Trupa de lingăi de serviciu a edilului din Baia Mare își maltratează firava creativitate și se screme de câteva zile să inventeze motive, circumstanțe și orice alți vinovați decât cei reali pentru catastrofala și practic inexistenta abordare a deszăpezirii orașului la începutul acestui an. Dacă vă întrebați de la ce s-a făcut ghețuș în oraș săptămâna trecută, puteți fi siguri că au avut o contribuție decisivă primarul și oamenii lui, care mint de îngheață apele mai ceva ca idolul lor, Ponta, care de trei ani ne tot desenează autostrăzi pe hârtie.

Neputând să nege pur și simplu realitatea cu tupeu și cu mojicie, așa cum au făcut cu alte ocazii, pitpalacii, papagalii, corbii și ceilalți ciripitori din stolul de specimene ornitologice adunate de primarul din Baia Mare în colivia personală de la eMM caută în bezna propriilor inteligențe și sapă în praful din arhivele cu dosare pentru șantaje de presă, ca să găsească pe cine să arunce măgăreața pentru nesimțirea, delăsarea și incompetența cu care primarul și oamenii săi din administrația locală au tratat problema îndepărtării zăpezii din oraș și creării unor condiții minimale de circulație pentru cei care le plătesc salariile și finanțează bugetul din care își iau comisioanele.

Am aflat astfel, mai întâi, că de fapt bulevardele și străzile au fost curățate aproape perfect, dar zăpada mare a venit de pe trotuare și de pe mașinile oamenilor, deci de vină pentru întoarcerea în timp cu 20-30 de ani la condițiile de trafic comuniste sunt cetățenii, asociațiile de locatari și proprietarii de magazine și de afaceri, care sunt niște delăsători, nu au pus mâna pe lopeți și nu au făcut muncă patriotică extinsă de la propriile trotuare până în centrul bulevardului. Prin urmare, au fost somați și amenințați demonstrativ cu amenzi de către trupa de clovni încropită prin concursuri trucate de oamenii primarului la Poliția Locală.

Apoi, fiindcă minciuna era prea gogonată și înjurăturile îndreptățite de la cetățeni au continuat să curgă în valuri, s-a apelat la soluția tradițional românească a grelei moșteniri: de vină ar fi fostul primar Anghel, care a făcut prost contractul cu Rosal, hăpt în 2006. Acestă gogomănie nu putea fi scoasă pe piață chiar de către fotomodelul care ocupă onorific funcția de primar, astfel că gălușca asta fierbinte a trebuit să fie mestecată pentru public de către Vasile Barbul, adică fix omul care era în primărie pe aceeași poziție de șef al incompetenților și în 2006, când s-a semnat contractul cu Rosal. Nu spun aici că Anghel Cristian ar fi fost un primar excepțional și un caracter admirabil, acest domn este departe de a fi dat ca exemplu de bun lider al unei comunități, dar nu putem să acceptăm abureala cherecheșiană, care a avut la îndemână aproape 4 ani de mandat și tot atâtea acte adiționale la contractul cu Rosal în care putea să regleze foarte bine prevederile contractuale, ca să nu își bată joc de cetățeni.

Cătălin Cherecheș a avut în memorie și la îndemână și anul trecut ca exemplu, când aceeași companie și-a bătut joc cu la fel de mult talent de oraș și de cetățeni, atunci când a nins. Și anul trecut, cu mânie proletară și cu aceeași demagogie ieftină care mai prinde doar pe Craica, primarul a luat atitudine, a condamnat incompetența și delăsarea și a promis că va face și va drege. A apărut zilnic la televizor, a bătut din gură, că doar e gratis, după care s-a luat cu treburi mai importante, cum sunt festivalurile muzicale ale sărăciei (un fel de Jocurile Foamei) și indicațiile tehnice prețioase emise cu alură de expert în de toate și nimic la antrenamentele și jocurile echipei feminine de handbal.

Dacă tot caută vinovații acolo unde nu sunt, Cătălin Cherecheș și-ar putea pune sclavii propagandistici să dea vina și pe alte persoane și fenomene, ca să fie circul complet: dacii lui Burebista fiindcă nu au dat naștere Maramureșului undeva mai la ecuator; Klaus Iohannis fiindcă e prea înalt și sparge cu fruntea norii cu precipitații și fiindcă a reușit să iasă președinte în dauna amicului Ponta și a campaniei mizerabile conduse de oameni ca și Cherecheș; meteoroloaga Ortansa Jude că și-a permis să anunțe la televizor cu multe zile înainte că vin ninsorile; Cristian Pomohaci fiindcă se ține de concerte în loc să se roage intens pentru vreme bună; Neti Sandu că nu a citit în stele că oamenii lui Cherecheș din primărie și de la Rosal sunt absolut incompetenți și nesimțiți. Ah, da, și pe Busu de la ProTV, că vorbește de zăpadă în casa puturosului și își permite să fie mai fistichiu, mai fancy și mai țanțoș decât Luminăția Sa, Împăratul Băii Mari.

Acum, încălzirea vremii a rezolvat aproximativ situația, dar memoria băimărenilor va păstra într-un loc bine delimitat batjocura acestui început de an. Dar până la primăvară mai putem avea episoade similare de ninsoare, așa că neplăcerile ar mai putea continua. Tot mai mulți oameni încep să înțeleagă futilitatea stilului managerial al lui Cătălin Cherecheș, faptul că acesta este un Dorel al administrației, adică unul care dă cu var pe deasupra, deși zidul stă să cadă, care pune sclipici peste construcțiile putrede și care trăiește din propagandă și gesturi extravagante bine televizate, în loc să gândească și să construiască în mod competent și bine intenționat un viitor economic, social și cultural al acestui oraș și al acestei comunități. Bani mulți cheltuiți pe spoială, datorii imense pe termen lung și nicio construcție solidă care să dea speranțe și perspective reale de bunăstare. Totul este discurs televizat și promisiune deșănțată, gargară demagogică și ședințe foto despre hărnicie și implicare. Rezultate concrete, reale și pe termen lung? Prea puține, firave și de suprafață, nimic serios pentru un viitor credibil.  Când gafează impardonabil nu are bărbăția de a își recunoaște eroarea și își trimite lacheii să scoată castanele din foc, iar când e pace și liniște mai trage o repriză de promisiuni și aberații televizate despre hărnicie, măturători, siguranță națională, patriotism și straturi de gazon, niște teme atât de tocite și de jenante încât și alegătorii săi fideli cazați la Combinat pe banii plătitorilor de impozite s-au plictisit ascultându-le.

Căutam o comparație cu care să închei acest articol și am găsit o poză cu un beneficiar direct al banilor plătiți de băimăreni ca impozite, pentru a avea condiții urbane decente: țoapa de serviciu Adriana Bahmuțeanu, nevasta lui Prigoană (câtă simbolistică!), patronul de la Rosal. Am să îi pun poza aici, ca să înțeleagă băimărenii la cine ajung banii lor plătiți aiurea, pentru niște servicii care nu s-au prestat. La o țoapă, o vedetă a kitch-ului, o mahalagioaică și o scandalagioacă obsedată de publicitate, care ba se mărită, ba divorțează, ca să ocupe ecranele televizoarelor. O persoană la fel de îndrăgostită și fascinată de propria imagine și care apare la televizor la fel de des ca și primarul care pune suflet, dar nu la dat zăpada și făcut lucruri realmente utile pentru fraierii care îi plătesc salariul.

bahmoo