Stiu ca voi ruina spiritul Sarbatorilor, dar totusi, dragii mei, ce facem aici? Ma doare inima sa vad din nou manipularea pe fata. Iarasi vad si citesc pe internet ce se mai intampla in urbea noastra. Ca un roman, plecat de acasa, si din tara, imi place foarte mult sa citesc ce se mai intampla pe acasa, dar ma intristez cand vad, cateodata, ce se intampla, de aia am decis sa scriu aceste randuri. Ioi cate as vrea sa scriu, am baut cateva cafele, sa-mi calmez gandurile si sa-mi sintetizez ideile.

Azi am sa scriu despre acest Brad de Sarbatori.

Inca o data romanul sufera, sufera sa fie marginalizat, sa fie ultimul in Europa. Va spun eu, din diaspora, ca vom fi priviti ultimii, daca nu luptam pentru drepturile noastre, sa starpim coruptia, sa iesim in strada, sa ne dorim schimbarea. Dar, toate acestea vin, doar daca iesim din zona de confort, si vai, sunt foarte putini care doresc acest lucru. “Daca zici ceva, crezi ca o sa schimbi ceva?” Aceasi intrebare retorica imi aud, ma intreb acum, oare cati dintre voi, ati prefera sa sacrificati o Petrecere de Revelion si sa nu iesiti sa vedeti Bradul, care ne-a facut unici in Europa, ne-a facut unici, ca e cel mai mare, ca e cel mai impodobit, ca e plin de globuri, de minciuni.

Acest Brad este dovada ca romanul vrea sa-si insuseasca meritele altora. Daca iesi in piata de Revelion, sa-l admiri, te faci complice cu cel ce l-a taiat si ordanat sa fie montat. As fi preferat sa fi vazut un bradut intr-un ghiveci, sa ne bucuram de viata, sa ne bucuram de faptul ca ne ocrotim padurile. Ramanem din ce in ce mai saraci, ne taiem padurile, la ordinele altora, acum ni le taiem ca sa ne laudam ca avem cel mai mare brad din Europa. Saracul Brad, s-a chinuit sa creasca atatia metri si brusc a fost taiat pentru cateva zile. De ce? Ca sa ne bucuram cate face administratia noastra locala pentru noi. As fi dorit ca sa vad altceva din partea ei, sa ma anunte, sa ne cheme sa reimpadurim codrii nostri goi, sa cream, nu sa distrugem.

Se mai zice ca lucrurile mici spun multe despre om. Din pacate Bradul nu e un lucru mic, are peste 40m, si totusi arata ca cineva se lauda, parca el l-ar fi crescut, udat, afanat pamantul sub el, ca sa creasca in piata, pentru bucuria noastra, sa completeze Spiritul Sarbatorilor. Iarasi cineva si-a insusit meritele pe realizarile altora, inca o hotie „Made in Romania“. Si ca sa fiu un demagog, vreau sa va zic, ca in Europa cu care ne comparam, nu se face aceasta risipa, nu se tin becurile si instalatiile aprinse toata noaptea, se face economie, chiar daca au mai multe centrale atomo-electrice decat noi. Ei se gandesc nu sa risipeasca, ci se gandesc ce sa lase urmasilor lor. Montarea bradului a mai aratat, inca o data, disperarea celor care l-au montat, sa ne manipuleze inca o data, in prag de an electoral.

Draga maramuresene, stii cum se zice? Fii mai bun! Aceasta inseamna sa nu mai accepti ca un nebun risipa si manipularea, iesi din zona de comfort si cere-ti drepturile. Nu uita ca dupa Sarbatori, vine sumbra luna ianuarie, cu taxe marite, cu regularizari, cu impozite, de la cei ce ti-au „montat“ bradul. Atunci vei uita clar de sclipiciuri si luminite, pentru ca se va asterne frigul in buzunarul tau, dar, mare atentie, sa nu se aseze si peste inima ta, atata timp cat bate, trebuie sa te bati pentru drepturile tale. Pana la capat, oriunde va fi acel capat!

Si ca ultim indemn, daca nu vrei sa iesi din zona de confort, maramuresene, ramai in casa, si nu iesi in piata, e frig, chiar daca Bradul nostru e cel mai mare din Europa.