Se spune că suntem o națiune de țărani. Fiecare dintre noi avem cel puțin un părinte sau un bunic care s-a născut la țară și nu la oraș. Doar ultima generație se mai poate lăuda, dacă asta poate fi o lăudă, că nu a umblat în opinci și nu a lucrat pământul cu mâna. În fiecare primăvară putem vedea și azi țăranii noștri ieșind la munca câmpului. Unii cu tractoarele, însă cei mai mulți își lucrează bucățica de pământ cu animale de povară. Și o fac cu folos, pentru ei și familia lor, dar și pentru orășenii care cumpără produsele agricole. Este o mândrie că încă mai putem vedea țărani muncind ogoarele țării.

Dar despre altceva aș dori să vă vorbesc. În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, aleșii baimarenilor au votat patru proiecte de hotărâre ce vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru sistematizarea infrastructurii rutiere și pentru modernizarea acesteia.

„€În următoarele ședințe de Consiliu vom veni și cu alte pachete, pentru toate cartierele municipiului Baia Mare, în special în zonele în care s-a intrat cu modernizarea rețelelor de apa și canalizare dar și a celor de gaz, astfel încât să putem să realizăm lucrări de reparații capitale, într-un mod predictibil din punct de vedere tehnic, pentru că cetățenii municipiului Baia Mare să vadă, raportat la cartierul unde locuiesc, modul în care gândim infrastructura rutieră, sistematizarea trotuarelor, a zonelor verzi, dar în special modul în care mărim numărul locurilor de parcare și le modernizăm, respectiv generăm pentru fiecare cartier și fiecare zonă a municipiului o dezvoltare coerentă din punct de vedere a infrastructurii, o circulație mai bună, facilități pentru cei care dețin autoturisme, dar mai ales un confort sporit pentru pietonii din municipiul Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Nimic nou sub soare. La fel ca și țăranii noștri, de peste 20 de ani, vedem aceeași forfotă pe străzile și bulevardele municipiului. An după an, se cheltuie sume importante de bani pe lucrări de reabilitare a arterelor publice, de cele mai multe ori făcute de mântuială. Dacă s-ar aduna banii alocați de Cristian Anghel și Cătălin Cherecheș pentru asfaltări am putea constata că sumele puse în joc nu au rezolvat decât o singură problemă, și anume îmbogățirea unor firme de casă angajate să ia fața cetățeanului plătitor de taxe și impozite.

Este interesant de văzut cum primarul este rugat zilnic de cetățeni, prin petiții sau în cadrul audiențelor, mai nou şi prin Facebook, să asfalteze un drum mai lăturalnic, o alee, să construiască trotuare sau parcări. Și bineînțeles că edilul ne face hatârul și trimite utilajele și echipe de muncitori care aștern covoare cu asfalt încins peste gropile cotidiene. Evident că nu ne așteptăm la prea multe, doar mirosul amestecului bituminos ne mai da speranţe de mai mult confort. Începutul verii ne va prinde din nou cu găuri în „covorul asfaltic” de proastă calitate dar care va fi peticit periodic așa cum ne peticeam pe vremuri paltonul ros de molii.

Ne-am săturat să ni se spună doct cum, unde și la ce mod se va reabilita întreaga structură rutieră. Vrem să știm de ce nu se poate și la noi la fel ca și în alte orașe europene, de exemplu Viena, ca asfaltul străzilor să țină ani de zile și nu doar câteva luni pe ani, fără să se intervină din nou.

Primarul municipiului Baia Mare a precizat recent că există trei surse de finanțare pentru aceste lucrări ample. „Este foarte important ca aceste tipuri de investiții să fie făcute după un plan clar, integrat, finanțările urmând a fi făcute din trei surse, respectiv de la bugetul local, din fonduri europene, iar multe dintre aceste proiecte vor intra și în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, a treia sursă fiind creditul pe care îl are la dispoziție Municipiul Baia Mare și care în marea lui măsură nu a fost utilizat”, a adăugat Cătălin Cherecheş.

Primarul nu ne dezvăluie exact suma pe care care o are la dispoziție pe 2015, cine sunt firmele angajate și care este caietul lor de sarcini. Totul evaziv și la modul general, dar mai ales fără referire la Bugetul Local neaprobat și care este încă în discuție publică. O simplă privire aruncată pe proiectul de Buget Local ne duce cu gândul la un document pur contabil din care, bănuim că nici 80% dintre angajații primăriei nu înțeleg nimic. Și atunci de ce am înțelege noi ceva, dar mai ales la ce ne foloseşte.

Dacă anul trecut, pe tot parcursul lunii decembrie Cătălin Cherecheș, transformat în Moș Crăciun civil, a împărțit mii de pachete copiilor, acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet, nu scapă ocazia și la început de an ne oferă, celor maturi proiecte de hotărâre, tot la pachet. În primele „€œpachete” de străzi ce vor intră în reparații capitale au fost cuprinse zonele Dragoș Vodă, Cuza Vodă, Gării, precum și cartierul Săsar, respectiv zonele Săsar 1 – cuprinsă între străzile Iuliu Maniu, Victor Babeș, I.L. Caragiale și Victoriei, Săsar 2 – delimitată de străzile Victor Babeș, I.L. Caragiale, Alexandru Odobescu și Victoriei și Săsar 3 – cuprinsă între străzile Victor Babeș, Al. Odobescu și bulevardul Independenței. Va fi refăcută și infrastructura rutieră de pe bulevardele Independenței, Decebal și București, respectiv străzile Gării, Culturii, Progresului, 22 Decembrie, Victoriei, Iuliu Maniu, Victor Babeș, Valea Borcutului, Hortensiei, Luminișului și Horea. Modernizarea structurii rutiere va fi făcută și în cartierele Ferneziu și Firiza, pe străzile 8 Martie, Barajului, Lunci, Imaşului, Firiza și Blidari.

Acestea fiind spuse, 2015 va declarat anul când în Baia Mare vor dispărea gropile, parcările vor fi pe măsura numărului tot mai mare de solicitanți, iar pietonii vor circula regulamentar pe trotuare măturate zilnic. Un vis preelectoral din care ne vom trezi după alegerile din 2016.