Zilele trecute, am auzit ca 60-65% dintre romanii cu drept de vot ar merge sa voteze. Cel putin in 2 noiembrie, fiindca in turul doi deja va depinde de multe alte aspecte. Evident, in primul rand va depinde de cine vor fi cei doi din runda finala… Dar nu despre finalisti scriu aici, nici despre sondaje de opinie (nici eu nu mai cred de multa vreme in ele) si cu atat mai putin despre care dintre cei 14 candidati ar fi mai bun ca Presedinte al Romaniei.

Nu fac acest lucru, nu-mi permit sa va sugerez absolut nimic, nici vorba de sfaturi – si-asa va e podu` arhiplin -, dar o mica exceptie tot voi face: ”Sunt 14, dar nu trebuie să ti se rupa-n paispe!”, asa spune fostul carcotas si actual cusurgiu Mihai Gainusa intr-un clip fain, simplu, de bun-simt. Asa zic si eu, simplu si politicos, respectand opinia fiecaruia dintre voi, dreptul fiecaruia de a lua in cabina de vot decizia pe care-o considera cea mai potrivita: du-te la vot si exercita-ti dreptul și puterea pe care le ai atunci, macar atunci, in acel moment!

Dar du-te sa votezi! Pe cine vrei; sau pe toti sau pe nici unul sau desenează tu al 15-lea patrat si scrie ce vrei in el sau… fa ce vrei tu. Dar mergi la vot!

As putea enumera n-spe motive si argumente pentru ce-am scris mai sus, as putea sa va explic de ce ma numar printre cei care sustin chiar introducerea votului obligatoriu, nota bene, numai pentru o perioada de timp (mda, da, cunosc replica, a vota e un drept, nu o obligatie, asa este; insa am si eu dreptul la opinie, si anume sa cred ca mai exista si niscaiva obligatii morale, civice, spuneti-le cum vreti). O sa spun, insa, doar ca aceste alegeri din 2014, cu 14 candidati si 14 zile intre primul si-al doilea tur de scrutin, sunt de cel putin 14 ori mai importante decat alegerile din sa zicem ultimii 14 ani!

Sigur ca e parerea mea personala, dar fireste ca opinia mea are ca fundament inclusiv experienta mea profesional-jurnalistica. Sigur ca intentionat m-am folosit in mod nitel ironic de numarul 14, dar esenta chestiunii ramane aceeasi. Aceeasi, dincolo de o pseudo-campanie electorală dezgustatoare, adesea dincolo de limita penibilului, plina cu mizerii de doi bani, dar si cu un fundal sonor inedit: zanganitul de catuse!

N-o sa comentez deocamdata subiectul, poate-o s-o fac dupa 3 noiembrie, atunci cand un candidat poate va fi renuntat la imbeciloida aroganta cu popcornu`, un alt candidat poate va fi aflat intre timp ce inseamna politruc si meditatie, un altul – ca din cocos nu faci gaina, un altul – ca sangele (cu nuante slugarnice) apa nu se face si nu prea mai tine vrajeala cu ”vopsit independent”, altul – ca un ”serviciu” parasit poate tot mai vrea cate-un contra-serviciu discret, altul – ca nu poti fi ales dupa ce n-ai facut niciodata nicio branza s.a.m.d. N-am spus niciun nume fiindca oricum n-ar mai avea rost, oricum ii stiti pe toti si oricum fiecare dintre voi s-a cam hotarat deja, cred eu, ce va face duminica. Mai ales ca taman ce veni peste noi si aiureala halloweenului. Cu horror-ul alegerilor noastre cu tot.

Am pomenit de campania electorala. Pai care campanie? Asta a fost campanie? Mai degraba a fost un fel de halloween prelungit in care orasele s-au mascat oribil, cu te-miri-ce afise care mai de care mai stupide. Sau, uneori mai rau, cu afise aproape numai de-o culoare, precum Baia Mare. Si cu unii primari care ”trebuie” sa faca propaganda care trebuie si ”care este”, pentru ca alegatorii sai trebuie acum sa voteze ce trebuie, ce vrea edilul… ca altfel nu se stie cand si de unde poate zangani brusc finalizarea vreunui dosar. Am zis DNA? Nu, inca n-am zis, da spun acum: pai acuma sa mai ciripeasca cineva ca DNA, SRI, SIE, DIICOT, STS, Parchetele in general, plus baietii acoperiti si descoperiti (inclusiv din media!), nu si-au intrat in pita fix asa cum scrie la carte!

Ba si-au intrat, cu varf si indesat, ba cu siguranta ca dosariada zanganitoare va continua mai abitir. Ia uite cum nu-i mai doare-n paispe! Pana cand? Poate doar pana-n 16 noiembrie, poate pana-n 21 decembrie, poate pana-n „31 februarie” 2015 😉 … glumesc eu amar, da` cine-ar mai putea ști in toata nebunia asta?! La urma urmei, vorba aia, sa fie primit. Fiindca noi, muritorii de rand, putem doar vota, in timp ce gruparile discrete economico-politico-financiare de tip mafiot, clanurile de trepadusi care in 24 de ani si-au intins tentaculele peste tot si peste toate, din nou se razboiesc la varf, intre ele, aratandu-ne acum mai clar ca niciodata ce inseamna grozavia si hidosenia coruptiei transpartinice generalizate.

Asa ca, o fi electoratu` rupt in doua ori in 14, important e ca ceva tot se intampla, iar pasivitatea ramane cel mai mare pericol. Pericol pentru cine? Mai ales pentru cine inca nu are niciun raspuns la intrebarea asta.