“Sentința Tribunalului exprimă hotărîrea fermă a poporului romîn de a nimici pe spionii, teroriștii și diversioniștii din solda spionajului imperialist”. Ziarul SCÎNTEIA, 1953, nr. 2791

Până la urmă, ce e o diversiune, mai precis o diversiune politică? Să vedem ce spun dicționarele:

  • acțiune politică întreprinsă cu scopul de a distrage atenția de la problemele reale ale vieții publice. DEX ’09 (2009)

  • Manevră politică întreprinsă pentru a abate atenția populației de la interesele vitale. NODEX (2002)

  • Acțiune politică întreprinsă de un guvern reacționar cu scopul de a îndepărta atenția opiniei publice într-o direcție nepericuloasă pentru el.  DN (1986)

După toate definițiile de mai sus, spun, justificat, că diversioniștii erau ceilalți, care au vrut o revoltă călduță, ușor mirositoare și un pic gălbuie. Ceea ce trebuia să fie și în Baia Mare o trezire a conștiinței civice, a devenit un marș de suporteri, care țopăiau fericiți în intersecții și strigau JOS CORUPȚIA! Totul a fost regizat, revolta era coordonată de oamenii primarului (Smecta și Țolaș), supravegheată de oamenii primarului, să nu cumva să iasă din albie și să pună în pericol imaginea superedilului. Scopul lor era să ”distragă atenția de la problemele reale ale vieții publice” și de la ”interesele vitale” ale orașului.

O IPOTEZĂ: Acum un an, împreună cu câțiva oameni curajoși, am organizat un marș de susținere a celor din diasporă și antiPonta. Baia Mare era un disneyland unde întâlneai doar fața lui Ponta, iar trustul primarului arunca zilnic cu abjecții în Iohannis.

La jandarmerie, ni se spune că Radu Țolaș, omul primarului, va organiza un alt miting, tot în Piața Revoluției, după ce plecam noi în marș de acolo. La un moment urma să ne intersectăm cu ei, dar jandarmeria ne-a asigurat că totul e sub control. eMM dă știre că suntem 8 manifestanți, dar am fost 200.

Ei au dispărut de pe platou, iar când am trecut pe lângă sediul PSD-ului și al eMM-ului, lumea huiduia copios. Dacă atunci treceam și pe lângă primărie, multe mezeluri se livrau către cel mai mare susținător al lui Ponta din acest oraș. Aceste evenimente cred că l-au determinat pe primar să încerce să preia acum valul revoltei și să-l edulcoreze.

De fapt, noi nu am vrut să ajungem să le tulburăm apele, nu am vrut să fim steliști printre dinamoviști, nu am căutat scandalul sau atenția lor. Ne-am înscris la altă demonstrație, în alt loc, ca odată ajunși acolo, să ni se spună că ea s-a anulat și organizatorul a transmis că fuzionează cu cealaltă. Am înțeles manevra, m-a revoltat, și cum numai lași nu suntem, ne-am asumat un risc și am plecat în Centrul Vechi. Am fost din acest punct de vedere diversioniști pentru că am ajuns să tulburăm o demonstrație curată, inodoră și atent controlată.

Băimăreanule, de ce am demonstrat împotriva primarului?

Am să-ți răspund, băimăreanule care încă mai au îndoieli asupra legitimității acestui gest. Știu că-l admiri mult pentru panseluțe, pentru parcuri, fântâni arteziene, meciuri, spectacole și tinerețea lui, dar în spatele lor e o altă poveste. Povestea e despre mită, bani publici cheltuiți netransparent și extravagant, despre un primar care se vrea mai mult decât primar, se vrea un stăpân al acestui oraș. Știu mai multe decât pot să-ți spun aici, dar pentru că nu am acte acoperitoare la toate cele știute, tac. Totuși, să fim un pic atenți la cele spuse de DNA despre primarul nostru:

– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte,

– abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

Și acum am să vă propun un exercițiu simplu:

Aflați că bona pe care ați angajat-o e urmărită penal pentru molestarea altor copii. Ce faceți? O mai păstrați ca bonă până primește o sentință sau renunțați la ea?

Aveți un contabil despre care aflați că este urmărit penal pentru  fals în înscrisuri etc. Ce faceți? Îl lăsați în continuare să se ocupe de banii dumneavoastră?

Presupun că nu!

Atunci de ce ajungem să acceptăm un primar în fruntea noastră, care să dispună în continuare cum se cheltuie banii noștri, când el e urmărit penal pentru luare de mită, evaziune fiscal, abuz în serviciu și altele? Nu ar trebui să-i ceri pentru toate acestea demisia? Nu și-a pierdut în fața ta orice credibilitate în a se ocupa în continuarea de soarta orașului. Eu zic că DA, și îi mai cer odată DEMISIA!

Dacă numai eu gândesc așa, atunci prefer să rămân în continuare diversionistul care strică somnul acestui oraș!

Călin Herțeg