In judetul Maramures sunt peste 70 de comune si localitati urbane de mici dimensiuni (scoatem din calcul Sighetu Marmatiei si Baia Mare). In anul 2014, peste 50 din aceste localitati au organizat o manifestare de genul Ziua Orasului, Ziua Comunei, Festivalul Fiii satului sau alta paranghelie de acest gen.

Ce se intampla la o astfel de manifestare? Pai sa ne uitam la imaginile de mai jos, publicate pe contul de Facebook al unui politician si surprinse in week-endul trecut la Ulmeni:

Pe scena montata in centrul localitatii se urca mai intai o adunatura de politicieni, care indruga verzi si uscate despre importanta evenimentului, despre patriotismul local, despre candidatul lor la presedintie care sprijina, sustine, ajuta, bla-bla-bla. O ora si jumatate de discursuri sterile, tinute de tot soiul de tovarasi crescuti cu valorile si sloganurilePCR, cei mai multi dintre ei agramati si balbaiti, protejati de dragostea maselor prin gardurile metalice aduse de Jandarmerie si plasate strategic in fata scenei. Evident ca nimeni nu asculta minciunile lalaite pe scena, toata lumea asteapta sa se dea drumul la muzica si gratare, sa primeasca ceva de bagat la bendeu, gratis daca se poate.

ulmeni 00

Dupa ce se termina cuvantarile, incepe tigania in toata regula: comerciantii specializati in marfa chinezeasca care de obicei isi duc zilele in talciocul de la Arinis si in alte locuri de acest gen isi expun agresiv oferta de kitchuri, se incing gratarele la care se prajesc produse de origine dubioasa, are loc o asa-zisa defilare cu fanfara a trupelor de artisti de anvergura comunala si apoi toata lumea se pune pe mancat si baut, prostimea in strada si pe banii ei, iar nobilimea in zona de protocol, in caminul cultural, pe bani de la buget.

Peisajul este vegheat, de deasupra strazii, de premierul care a oprit toate investitiile in autostrazi pentru a trimite banii catre primarii, ca sa organizeze aceste sarbatori ale inculturii, imbuibarii si mizeriei morale.

ulmeni 03

Organizarea unei astfel de intamplari costa in medie 20.000 de euro, in functie de numarul de zile cat tine paranghelia, de numarul oficialilor, artistilor, invitatilor si intamplatilor care vin sa se infrupte din bunatatile locale si de reteta artistica a intamplarii, adica de numarul de formatii si vedete care sunt urcate pe scena sa presteze un jalnic playback pentru un public bine anesteziat cu bauturi ieftine, care curg garla.

In general, banii pentru organizarea acestor intamplari tragico-amuzante sunt virati la bugetul local de la Consiliul Judetean, fiindca in majoritatea lor comunele din judet nu reusesc sa adune din taxe si impozite decat 15-20% din banii pe care ii cheltuiesc intr-un an. Viramentele acestea de la judet sunt de fapt fonduri transferate de la Guvern, constituite din banii colectati la nivel judetean din taxele si impozitele platite de companiile din mediul privat, din accizele la combustibili si din sumele colectate din TVA, adica din bani platiti de toti cetatenii, cand isi fac cumparaturile.

O inmultire simpla ne arata ca in anul 2014 in cele 50 de comune care au organizat astfel de intamplari folclorico-bahice, la un buget mediu per eveniment de 20.000 de euro, rezulta ca s-a cheltuit exact UN MILION DE EURO pe aceste betii colective cu acompaniament de tambal din care comunitatea NU RAMANE CU ABSOLUT NIMIC CONCRET. Daca ne referim doar la perioada ultimilor zece ani, in care aceste intamplari alcoolico-zgomotoase au devenit o traditie patronata de absolut toate partidele care au condus treburile judetului, putem sa estimam ca s-au mantuit aproape 10 milioane de euro fara a se obtine nimic util pentru cetateni, in afara de o crunta durere de cap post-factum la nivelul unei parti a comunitatii.

Mai interesant este de inteles de ce se organizeaza aceste evenimente. Motivul este simplu: SE FURA BANI PUBLICI usor si in stil mare, circa 50% din bugetul unei astfel de intamplari ajungand prin decontari fictive si costuri umflate direct in buzunarul primarilor de localitati si ai prietenilor lor de la judet, care le asigura finantarea pentru paranghelie. Fiindca organizarea evenimentului se face cica de urgenta, numai este nevoiede licitatii si de contractarea serviciilor prin mijloace legale, astfel ca se poate cheltui oricat si oricum, un mic poate ajunge 10 lei si o bere 15 lei, ca asa reiese din selectia de oferte facuta iute-iute, cu amicii primarului.

O mare parte din bani se transforma apoi, prin cotizatii si sponsorizari, in fonduri de partid si de campanie electorala. Pai cine mai poate verifica dupa ce se incheie nebunia daca s-au impartit 1000, 2000 sau 7000 de portii de mici gratuit, de la buget, daca artistii de pe scena au primit 100 sau 1000 de euro ca si onorariu si daca scena si sonorizarea au costat de fapt 2000 sau 5000 de euro? Gata, banii s-au dus, actele se fac pe coltul mesei, nici mama Curtii de Conturi nu mai poate sa verifice cum s-au cheltuit ei.

Asa se face ca, in ultimii zece ani, in loc sa se faca din aceste 10 milioane de euro unul sau chiar doua poduri peste Somes sau Tisa sau un drum de Doamne-ajuta intre Baia Mare si Sighet, banii au fost cheltuiti pe bautura, zgomot si fum de mititei. Vinovate de acest furt al propriei caciuli sunt absolut toate partidele, fiindca absolut toate promoveaza si au sustinut astfel de manifestari inutile, prin reprezentantii lor la sefia Consiliului Judetean si la conducerea primariilor din judet.

Cand va veti mai rupe masina prin gropile judetului, cand va trebui sa va duceti la un medic competent si dotat tocmai la Cluj, cand veti fi obligati sa va cautati de lucru tocmai in Italia sau Spania sau cand o sa mai auziti de falimentul economiei judetului, sa le multumiti acestor domni din mafia trans-partinica pentru intelepciunea cu care arunca banii publici pe manele, alcool si mititei.