Acum două luni, într-un monolog de aproape o oră, primarul Cătălin Cherecheș a făcut un duș public cu demagogie și sloganuri, transmis în direct de postul său slugarnic de televiziune. Încercând prin acea scamatorie ieftină de PR să spele rușinea și jegul campaniei electorale mizerabile și pierzătoare pe care a condus-o pentru prezidențiabilul Victor Ponta, primarul Cherecheș a bătut din gură atunci cu multă pasiune și a promis public că, începând cu acea zi, va deveni neiertător cu toți incompetenții, leneșii și nesimțiții din structurile administrative pe care le el controlează. “Voi tăia răul de la rădăcină!“, s-a jurat atunci pe un ton afectat și plin de efecte lacrimogene marele fanfaron al orașului.

În aceste două luni de zile am avut prilejul cu toții să vedem cum își îndeplinește promisiunea domnul primar și am constatat pe pielea noastră de cetățeni câtă competență, calitate, seriozitate și bună intenție se află în activitatea de zi cu zi a administrației locale.

A nins imediat după revelion și, până când s-a încălzit vremea, nu s-a putut circula omenește prin oraș, Baia Mare scufundându-se sub nămeții, gheața și mai ales nesimțirea și indolența prestatorilor de la Rosal și incompetența plătitorilor de bani grei din Primăria Baia Mare. Sute de imagini cu străzi băimărene îngropate în troiene au făcut turul Internetului, mii de oameni au ajuns cu întârziere la serviciu, sute de automobile au rămas blocate și zeci de băimăreni au ajuns la spital cu fracturi și contuzii. Între deszăpezirea lui Cherecheș și desenele animate din seria IceAge nu au existat prea mari diferențe.

Când zăpada s-a mai topit, de sub stratul de gheață de pe șosele au răsărit direct gropile. Culmea, acestea au apărut fix pe bulevardele centrale asfaltate acum un an sau doi, în mandatul mult-pre-competentului nostru primar, care atunci când au avut loc lucrările a avut grijă să își cheme televiziunea personală și să facă declarații și promisiuni bombastice despre cât de vizionar, competent și autoritar este el și ce lucrare de calitate se prestează în beneficiul băimărenilor. Astăzi, când asfaltul ăla de mare calitate s-a transformat în hârtoape, primarul bate iar din gură despre un plan măreț și o strategie complexă de asfaltare. Alți bani, aceeași distracție.

Zilele trecute, fotografiile făcute de voluntarii organizațiilor neguvernamentale, publicate și la noi pe site, au dovedit din plin incapacitatea, nesimțirea și delăsarea criminală care domnesc la Serviciul Public Ambient Urban, care administra serviciul de ecarisaj. Câinii vagabonzi păstrați acolo în condiții absolut oribile și scandaloase ajunseseră să se ucidă și să se devoreze între ei, în vreme ce în acte scrie că pentru acea activitate se cheltuie anual aproape 400.000 de lei. Unde s-au dus banii și cine s-a înfruptat din hrana bietelor animale? Niciun răspuns.

Tot zilele trecute, pe rețelele de socializare, mai mulți băimăreni au publicat fotografii care arată că, la orele de maxim trafic auto în oraș, firmele prestatoare de servicii publice Ilnic și Rosal s-au gândit că e foarte bine să blocheze circulația pe bulevarde pentru a se ocupa de demontarea instalațiilor de lumini decorative, respectiv de încărcarea zăpezii de pe stradă în camioane. În loc ca această activitate să se desfășoare noaptea sau în week-end, când traficul este restrâns, nesimțirea, dezinteresul și lipsa oricărei preocupări pentru confortul și deservirea reală a cetățeanului plătitor de impozite au făcut ca hărnicia să îi apuce pe prestatori tocmai la orele de vârf.

Acestea sunt doar patru dintre ipostazele incompetenței, nesimțirii și disprețului pentru cetățean care domină activitatea Primăriei din Baia Mare, a serviciilor publice și a contractorilor care deservesc municipalitatea. Ați auzit, până azi, despre vreo anchetă internă care să stabilească responsabilii pentru aceste erori, despre vreo penalizare a celor găsiți vinovați, despre vreo demitere, despre vreo diminuare a plăților către prestatori sau despre vreo altă sancțiune reală? Nu, normal că nu.

Păi cum rămâne atunci cu tăierea răului de la rădăcină? Simplu: este doar o declarație demagogică, mincinoasă și aburitoare, din lunga serie a acestor scamatorii de politruc balcanic de care este capabil Cătălin Cherecheș. Nu se va întâmpla nimic cu incompetenții care îl înconjoară, fiindcă tocmai el i-a ales, i-a numit în funcții, i-a umplut de bani și de avantaje și i-a învățat să acționeze și să gândească în acest fel. Administrația publică a Băii Mari este incompetentă, coruptă și nesimțită fiindcă așa îi este și șeful. Între oamenii ăștia s-au creat de-a lungul vremii niște relații bazate pe șmecherie, pe aranjamente, pe șpăgi, pile și comisioane, toți fac parte dintr-un sistem corupt din care niciunul nu va fi eliminat, fiindcă există riscul ca apoi să deschidă gura pe unde nu trebuie, pe la procurori, de exemplu. Fiecare dintre ei reprezintă unul dintre brațele cherechetiței, care plimbă banii publici de la buget către buzunarele private.

001 CHERECHETITA

 

Așa că rețeta este simplă: se mută niște servicii de la o direcție la alta, doar pe hârtie, ni se povestește despre strategii și noi planuri mărețe, iese jupânul la televiziunea personală și mai toarnă niște minciuni și promisiuni, mai amenință așa, cu degetul în aer, că va lua măsuri aspre și gata, câinii latră (doar dacă scapă de hingheri), caravana trece, buzunarele continuă să se umple de cadouri și comisioane. Iar fraierii ăia de cetățeni să mai tacă naibii din gură, că au primit deja băncuțe, leagăne, concerte, beculețe și gazon. Și uite, acuma, din generozitatea primarului, li se dau cadou, gratis, doar pe eMaramureș și niște poze cu busturi dezgolite, așa, ca să mai voteze cu demagogul obsedat de forme feminine și în 2016.

emm țâțe 2