cel puțin cu un sprijin simbolic pentru investitorii locali.

2. 100 LEI- ABONAMENT ANUAL DE PARCARE

Devenind primarul vostru am avut inspirația să reduc abonamentul anual de parcare de la 400 de lei!!! la 100 de lei. Rezultatul, încasările din vânzarea acestor abonamente a crescut de patru ori. Cetățenii mi-au semnalat cu îngrijorare că autoritatea locală anticipează să dubleze prețul abonamentului de parcare. Îi rog pe aleșii locali băimăreni să se inspire din modelul de bună practică pe care l-am oferit în ultimii ani și să păstreze prețul abonamentului la 100 de lei.

Și mai vin cu încă câteva sugestii:

A. Organizarea unei dezbateri publice serioase și luarea unor decizii cu privire la închirierea pe o perioadă mai lungă de timp a locurilor de parcare rezidențiale pentru intervalul orar 17:00 – 08:00.

B. Stabilirea, în urma finalizării Planului de Mobilitate Urbană a locurilor în care este obligatoriu a se construi parcări supraterane sau subterane pentru eliminarea aglomerărilor, aceste investiții majore putând a se face de către societăți private pe baza unui contract de concesiune atribuit legal prin licitație publică, degrevând bugetul local de astfel de investiții costisitoare dar oferind cetățenilor o facilitate extrem de importantă.

C. Analizarea în cadrul unei dezbateri publice a posibilității de a institui în locul abonamentului anual de parcare de 100 de lei a unei taxe anuale de 50 de lei pe care să o plătească fiecare proprietar de autoturism sau autoutilitară, ceea ce ar genera un buget anual de un milion de euro, bani care să fie utilizați exclusiv în amenajarea infrastructurii rutiere și parcărilor în municipiul Baia Mare.

3. CURĂȚENIE ȘI DESZĂPEZIRE LA STANDARDELE UNUI ORAȘ CIVILIZAT

Cetățenii îmi povestesc de ceva vreme, cu mâhnire, despre faptul că Baia Mare a redevenit un oraș murdar. Revoltător pentru mine, revoltător pentru băimăreni. Am impus standarde de curățenie care am sperat că vor fi mereu respectate. Dar pentru unii curățenia, zonele verzi, locurile de joacă, ordinea publică sunt doar un „moft”. Pentru mine și pentru băimăreni aceasta este însă dovada civilizației într-un oraș. E momentul ca aleșii locali să invite de urgență societatea de salubrizare pentru a restabili prin decizia Consiliului Local standardele de curățenie (de câte ori să se golească coșurile de gunoi, frecvența cu care să se spele și măture străzile, frecvența cu care să se salubrizeze locurile de joacă). În urma acestei analize, regândirea în acest sens a bugetului local pentru a scoate Baia Mare din mizeria care s-a așternut în ultimele șase luni.

A nins și odată cu fulgii de zăpadă au apărut și primele emoții ale băimărenilor responsabili pentru că Baia Mare nu are astăzi utilaje de deszăpezire și material antiderapant. Abia în 22 noiembrie se finalizează licitația pentru stabilirea unui operator pentru deszăpezire. Prea târziu și foarte riscant. Estimez că nici o firmă serioasă nu se poate organiza nici cu mașini, nici cu material antiderapant și nici cu personal. În numele cetățenilor în fața cărora mă simt responsabil solicit autorităților locale să prezinte un plan de urgență (nemaiavând timp să întrebăm ce s-a făcut în ultimele șase luni). Primăria Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban, Vital, Urbis și Ocolul Silvic Municipal Baia Mare trebuie adunate într-o celulă de criză, asumându-și fiecare utilaje, personal, cantitate de material antiderapant respectiv zonele, traseele pe care vor opera în această situație limită. Fiecare dintre aceste entități vor avea posibilitatea legală prin procedura de achiziție directă să achiziționeze atât utilaje cât și personal dar și material antiderapant.

Pentru prima zi mă opresc aici în a relata și a transmite autorității locale gândurile, problemele și nemulțumirile băimărenilor.

Noi știm ce înseamnă să iubești Baia Mare”, ne spune fara sa precizeze cine “suntem Noi” Catalin Chereches.

Edilul detinut face aceasta declaratie ca si cum ar fi din nou in campanie electorala, aruncand promisiuni nevandabile, fara nici o acoperire financiara, populiste, locuitorilor Baii Mari, netinand seama de bugetul local devastat pe care l-a lasat in urma sa. Niciun consilier local sau functionar din primarie, ca sa nu mai vorbim de primarul interimar si viceprimar nu vor sa aiba de a face cu DNA doar de dragul celui ce inca se considera primar cu drepturi depline. Tocmai de acea l-au si ignorat.

Municipiul pare mort, pentru ca financiar este in colaps. Inca se mai asteapta rezultatul alegerilor parlamentare, urmand ca unii sau altii sa iasa la rampa si sa denunte public dezastrul gasit in cei 5 ani de “guvernare” a printului Catalin Chereches. Este drept ca sunt destui care il regreta si care vor vota cu doua maini pentru ca dr Viorica Chereches sa ajunga deputat si, de ce nu, ministrul Sanatatii. De acolo de la Bucuresti, fiul risipitor asteapta ca mamica sa poate face mai mult si mai repede pentru a-l scapa de inchisoare. Este ultima sansa, iar banii cheltuiti in acest scop au intrat in visteria PNL cu foarte multa darnicie.

Baia Mare a pierdut imens in ultimii ani. Doi primari penali ne-au condus si ne-au inselat asteptarile. Doi primari din care unul incearca din rasputeri sa ne convinga ca s-a reabilitat, cand de fapt ar fi trebuit sa stea departe de orice functie publica, iar al doilea ar fi trebuit sa-si dea demisia din functie in ziua arestarii si sa nu mai candideze. Nu a facut-o, iar azi am ajuns de rasul Europei.

Nu mai poti vorbi in lume de Baia Mare fara sa rosesti, fara sa-ti pleci ochii in jos si sa ramai mut. Cum poti descrie frumusetea locurilor, traditiile folclorice si onestitatea cetatenilor care ne-au cinstit cu harnicia lor, cand edilii sefi au fost inhatati ca niste talhari de drumul mare de catre procurori si deferiti justitiei?

Preferam totusi un 1 Decembrie modest si un Craciun pe masura si mai putin zgomot de Revelion, pentru ca atat ne permitem si atat putem plati cinstit si corect.

La Multi Ani, Romania!