Viorica Marincaș este prima femeie din România și din istoria Poliției Române care a ajuns să conducă un inspectorat județean de poliție. Este chestor de politie si a devenit al 113 cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. Asta daca cifrele afisate pe site-ul Primarie sunt corecte.

Chestorul dr. Viorica Marincaș, cum o gratuleaza academic primarul Catalin Chereches, este șeful IPJ Maramureș din anul 2012, înainte de această perioadă ocupând pe rând funcția de prim adjunct și adjunct al șefului inspectoratului județean. În perioada 1998 – 2001, Viorica Marincaș a fost șeful Serviciului de Cercetări Penale.

“Mă onorează acest moment pentru că arătăm comunității noastre oameni de înalt prestigiu, oameni care se dedică comunității, care generează un exemplu pentru întreaga noastră comunitate. Arătăm că o doamnă din comunitatea noastră poate să ajungă pe treptele cel mai înalte ale profesiei, lucrul acesta încurajând doamnele și domnișoarele din Baia Mare să își dorească mult mai mult.

Și Baia Mare și Maramureșul sunt onorate că o doamnă este în fruntea unei asemenea instituții, în care toți avem foarte mare încredere, în pofida tuturor chestiunilor controversate din perioada post – decembristă, doamna Marincaș a reușit să aducă într-o lumină foarte pozitivă activitatea Inspectoratului arătând că de cele mai multe ori o femeie știe să facă ordine acolo unde nu întotdeauna bărbații au reușit. Văzând că instituții importante, cum e Ambasada SUA la București sau Președinția României, au marcat într-un mod pozitiv activitatea doamnei chestor, acest lucru nu poate decât să ne onoreze și pe noi, băimărenii și maramureșenii. Din aceste motive și nu numai, am propus acordarea titlului de cetățean de onoare doamnei chestor dr. Viorica Marincaș”, a afirmat primarul Catalin Chereches in cadrul ceremoniei de decernare a titlului.

Cu un astfel de discurs si caracterizare, edilul o putea face cetatean de onoare chiar si pe Laura Codruta Kovesi. Sefa de la DNA se potriveste si mai bine descrierii facute, si cu siguranta ar fi pus umarul si s-ar fi folosit de toata influienta pe care o are, si de ce nu chiar si institutia pe care o conduce, ca sa luam fara nici un efort titlu de Capitala Europeana a Culturii, doamna Kovesi fiind extrem de apreciata de forurile europene, nu numai de Casa Alba si Cotroceni. Mai mult, dosarele aflate in lucru la DNA Cluj, care privesc actele de coruptie ale unor personalitati din conducerea cluburilor sportive si administratia locala, probabil ca s-au fi înmuiat o data cu acordarea acestei distinctii.

Nu avem nimic cu doamna chestor, insa cred ca s-a cam grabit sa primeasca acest titlu. Granita de nord a tarii este inca penetrata de contrabandistii care transporta tigari din Ucraina. Saptamanal, politistii de frontiera confisca zeci de mii de pachete de tigari. Intrebarea este cate transporturi circula nestingherite pe drumurile din Maramures fara sa fie interceptate de catre subordonatii chestorului dr. Viorica Marincas? Judetul nostru este poarta de intrare a tigarilor de contrabanda de peste 20 de ani iar de aici ele pleaca spre sud dar mai ales spre Occident.

Daca politistii nostri ar fi niste profesionisti de elită, dar mai ales mai vigilenti, cu siguranta ca infractorii ne-ar fi ocolit, insa, se pare ca ei se simt in siguranta pe teritorul judetului atata timp cat afacerile lor devin tot mai prospere. Numărul mare de mașini de lux care circulă în Maramureș, deși economia județului este la pământ, arată că traficul de țigări și comerțul cu lemn tăiat ilegal sunt încă cele mai prospere afaceri locale.

“În acest oraș am intrat în profesie în urmă cu 35 de ani, pășind pe treptele instituției ca prima femeie ofițer din județul Maramureș. (…) De patru ani conduc această instituție și ce se întâmplă astăzi aici este o dovadă că municipalitatea, comunitatea băimăreană observă și înțelege că aceste lucruri trebuie să se întâmple iar instituția poliției merge într-o direcție bună. (…) Aceasta este astăzi recunoașterea profesională de care mă bucur și din partea comunității băimărene. Sunt extrem de onorată că municipalitatea a acordat această importantă distincție și vă mulțumesc tuturor”, a declarat profund emotionata chestorul dr. Viorica Marincas.

