Stiu, este greu de crezut ca Baia Mare poate concura cu Timisoara, Iasi, Tg Mures, Cluj-Napoca si Brasov, ca sa nominalizez doar cateva dintre municipiile ce candideaza la titlul de „Capitala Europeana a Culturii 2021”. Doar daca ne-am zmentit am putea crede ca juriul va nominaliza Baia Mare pe lista scurta a celor ce pot spera sa intre in finala. Marti, primarul a plecat la Ministerul Culturii in fruntea unei delegatii care reprezinta, dupa parerea lui si a celor din acea delegatie, tot ce are mai bun orasul nostru.
Din delegația care a fost prezentă la București în susținerea caietului de candidatură pe care l-a elaborat Fundația Baia Mare 2021 în vederea obținerii titlului european au fost: primarul Cătălin Cherecheș, prefectul Anton Rohian, președintele Consiliului Județean Maramureș – Zamfir Ciceu, directorul executiv Andreea Ciortea (Fundația Baia Mare 2021), directorul artistic Vlad Tăușance (Fundația Baia Mare 2021), directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu – Teodor Ardelean, președintele UAP filiala Baia Mare – Laura Ghinea, expertul în dezvoltare urbana – Mihaela Pușnava și vloggerul Mihai Țăranu, cunoscut drept sub numele Zmentă.
Cu siguranta ca unii, lasati pe dinafara, vor avea ce comenta doar citind aceasta lista din care nu intelegi nimic. In 2021, cei mai multi dintre cei ce ne reprezinta astazi nu vor mai fi nici in functii si cu cu atat mai mult nu isi vor mai asuma actiunile intreprinse ca politicieni sau „experti”.
„Am gândit de multă vreme, înainte să devin primar al municipiului Baia Mare, că mi-aș dori, ca și om născut în Baia Mare, ca și băimărean autentic, să avem șansa să devenim într-o zi Capitală Europeană a Culturii. Am spus public acest lucru acum patru ani, la Liceul de Arte. Atunci unii poate au zâmbit, alții m-au ironizat, alții m-au criticat și prea puțini m-au susținut.
Dar am mers înainte, am găsit o echipă de oameni inimoși care au lucrat la acest proiect și, rând pe rând, am adus alături de noi și instituții și oameni și comunitatea întreagă. Iar astăzi am ajuns la nivelul la care mai mult de 90% dintre băimăreni să fie alături de noi, să ne susțină în acest proiect, să își dorească acest proiect. Din punctul meu de vedere, este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în ultimii 200 de ani și pentru viitorii 200 de ani.
Este proiectul care poate să amprenteze cel mai bine destinul, respectiv viitorul orașului, inclusiv din perspectivă economică. Susținerea candidaturii a fost o întâlnire cu juriul foarte agreabilă, mult mai agreabilă decât mi-am imaginat. Au fost oameni care au pus întrebări foarte interesante și m-au impresionat cei doi reprezentanți ai României din juriu și ceilalți care ne-au pus întrebări și ne-au făcut să înțelegem care sunt dorințele și viziunea unui astfel de proiect.
Avem un caiet de candidatură cum nici un alt oraș candidat nu are, avem dorință așa cum poate nici un alt oraș candidat nu are și tocmai din acest motiv am spus foarte clar, la finalul prezentării mele, că dacă vom fi nominalizați este foarte bine și le mulțumim și o să facem tot ce ne stă în putință să onorăm și România și Europa cu o astfel de nominalizare.
Dacă nu vom fi nominalizați, lucru pe care eu mi-l asum, este să facem oricum aceste proiecte, să le ducem la bun sfârșit și să fim chiar și într-un mod informal o Capitală a Culturii pentru că acest lucru modifică pe termen lung, într-un mod pozitiv, comunitatea. Cultura și educația sunt cele în care trebuie să investim astfel încât să putem să obținem rezultate pozitive pe teremn lung. Sunt convins că în 11 decembrie, când se va anunța lista scurtă, respectiv orașele care au fost selectate, printre acestea va fi și Baia Mare. Ar fi o mare împlinire a comunității băimărene și un prim pas spre renașterea Băii Mari într-o formulă sănătoasă, într-o formulă în care fiecare cetățean să se regăsească în ceva din dezvoltarea orașului nostru”, a declarat presei locale Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Nu este de ajuns sa spui „vorbe de suflet” si sa prezinti un caiet de candidatură stufos si plin de anticultura, cand stii ca inaintea ta sau dupa tine vin alte echipe ce reprezinta municipii cu o istorie si o arhitectura greu de egalat. Cum putem concura cu Cluj-Napoca, cand vedem zilnic baimareni plecand in pelerinaj in acest oras, la munca, la cumparaturi, sau sa consulte un doctor specialist de prima mana, sa mearga la Teatru si la Opera sau sa calatoreasca de pe Aeroportului International Avram Iancu in toata Europa si Orientul Mijlociu? Mai trebuie oare sa vorbim despre ce reprezinta Brasovul sau Timisoara? Este chiar posibil sa castige Tg Mures, oras multicultural sau, de ce nu, in contextul politic actual chiar Sfantu Gheorghe!
