Ştiinţă aparent complicată, dar hai să punem astăzi pe tablă doar două funcţii direct proporţionale, ambele având un element comun: LIBERTATEA. Un concept frumos şi dorit  cu manifestări mai mult sau mai puţin spectaculoase. Deşi în sine este un lucru minunat, LIBERTATEA se poate transforma în lucruri respingătoare, urâte, cum ar fi libertinismul sau răzvrătirea ineptă.

Fiecare îşi doreste un grad mai mare sau mai mic de LIBERTATE şi o înţelege în funcţie de personalitatea proprie, dar foarte puţini caută să descopere mecanismele ascunse la vedere ale EI. Să facem împreună un mic şi simplu efort!

Aveţi un telefon mobil? Super! Sunteţi liberi să vorbiţi cu oricine doriţi si mai ales de oriunde doriţi. Fain! Unii aveţi maşină… Sunteţi liberi să circulaţi la orice oră doriţi şi să vă hotărâţi  traseul. Ce frumos!

Dar poate că am uitat să menţionăm ceva… Ca să putem vorbi la telefon liberi trebuie să ne asumăm RESPONSABILITATEA de a plati factura. Fain??? Şi ca să ne putem deplasa liberi cu masina trebuie să avem rezervorul plin, asigurarea platită, impozitul la zi, permis valabil, sa fim treji etc. Ce frumos!!!

Şi uite aşa am descoperit primul raport  al LIBERTATII: LIBERTATEA  este direct proportională cu RESPONSABILITATEA!!!. Şi reciproca (foarte importantă): Cu cât iţi asumi mai multe  RESPONSABILITĂŢI, cu atât eşti mai LIBER!!! Ce simplu este. Oare?

QED. Mergem mai departe şi… Aflăm că vorbim prea mult la telefon si sare în aer factura sau că traseul ales cu maşina e prea lung şi nu vom avea combustibil suficient sau că suntem obosiţi şi există riscul să adormim la volan. Nu e bine! Uite că iese la iveală şi cel de al doilea raport al LIBERTĂŢII. Se pare că LIBERTATEA covorbirii sau a deplasării este strans legată (direct proportional) cu PUTEREA de a plăti o factură pentru telefon respectiv pentru combustibil… Deci: LIBERTATEA e direct proporţională cu PUTEREA.

Şi uite aşa aflăm că: dacă avem PUTERE trebuie să avem RESPONSABILITATE şi dacă ne aumăm PUTEREA si RESPONSABILITATEA  suntem  şi LIBERI !!! Sau  dacă vrem sa fim LIBERI trebuie să ne asumăm RESPONSABILITĂŢI şi să ne cultivăm PUTEREA. Ce frumoasă este MATEMATICA!

Bineînţeles că putem să nu respectăm legile matematicii sau ale fizicii (sau pe ale lui Dumnezeu, care or fi ele), dar nu cred că vom ajunge prea departe. E simplu: LIBERTATE  fară RESPONSABILITATE inseamna libertinism; LIBERTATE fară PUTERE inseamnă razvratire fara sens; PUTERE fara libertate inseamna psihoza sau dictatură; RESPONSABILITATE fară putere este inutilitate sau ineficientă etc. Dar de aici vă las pe voi cu imaginatia voastră bogată să extrapolaţi aceste legi în direcţii pozitive sau negative. Sunteti LIBERI!!!