Ea se alatura, asadar altor 112 persoane (probabil ca cifra este mai mare, tinand seama ca nu avem datele pe 2015 si 2016) care au primit acest titlu. Lista este lunga, mult prea lunga pentru un municipiu de calibrul orasului Baia Mare. De-a lungul anilor s-a cam exagerat cu decernarea acestui titlu. Ca un exemplu, doar in 2010 au fost acordate 16 titluri. Sunt persoane care nu ar avea ce cauta in acest “Club de elita”.

Regulile de acordare a titlurilor difera de la o localitate la alta. Nu exista o lege cadru asa ca fiecare primar decide de capul lui cui si cand acorda titlu de cetatean de onoare.

TITLURI ONORIFICE:

Titlul de cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare se conferă persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii: a) sunt majore; b) au valoare, competenţă, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, rezultate din expunerea de motive a iniţiatorului; c) au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi la creşterea prestigiului municipiului Baia Mare sau al ţării pe plan naţional şi internaţional; d) nu au antecedente penale”.
In conditiile date oricine poate primi in Baia Mare acest titlu onorific.

Deţinătorii titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: a) dreptul de a lua cuvântul la şedinţele Consiliului local al municipiului Baia Mare, la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate (oare cati dintre ei au incercat sa se implice in administratia locala pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna?) ; b) dreptul de a participa gratuit pe baza legitimaţiei la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Local al municipiului Baia Mare, sau în care acesta este co-organizator; c) dreptul la călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun pe baza legitimaţiei elaborată de Primăria Municipiului Baia Mare; d) acces gratuit pe bază de legitimaţie la spectacolele organizate de către Teatrul Municipal Baia Mare; e) în situaţii deosebite se pot aproba de către Consiliul local, unor cetăţeni de onoare, gratificaţii sub formă bănească sau alte facilităţi materiale, participarea la manifestări interne sau internaţionale, în funcţie de profilul acestora.
Titlul se retrage în următoarele situaţii: – atunci când, ulterior decernării, persoanele au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea titlului, propunerea se va face după clarificarea situaţiei juridice; – atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură municipiului Baia Mare, locuitorilor săi sau ţării.

