Daca te uiti in cartea de romana, primul scrutin in care-a participat vreodata un roman, acela din Miorita, a iesit prost. Dintr-o populatie totala de trei ciobani, doi au votat sa scape de al treilea. A fost un vot cu o larga majoritate: 66% pentru Alianta Vrancean – Ungureana. Si, desi Partidul Muntean avea solutii sa-si cheme pe liste suplimentare cainii, a preferat sa se supuna alegerii majoritatii.

Primul democrat roman a sfarsit deci prin a fi un democrat mort. Asta invata copiii la scoala, chiar daca nu chiar cu vorbele astea.

Cum bietul cioban a murit neinsurat, presupunem ca noi suntem urmasi celorlalti doi, despre care legenda nu mentioneaza in nici un fel vreo pedeapsa. Urmasii a doi lenesi ucigasi, care au decis prin vot sa-i ia averea celui mai muncitor si sa-l scoata din peisajul bucolic al Romaniei medievale, direct in legenda.

Bun. Mai stam mult in destinul asta asta?

Ne mai legam viata la stalpul resemnarii, cu nadejdea ca vine cineva s-o salveze?

Ne mai ascundem in spatele celebrelor “suntem mici, jocurile sunt facute, nu e nimic de facut”?

Hai sa rescriem Miorita.

Pentru ca deja am intarziat prea tare in mandria de a fi cum suntem, in loc sa cautam mandria de a fi mai buni.

Pentru ca deja am gresit prea mult cautand, din patru un patru ani, cate un Mesia. Cautand intr-un individ si o alegere, vreo salvare.

Exista insa o solutie sa putem castiga si daca favoritul nostru pierde.

Nu uitati ca in joc e doar o functie in stat, una singura. In vreme ce noi, cateva milioane vii si activi pe pe facebook si in strada si in diaspora, am castigat deja una in societate!

Aceste alegeri, primele desfasurate in social media sunt si primele in care romanii stau de vorba, simt, gandesc si actioneaza impreuna. Fara un lider in afara de ideile lor. Fara un Mesia in afara de asteptarile lor pentru tara. Fara sa le spuna Iohannis sau Ponta ce sa scrie pe afise, in post-uri si in commenturi.

E timpul ca de luni, sa ne luam functia in serios. Daca presa a uitat sa fie cainele de paza al democratiei si daca politica a uitat sa ne mai dea lideri seriosi si capabili, e timpul ca societatea civila sa dea Romaniei ce-a tot amanat.

Un lider si-o directie.

Si-un sef peste presedintele acesta nou. Nu stiu daca realizati, dar puterea e deja la noi.

Suntem 9 milioane de romani pe internet si ne guvernam deja tara fara sa mai intrebam pe nimeni.