Au trecut două decenii și jumătate de la căderea regimului comunist și Baia Mare încă nu deține  un inventar complet și o hartă exactă cu toate terenurile pe care le are. La aproape fiecare sedință de Consiliul Local, pe ordinea de zi apare câte un punct legat de faptul că s-a mai descoperit un teren care trebuie să intre în proprietatea urbei.

Am luat legătura cu câțiva consilieri locali pentru a vedea ce spun dânșii legat de acest aspect. Unii dintre ei s-au ferit să comenteze pe motiv că nu intră în sfera lor de competențe astfel de probleme. Singurul consilier care a vorbit detaliat despre problemele cadastrului imobiliar al orașului Baia Mare a fost Dumitru Matei.

dumitru-matei

Acesta a spus că în momentul de față Baia Mare are un cadastru imobiliar care nu mai este de actualitate. Fostul viceprimar a precizat că primele demersuri pentru realizarea unui document funciar pentru Primăria Baia Mare au fost făcute în anul 2005. De atunci se tot lucrează și încă nu s-a finalizat acest cadastru care să conțină exact toate proprietăților imobiliare pe care le deține municipalitatea. Dumitru Matei menționează că până la data când a părăsit fotoliul de viceprimar al orașului (2013), se plătiseră de-a lungul timpului aproximativ 3 milioane de lei pentru realizarea cadastrului imobiliar. Până când nu se finalizează acest document, nu se poate face un cadastru general.

„Un lucru este cert, acum zece ani s-a început realizarea cadastrului imobiliar. Să zicem că a început de undeva din zona reprezentanției Dacia (n.r. B-dul Independenței, aproape de Dura), acolo, acum, după zece ani, este plin de case și dacă cineva între timp nu a actualizat acest cadastru, înseamnă că l-am făcut degeaba. Nu se poate face cadastrul general al orașului, dacă încă n-au finalizat pe cel imobiliar. Cadastrul general înseamnă că se identifică fiecare metru pătrat de pământ și specifică cine îl deține ca proprietar”, a spus Dumitru Matei

Consilierul mai atrage atenția și asupra faptului că primăria ar putea să piardă dreptul de proprietate pe terenurile dobândite în urma schimburilor imobiliare.

„Treaba e mult mai complicată pentru că dacă s-au făcut schimburi de terenuri între primărie și o anumită persoană privată, iar municipalitatea nu s-a înregistrat, să zicem, cu terenurile de la marginea orașului, respectivele pământuri le-a ocupat altcineva. Nici nu vreau să mă gândesc ce complicații pot apărea. Din câte am înțeles, pentru terenurile schimbate, Primăria Baia nu a mai făcut acte pentru a intra în proprietate. Dacă pe un teren schimbat noi n-am devenit proprietari, putem admite prin absurd că de fapt nu suntem proprietari ca primărie pe niciunul. Știu un caz cu un teren schimbat în zona Metro, căruia i s-a dat acord de 1 la 1 undeva în centrul orașului. Nu vreau să cred că această nebuloasă au menținut-o unii în mod intenționat”, mărturisește Dumitru Matei.

Pe de altă parte autoritățile locale pregătesc caietul de sarcini ca să poată organiza licitația pentru realizarea cadastrului general al orașului Baia Mare. Nimeni însă nu știe însă când anume va fi realizat un astfel de document, depinde de câți bani vor fi alocați și câte firme vor fi implicate în acest proiect. Până atunci municipalitatea nu știe pe ce terenuri se poate baza pentru dezvoltarea sa.

Baia-Mare-630x472

Sursă foto: turismland.ro