Aceasta este lista cu persoanele cărora li s-a conferit acest nobil și de onoare titlu
1. Valentin Băinţan, profesor, fost director al Bibliotecii Judeţene, renumit dirijor
de formaţii corale din judeţul Maramureş – 1993
2. Verbek Marteen, profesor, din Olanda, care a sprijinit municipiul Baia Mare
în probleme de protecţia mediului – 1995
3. Mircea Ionescu Quintus, preşedinte onorific al P.N.L., senator – 1998
4. Ion Diaconescu, preşedinte de onoare al P.N.Ţ.C.D., deputat – 1998
5. Lascăr Pană, antrenor emerit handbal- 1999
6. Nicolae Brădeanu, profesor univ. dr. ing. – 1999
7. Augustin Buzura, prozator şi eseist, membru al Academiei Române – 1999
8. P.S. Iustinian Chira, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române a Episcopiei
Maramureşului şi Sătmarului – 1999
9. Dumitru Fărcaş, interpret de muzică populară – 1999
10.Prea Fericitul Arhiepiscop Major Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Greco-Catolică Unită cu Roma – 1999
11.Rodica Dunca, sportivă – 1999
12.Maricel Voinea, sportiv – 1999
13.Gheorghe Demeca, antrenor înot, post-mortem – 1999
14.Viorel Bălin, fost secretar al Primăriei municipiului Baia Mare şi preşedinte al Tribunalului judeţean, sportiv – 2000
15.Călin Vintilă, profesor – 2000
16.Vesö Agoston, artist plastic – 2000
17.Metz Iozsef, profesor – 2000
18.Gheorghe Marchiş, soldat jandarmi, post-mortem – 2000
19.Constanţa Filip, profesor – 2000
20.Dumitru Angheluţă, profesor – 2000
21.Nicolae Ionescu, profesor – 2000
22.Ferdinand Moskovits, atlet – 2000
23.Gheorghe Pop, profesor univ. dr. – 2000
24.Hollossy Simon, creatorul „Coloniei pictorilor” din Baia Mare, post-mortem – 2000
25.Marius Porumb, critic de artă, membru corespondent al Academiei Române – 2001
26.Mihai Grecu, olimpic internaţional la chimie, în prezent director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale – 2001
27.Nicolae Dicu, inginer miner, fost ministru al minelor – 2001
28.Constantin Opriş, medic primar – 2002
29.Alexandru Fekete, medic primar – 2002
30.Lucreţia Titircă, asistentă medicală – 2002
31.Angela Buciu, solistă de muzică populară – 2002
32.Nicolae Sabău, solist de muzică populară – 2002
33.Ştefan Petreuş, solist de muzică populară – 2002
34.Ion Petreuş, solist de muzică populară, post- mortem – 2002
35.Pasquale Natuzzi, investitor Italian – 2003
36.Prea Fericitului Părinte Petros VII, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi a toată Africa – 2003
37.Prea Fericitului Părinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – 2003
38.Ion Săsăran, actor – 2003
39.Ecaterina Sandu, actriţă – 2003
40.Achim Al. Ştefan, medic primar, veteran de război – 2004
41.Achim P. Valeriu, profesor, dr. în istorie, veteran de război – 2004
42.Băban Al. Milian, inginer, veteran de război – 2004
43.Ciolte I. Aurel, inginer, veteran de război – 2004
44.Moldovan John Vasile, veteran de război – 2004
45.Vaida Aurel, militar, dr. în istorie, veteran de război – 2004
46.Iosif Capoceanu, care a pus bazele secţiei de revistă la Teatrul municipal – 2004
47.Dragoş Ioan Michnea, olimpic internaţional la matematică – 2005
48.General (r) Gh. C. Petrescu, veteran din primul război mondial, post-mortem – 2005
49.Pripon Gabriel, soldat în termen, post-mortem – 2005
50.Romonţi Florin, soldat în termen, post-mortem – 2005
51.Sav Vasile, soldat în termen, post-mortem – 2005
52.Liviu Doru Bindea, fost prefect al judeţului Maramureş şi senator, post- mortem – 2006
53.Vasile Valeriu Buciu, maestru coregraf – 2006
54.Nicolae Breban, scriitor, membru al Academiei Române – 2006
55.Lucian Bălan, fotbalist – 2007
56.Silvia Onişa, artist plastic – 2007
57.Petre Got, poet – 2007
58.Camelia Balint, componenta echipei naţionale de handbal feminin – 2007
59.Col. (r) dr. Bota V. Vasile, veteran de război – 2007
60.Col. (r) Botiş St. Volumiu, veteran de război – 2007
61.Lt. col. (r) Brudaşcă I. Iosif, veteran de război – 2007
62.Slt (r) Cuciulan Vasile, veteran de război – 2007
63.Col. (r) Fecske St. Aurel, veteran de război – 2007
64.Col. (r) ing. Stoianovici T. Ionel, veteran de război – 2007
65.Fost ostaş Iulius Payer (din Secţia a II-a – Informaţii Militare Turda), post–mortem – 2007
66.Florin Piersic, actor – 2008
67. Danku Arpad Csaba, arhitect, post-mortem – 2008
68. Stela Pura Corodan, sportivă – 2008
69. Dumitru Dobrican, instrumentist – 2008
70. Florentina Giurgi, solistă de muzică populară – 2008
71. Petre Giurgi, solist de muzică populară – 2008
72. Dudaş Iuliu, pictor – 2008
73. Costin Gheorghe, dirijor – 2008
74. Plt. adj. (r) Leucian Ferician, veteran de război – 2008
75. Col. (r) Ţocu Ioan Gheorghe, preşedintele A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza” Filiala Maramureş– 2008
76. General de brigadă (r) Pop Grigore Marcel – membru activ A.S.N.C.M.R.R Filiala Maramureş – 2008
77. General de brigadă (r) Ilie Ioan Godja – membru activ a A.N.C.M.R.R. – 2008
78. Colonel (r) Sas C. Constantin – contabil al A.N.C.M.R.R. Filiala Maramureş – 2008
79. Colonel (r) Cordoş Gheorghe Gheorghe – vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. – şef Cercul Militar – 2008
80. Lt. col. (r) Leşe Valer – preşedinte C.A.R. – P.M. şi vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. Filiala Maramureş – 2008
81. Cardinal dr. Iuliu Hossu, post-mortem – 2008
82. Episcop greco catolic dr. Alexandru Rusu, post-mortem – 2008
83. Canonic- prepozit Alexandru Breban, post-mortem – 2008
84. Preotului – protopop greco catolic Gheorghe Marian, post-mortem – 2008
85. Ioan Gheorghe Băban, profesor – antrenor – 2008
86. Viorel Mateianu – sportiv şi antrenor, post-mortem – 2009
87. Monica Mureşan – sportiv, antrenor emerit şi arbitru internaţional, disciplina CULTURISM, 2009
88. Săluc Horvat – profesor, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Baia Mare, dir. exec. Revista „Nord Literar” – 2009
89. Călin Matei – reprezentant administraţia publică MM, preşedinte Club Sportiv Municipal Baia Mare – 2009
90. Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – 2009
91. Cristian Balaj, arbitru FIFA – 2009
92. Maria Mihai, profesor chimie – 2010
93. Aurora Filip, profesor chimie – 2010
94. Mariana Vâtcă, profesor chimie – 2010
95. Petru Istrate, profesor chimie – 2010
96. Zoiţa Berinde, profesor chimie – 2010
97. Ioan Mureşan, profesor matematică – 2010
98. Gheorghe Boroica, profesor matematică – 2010
99. Ştefan Sabău, profesor matematică – 2010
100. Lucian Stoian, profesor fizică, astronomie şi astrofizică – 2010
101. Dan Miţiţi, martir băimărean căzut la datorie în Revoluţia Română din Decembrie 1989, post – mortem – 2010
102. Pavel Pricop, martir băimărean căzut la datorie în Revoluţia Română din Decembrie 1989, post – mortem – 2010
103. Victor Motica, martir băimărean căzut la datorie în Revoluţia Română din Decembrie 1989, post – mortem – 2010
104. Adrian Arbuzov, profesor de educaţie fizică şi sport – 2010
105. Titus Perşe, interpret de muzică populară – 2010
106. Alexandru Viman, fost dirijor al Ansamblului Folcloric „Maramureşul”, autor al antologiei „Cu cît cînt, atîta sînt”, cetăţean român şi american – 2010
107. Justin Podăreanu, profesor – 2010
108. Mirela Paşca Romaş, sportivă de performanţă– 2011
109. P.S. Sa Justin Hodea Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului – 2011
110. Prof. dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” – 2011
111. Dumitru Iştvan, inginer geolog, post – mortem – 2013
112. Victor Gorduza, geolog, fostul director al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, post mortem – 2014