In 25 de ani nu am reusit sa facem mai nimic, decat o Biblioteca noua si moderna dar cam goala de continut si plina de „opere alese” ale „carturarilor” locali ce au rasarit ca ciupercile dupa ploaie, unul mai prolific decat altul. Am distrus mineritul, industria de masini si unelte, fabricile de textile si confectii, pe cele de mobila si ceramica. Intr-un cuvant, am ruinat tot ce a purtat numele de industrie cu caracter national si local si ne-am trimis familiile in exil la munca si la o viata mai demna.
Tinerii de astazi sunt „zmenta” produsa de scolile baimarene, cu concursul total al politicienilor din fruntea obstei. Ei sunt cei care in 2021 vor consuma cultura care nu prea exista, iar, daca exista, nu este din muncipiul nostru, ci de prin imprejurimi, hat departe…
Nu cu discursuri „zmentite” vom ridica gradul de cultura al celor ce aplauda si se bucura la spectacolele gratuite si de slaba calitate, oferite de administratia locala cu o darnicie care ne seaca la buzunare.
Toata aceasta energie consumata de edil si de cei ce il sustin ar putea fi directionata in alta domenii de activitate. Banii risipiti cu nepasare ajung in alte buzunare si nu ne folosesc la nimic.
Ioan Marchiș, directorul Direcției de Cultură Maramureș, didactic, ne spune si de ce Baia Mare trebuie sa devina Capitala Culturala Europeana: „Argumentul nostru forte și nu e singurul este școală băimăreană de pictură. Baia Mare la sfărșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX -lea a fost unul dintre centrele culturale importante ale Europei egal cu Munchen cu Parisul.”
Se vedea treaba ca mai toti traiesc din trecut, fara sa priveasca cu o oarecare autocritica la ce au facut dupa 1989, cand au avut libertatea de a-si „descatusa energiile creatoare”.
Cu singuranta am fi putut domina lumea folclorului, daca am fi stiut sa pastram si chiar sa sustinem ceea ce crease in anii ’90 maestrul coregraf Valeriu Buciu, cel care a dus pe culmi de glorie Ansamblul Folcloric National Transilvania. Contestabil sau nu, Valeriu Buciu merita o statuie pentru ce reusise sa faca. Este doar un exemplu de activitate unde am fi putut fi „The Best in The World, Capitala a Traditiilor Populare”. Dar la fel ca si in sport, am ajuns in top si de acolo ne-am pravalit in coada clasamentului risipindu-ne valorile.
Liceul de Arta Baia Mare a produs in ultimii 25 de ani doar „absolventi” cu diploma de bacalaureat. Unde ne sunt artistii plastici prezenti si viitori, de renume european, ce se revendica ca urmasi ai „scolii baimarene de pictura”?
Fratzica, avem doar umoristi de doi bani, guristi locali cu zeci mii de „like-uri”, poeti si scriitori carora le mucezesc operele, si cladiri istorice colorate, dar goale, in care haul negru rezoneaza cu neglijenta si penalul.
„Printr-un astfel de proiect, Baia Mare poate să se dezvolte, comunitatea băimăreană poate să se energizeze să trăiască. Cred că proiectul ce îl vom depune pentru capitală culturală europeană în 2021 este un proiect unic”, a concluzionat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
„Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţilor sale. Cu toate acestea, acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Oraşele care reuşesc să obţină titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european (şi deseori internaţional)” – citez de pe site-ul Ministerului Culturii la pagina Capitala Europeana a Culturii.
Oare chiar ne ridicam la standardul stabilit de UE? Oare chiar ne-am zmentit cu totii?
Fain articol … si stim cu totii ca aceast candidatura nu e decat un alt mod de a spala niste bani de masina penala a lui Chereches …
Hai sa murim in anonimat, poate e mai bine pentru voi. Hai sa nu facem nimic, poate asa nu ne arata nimeni cu degetul. Doar pentru ca nu suntem unul din orasele mari ale Romaniei, aia nu inseamna ca nu putem emite pretentii. Faceti comparatii intre Baia Mare si Timisoara? Ca Baia Mare nu mai are scoala de arta, stati linistiti, nici celelalte orase nu mai produc cultura de alta data. Centrul Timisoarei e detinut de tigani, ei dicteaza in zona. DEci orice localitate din tara are probleme, aia nu inseamna ca nu poti incerca sa scoti capul sa te vada lumea, poate ne mai vede si pe noi cineva. Publicitatea nu o faci pentru ca ai cel mai bun produs, o faci pentru ca sa auda lumea de tine si sa consume produsul tau.
Dar mai bine, plange-te, de aia existi.
Pacat de copiii din ziua de azi, care se uita la zmenta…
Ne irosim timpul si resursele degeaba.La Sibiu au tras sforile etnicii germani, impreuna cu nemtii, pe cand la noi chiar si rromi ne baga strambe sa nu avem nicio sansa.In loc sa-si canalizeze primarul energia in a revigira economic acest oras,ajuns in colaps,isi pierde timpul cu acest obiectiv, practic irealizabil.Noi nu prea suntem iubiti la nivel national si nici mintea nu ne prea duce sa scapam de mizeria in care ne balacarim de peste 25 de ani.