Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Administrației Publice Locale a Municipiului Baia Mare a fost “arestat” la cererea expresă a primarului Cătălin Cherecheș. Sătul de dezordinea și ineficiența acestui Serviciu pe care nu a avut capacitatea de a-l gestiona corect, funcționarii plătiți cu salarii generoase fiind mai răi decât niște câini fără stăpân, edilul a decis că e mai bine să-l treacă în subordinea Poliției Locale.

“€œDe doi ani de zile solicit anumite lucruri care nu se întâmplă acolo. Nu se întâmplă nici din punct de vedere instituțional, nu se întâmplă nici din punct de vedere al resurselor umane, nu se întâmplă nici din punct de vedere al relaționării cu iubitorii de animale, nu se întâmplă nici din punct de vedere al relaționării cu asociațiile, fundațiile care doresc să se implice și să sprijine un astfel de domeniu delicat și cred că a venit momentul să nu ne mai punem speranțe în Serviciul Public Ambient Urban. Din această perspectivă, de astăzi, raportat și la aprobarea pe care în mod informal mi-au dat-o consilierii locali, acest serviciu va trece în subordinea Poliției Locale”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Va fi palpitant să-i vedem pe polițiști alergând pe străzi câinii comunitari cu mașinile cu girofar, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, somându-i să se predea la primul apel, în caz contrar folosindu-se armamentul din dotare. Nu știm dacă polițiștii sunt antrenați să facă pe hingherii, mai ales că nu au avut în sarcină o astfel de activitate, dar ce știm este că sigur se vor face de râsul lumii. Ca să-i pui într-o situație ridicolă pe cei care asigură ordinea publică este mult prea mult chiar și pentru polițiștii români care de multe ori s-au arătat prost antrenați dar mai ales prost îmbrăcați şi la fel de prost plătiţi.

“€œTot ceea ce înseamnă preluare a câinilor fără stăpân de pe stradă, și lucrul acesta nu se va întâmpla ca și până acuma între oră 8:00 și oră 15:00, de luni până vineri, se va derula după un program de 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta și duminica. Vor fi echipe specializate în acest sens. Apoi, cred că în acest moment, în prima fază, este nevoie de o bună gestionare a ecarisajului pe care noi îl avem, a adăpostului pentru câini pe care îl are Serviciul Public Ambient Urban, preluat acum de către Poliția Locală. Asta înseamnă hrană, curățenie și probabil sau mai mult ca sigur, până în luna februarie, închiderea acestui adăpost”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Peste tot în lume, mă refer la orașele din lumea civilizată, Primăria are un serviciu special care se ocupă de animalele care dintr-un motiv sau altul sunt pe străzi, precum și de evidența și înregistrarea celor cu stăpân. Acest Serviciu este dotat cu personal calificat, mașini și răspunde prompt la orice solicitare. Niciunde poliția nu se ocupă de prinderea patrupedelor și gestionarea lor. Cum să te ocupi tu ca polițist de infractori, când obligația ta, mai nou, este să-l prinzi pe Grivei și să-l duci la adăpost unde să-i asiguri un trăi decent.

Această decizie este cusută cu ață albă. În fapt se mută niște fonduri, şi care nu sunt puține, de la Serviciul de ecarisaj la Poliția Locală. O şmecherie tipic mioritică de care se va ocupa mai târziu Curtea de Conturi. Acțiunea miroase destul de urât ca să nu ajungă să fie dată în urmărire adevăraților copoi.

P.S. De ce nu o fi trecut primarul Serviciul de ecarisaj la HCM. Fetele de la club s-ar fi antrenat alergând zilnic câinii pe străzile oraşului. În felul acesta şi-ar justifica şi ele cât şi Consiliul Local banii cheltuiţi de la Bugetul Local.