Ca sa vedem cine ne reprezinta in acest “Club select” ar trebui sa ne uitam si la alte municipii din tara. Cati cetateni de onoare au ei la numarul de locuitori dar mai ales cine sunt si ce au facut pentru localitatea care le-a decernat titlul.
Acesta lista este colorata cu persoane politice aflate inca pe functii (unii facand incontinuare jocuri politice dubioase), cu reprezentanti ai cultelor si artisti populari mai mult sau mai putin genii ale foclorului romanesc.

Regulamentul aprobat de catre Consiliul Local specifica ca titlul se retrage atunci când, ulterior decernării, persoanele au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea titlului, propunerea se va face după clarificarea situaţiei juridice; – atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură municipiului Baia Mare, locuitorilor săi sau ţării.

Cand P.S. Sa Justin Hodea Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului – cetatean de onoare din 2011, a facut campanie electorala pe fata candidatului PSD la presedintie Victor Ponta, indemnand credinciosii sa voteze un roman, botezat in credinta stramoseasca si nu un strain, oare nu a adus un prejudiciu de imagine municipiului, ca sa nu spunem ca a fost ilegala si immorala implicarea sa si a Bisericii in campania electorala?

Azi, presedintele ales al Romaniei este Klaus Iohannis, cel pe care edilul baimarean il urmeaza “pas cu pas” , admirandu-l de la distanta. Numai si pentru atat, Catalin Chereches trebuia sa-i retraga lui Justin Hodea titlul de “cetatean de onoare” cu care tot el l-a onorat in 2011. Dar, evident, acest lucru nu se va intampla. In iunie cand vor fi alegerile locale, sfintii parinti vor primi ordin sa se implice din nou, asa cum au facut-o mereu pentru a alege un primar si consilieri locali servili care sa le finanteze proiectele in derulare.

Credem ca acum s-a depasit recolta la hectar si ar cam trebui oprit aces soi de a te pune bine, tu ca primar, cu cineva inca aflat pe o functie, mai ales cand te stii urmarit de procurori pentru acte de coruptie. Cum ar fi ca chestorul Viorica Marincas sa-i dea o “consultatie” intr-un din cazuri presupusului penal Catalin Chereches?

P.S. Cati dintre cei listati mai sus au fost colaboratori ai securitatii si au facut politie politica?

Mircea Ionescu-Quintus a fost dovedit de CNSAS in 2000 ca a fost colaborator al securitatii. In 1989 devenea cetatean de onoare al municipiului Baia Mare la propunerea primarului liberal Cristian Anghel. Si azi fostul presedinte PNL se bucura de onoarea de a fi pe lista. Nimeni nu l-a radiat si doar regulamentul prevede acest lucru.

„Adevarul este ca acum 50 de ani nu am avut puterea sa refuz din cauza anchetelor Securitatii. Am dat o multime de declaratii sub semnatura mea, fara sa deranjez pe nimeni”, marturiseste seniorul liberal care la 99 de ani inca ma da sfaturi celor ce conduc Partidul National Liberal.