Artistul fotograf Mugur Vărzariu, cunoscut activist pentru drepturile omului și susținător al cauzei minorității rrome, unul dintre criticii cei mai activi ai ridicării zidului de pe strada Horea, a aflat zilele trecute despre inițiativa artistică de săptămâna trecută a primarului din Baia Mare și a adresat o scrisoare deschisă președintelui Senatului Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, în care critică implicarea studenților și profesorilor de la această prestigioasă unitate universitară într-o dispută care se derulează deja în plan public și juridic.

În scrisoarea sa, Mugur Vărzariu menționează că zidul pe de strada Horea face obiectul unor cauze aflate în judecată în cadrul unor instanțe și că inițiativa cu iz artistic a primarului din Baia Mare este doar o tentativă de manipulare a intelectualilor și artiștilor care, în necunoștință de cauză, s-au lăsat implicați involuntar într-un conflict care este pe cale să se se lămurească pe plan juridic.

mugur varzariu

Vă amintim că, săptămâna trecută, primarul Cătălin Cherecheș a invitat un grup de studenți de la UAD Cluj Napoca să picteze zidul de pe strada Horea în stil street-art și a publicat la final imaginile cu lucrarea pe profilul său de Facebook, pretinzând că avem de a face acum nu cu un zid, ci cu o operă de artă, care nu mai poate fi demolată. Studenții clujeni au participat la această inițiativă neștiind că obiectul muncii lor este subiect al unor procese aflate pe rolul unor instanțe. Mai mulți membri ai comunității locale au criticat această inițiativă, spunând că aceasta nu are valoare artistică, ci este o simplă provocare sau sfidare la adresa minorității rrome și a celor care îi critică activitatea, iar alte voci au subliniat că este o nouă ocazie în care primarul ignoră resursele locale ale orașului (recte elevii de la Liceul de Artă) și încurajează artiștii din alte părți.

zidul

gard02

Iată scrisoarea deschisă publicată de Mugur Vărzariu pe contul său de Facebook, care urmează să fie preluată și de ziarul Adevărul și de o serie de publicații și organizații internaționale care sunt preocupate de problematica drepturilor omului:

 

Scrisoare deschisa catre Presedintele Senatului Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, domnul profesor universitar doctor Ioan Sbarciu

Stimate domnule Ioan Sbarciu,

Numele meu este Mugur Varzariu si sunt fotograf de documentar si ambasador al fundatiei World Vision. 

Spre rusinea institutiei pe care o reprezentati am descoperit numele acestei universitati de prestigiu pe unul dintre cele mai oribile acte de segregare si discriminare din Romania la ora actuala. 

Ma refer aici la rusinosul zid de segregare de pe Strada Horea, din Baia Mare, pe care mai multi studenti ai Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, sub indrumarea doamnei profesoare Laura Ghinea, au acceptat sa il transforme chipurile intr-o opera de arta, la solicitarea primarului orasului, cel care se face vinovat de dramele pe care le indura comunitatea roma din zona.

Acest zid, pe care l-am documentat timp de 3 ani, a fost condamnat de Amnesty International si gasit, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, la sfarsitul anului 2013, un act de segregare. 

Gasesc de neacceptat ca o astfel de institutie de invatamant sa cada prada manipularilor grosolane ale unui primar si sa ia decizia implicarii intr-un astfel de proiect fara sa se documenteze corespunzator. 

Stiind foarte bine ca nu este decat o chestiune de timp pana cand primaria, impotriva caruia am luptat inca de la inceput, va primi o sentinta definitiva de daramare a acestui zid, primarul, cu o disperare care frizeaza patologicul, crede ca prin dumneavoastra va ridica acest penibil zid de puscarie la rang de arta. Asa cum pieile tatuate ale detinutilor de la Auschwitz transformate in lampi de catre nazisti nu au fost si nu vor fi niciodata opere de arta, la fel si zidul de la Baia Mare nu este decat o cicatrice pe obrazul Romaniei democratice, un simbol al felului in care sunt incalcate drepturile omului in tara noastra.

Daca sub umbra lipsei de educatie se pot intampla multe nenorociri, este un act de o rusine fara seaman ca artistii si intelectualii acestei tari sa ajunga sa sprijine acte de barbarie impotriva semenilor nostri.

Actiunea dumneavoastra este reprobabila si prin prisma faptului ca in timp ce anul acesta se sarbatoresc 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, noi nu numai ca inca le construim dar le si mai si decoram in spiritul afirmarii motivelor pentru care au aparut de la inceput.

Va invit respectuos sa luati toate masurile care se impun pentru rectificarea acestei greseli si sa va deziceti de orice fel de actiune de sustinere a initiativelor unui primar care practica acte de segregare si evacuari fortate.

Va multumesc,

Mugur Varzariu