Ninge linistit peste orasul in care Coalitia pentru Baia Mare doarme in brate cu toate partidele, visand la parlamentarii pe care-i vor trimite la Senat si Camera Deputatilor. Ninge si strazile sunt albe bocna, numai bune pentru un sanius printre troiene.

Ninge si copiii ar iesi sa se dea cu patinele, daca parintii le-ar da voie si daca politistii, caini comunitari, nu i-ar alunga cu bastonul.

Ninge, dar nu pe toate strazile. Luceafarul de noapte a facut Luna o singura strada, acolo de unde ne vegheaza ochiul vigilent al “Primarului 30%”(atat are sustinere din partea baimarenilor), care nu poate dormi de grija noastra.

“Stau în casă și privesc pe geam și mă cuprinde disperarea, revolta. Văd cum niște neisprăviți nu au fost capabili de 8 luni să organizeze dezăpezirea in Baia Mare. Văd cum in batjocură sunt ținut in casă, eu care știu ce am de făcut in astfel de situații de urgentă. Cu siguranța aș rezolva problema sau daca i-as fi coordonat eu pe directorașii din primarie nu se ajungea aici. Poate acum partidele politice si lideri lor care au orchestrat arestarea mea sunt deja cu lopata prin oras la deszapezire sau poate alte instituții care m-au dorit executat si-au scos la împins zăpadă ingramaditii de prin birouri. Au zis ca sunt “pericol public”!“, ridica acuzator degetetul Catalin Chereches catre Zeita Themis – Zeita Justitiei.

Asa si este acest individ, pericolul public numărul 1, iar starea jalnica in care se gaseste municipiul astazi este rodul mintii sale bolnave. O stransura de consilieri locali si cu functionarii slugarnici ai lui Chereches din primarie, timorati si dezorientati, se arata total incapabili sa adminstreze chiar si o comuna, daramite un ditamai municipiul.

Evident ca primarul 30% are si un plan de masuri in 10 puncte pentru astfel de cazuri deosebite. Casa ii este plina de dosare, iar pe birou suna telefoanele mai dihai decat in ziele de audiente. Nu vreau sa le mai detaliez punct cu punct, deja baimarenii au luat la cunostinta de acest plan maret pe care-l pune cu modestie imediat la dispozitia “interimarului”. Cred ca ati observat ironia cu care-l categoristeste (interimarul) pe primarul interimar Marinel Rob, finul lui si candva omului lui de incredere, prea de incredere.

“Hai să le spun si in ceasul al doisprezecelea ce ar trebui sa facă daca tot au adus orașul in situația asta:

1. Interimarul sa convoace Comitetul Local pentru Situații de Urgenta al cărui presedinte este. Aici sunt reprezentanții din primarie care se ocupa de deszapezire coordonați de directorul Barbul si societățile si instituțiile importante din oras ( URBIS, Vital, Ocolul Silvic, Spau, Politie, Jandarmerie…)

2. Se solicita Prefectului care m-a suspendat sa declare stare locala de necesitate.

3. In baza acestei hotărâri a prefectului, se pot închiria de urgenta utilaje de diverse tipuri, cu muncitori si material antiderapant”, si continua cu detalii Catalin Chereches planul lui de atac impotriva inamicului.

A nins doar o noapte, o noapte intre doua zile in care romanii au liber de la Stat sa stea acasa si sa se bucure de Ziua Nationala a Romaniei. Zile in care activitatile economice si nu numai se reduc la 30-40%. Copiii stau acasa, nu merg la scoala, iar batranii sunt cuminti in fata televizoarelor.

Ca sa convoci cu noaptea in cap Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta pentru doar 30 cm de zapada cazuta peste oras inseamna ca nu esti cu toate diodele in regula. Ceva iti lipseste si cu siguranta un prefect normal la cap nu o sa declare “starea locala de necesitate”.

“În cursul zilei de 2 decembrie, s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului Baia Mare, l-a care a fost invitat și prefectul județului Maramureș, Dl. Sebastain Lupuț, ocazie cu care s-au analizat măsurile suplimentare și legale care se pot lua pentru normalizarea situației. Dl. prefect a precizat că în urma discuțiilor avute cu reprezentanții ISU Maramureș s-a stabilit faptul că, nu sunt motive justificate pentru a se declara stare de urgență, referitor la căderile recente de zăpadă din Municipiul Baia Mare”, arată Marinel Rob în mesajul plin de greseli gramaticale postat aseara tarziu pe Facebook.

Am ajunge de rasul lumii sa ordonam Armatei sa iasa pe strazi, pentru a indeparta zapada impreuna cu jandarmii.

Primarul 30% continua: Se identifica societățile comerciale din domeniul construcțiilor, dar si cele care au ca specific utilități publice, se convoacă de către Comitetul de Urgenta șefii firmelor, se preiau utilajele si oamenii disponibili”. Cu forta, adaugam noi!

“Consiliul Local nu trebuia convocat decat daca vor sa puna mâna pe lopata. Nu are atribuții. Eventual dupa ce se rezolva problema, sugerez consilierilor locali care sunt raționali si inca nu mi-au intors spatele sa ceara demisia celor care de 8 luni de cand am plecat din primarie nu au facut procedura de licitație pentru deszapezire. Ma refer la executivul primariei. Ei aveau obligația! Si aveau toate documentele pregătite. Directori, șefi servicii, etc”, adauga ultima directiva Catalin Chereches, asemeni unui judecator suprem.

Evident ca “interimarul” a gresit cand a lasat municipiul fara un contract de deszapezire, insa el nu a facut decat sa respecte procedurile destul de incalcite pentru a nu-si pune libertatea in pericol. “Primarul 30%” (cam cat era procentul din spaga?) sarea etapele asemeni cangurului tocmai pentru a-si arata eficienta si dragostea netarmurita pentru comunitate.

Din “suflet” pentru alegatori a ridicat “castele pe nisip” care azi nu mai exista. Vezi sportul baimarean, proiectele “Capitala Europeana a Culturii”, “Baia Mare Zona Metropolitana”, “Baia Mare Zona Industriala”, ziare, radio si televiziune, etc. Nimic maret nu a reusit sa faca pentru a-i tine pe tineri acasa, oferindu-le locuri de munca. Orasul este ca un club de batrani si bugetari ce traiesc pe spinarea statului. E putin, foarte putin pentru cat a promis si nu a facut nimic din ce trebuia sa faca.

Este curios cum nici un partid nu se revolta. Membrii Coalitiei pentru Baia Mare tac complice, iar liberalii il ridica in slavi atat pe el, dar mai ales pe mamica, viitor deputat. Social democratii nu fac valuri, convinsi ca vor lua majoritatea posturilor de parlamentari “scoase la concurs” in Maramures fara sa se bage in “latrina” numita “Coalitia Tacerii”.

Ce poate fi mai rau pentru Baia Mare decat un “Oras Mut” cu doar cateva zvacniri pe Facebook ale celor ce inca nu se tem ca-si vor pierde joburile?

Noroc ca justitiarii sunt departe, iar pe clujeni ii doare la basca de ce se intampla in orasul minier ajuns fara mine, dar tinut in intuneric, un municipiu in care suntem obligati sa orbecaim cu lampasul.