Comunitatea ortodoxă a românilor din Italia au trăit zilele trecute un moment istoric. În localitatea Moncalieri de lângă Torino a fost inaugurată prima biserică din lemn, de pe teritoriul Italiei, construită în stil maramureșean. 

Lăcașul de cult a fost construit inițial în Maramureș de echipa meșterului Dorel Petrovan din Sighetu Marmației. După aceea, bisericuța din lemn a fost transportată pe bucăți în Italia unde a fost rezidită din temelii. Tot procesul de construcție a acestui lăcaș de cult a durat, acolo, în Italia, nouă luni de zile, „ca nașterea unui prunc”, după cum a spus părintele Marius Floricu, parohul comunității ortodoxe a românilor din Moncalieri. Această comunitate numără în prezent peste 4.000 de cetățeni români.

10317658_585613998206769_1029150313485748179_o   În România meșterii maramureșeni au muncit la zidirea bisericii aproximativ 3 luni de zile. Inițiativa acestui lăcaș de cult a luat naștere anul trecut, atunci când  PS Siluan, episcopul ortodox  al românilor din Italia a prezentat  acest proiect în cadrul Festivalului de arhitectură de la Torino. Proiectul parohiei din Moncalieri a fost ales să participe la expoziția „Architettura in città”, în urma desemnării ca fiind unul din cele mai importante proiecte, din 30 de proiecte din regiunea Piemonte. Părintele Floricu mărturisește că ideea de a construi un astfel de lăcaș de cult i-a venit acum două decenii.

„Am avut de multă vreme dorința de a ridica, aici, în Moncalieri,  o biserică românească tradițională din lemn. Consider că pentru orice român plecat din țara lui natală, a se gândi la la Maramureș și la bisericile sale din lemn înseamnă să se gândească la rădăcinile cele mai umile și profunde ale tradiției religioase ortodoxe române”, mărturisește părintele Marius Floricu.

Alături de biserica din lemn, vor mai fi construite și alte clădiri care vor compune un adevărat centru de cult. Se va zidi, în același stil artitectonic specific maramureșean, o casă parohială, un altar de vară și o poartă din lemn. Părintele Marius Floricu a spus că autoritățile locale din Italia au fost foarte deschise vizavi de acest proiect, facilitând și venind în sprijinul concretizării acestuia.

Primăria din Moncalieri a acordat, pentru construirea respectivei biserici din lemn și a celorlalte imobile specifice, drept de suprafață pentru un teren de circa 2.500 de mp, abandonat din anii 1980, când găzduia rezervoarele pentru stocarea de combustibili.

Costurile totale pentru construcția acestui lăcaș de cult a ajuns la suma de aproximativ 150.000 de euro. Părintele Marius Floricu a spus că fundația bisericii a costat în jur de 30.000 euro, aproape cât jumătate din valoarea bisericii. În ducerea la bun sfârșit a proiectului s-a implicat foarte mult fiecare român din comunitatea din Moncalieri.

Autoritățile locale din Italia s-au arătat deosebit de încântate de ceea ce au reușit meșterii maramureșeni. „Nu ne gândeam ca poate fi așa frumoasă. Este fructul muncii unei comunități splendide”, a spus Roberta Meo, primarul din Moncalieri, citată de siteul stirileprotv.ro. Arta tradițională maramureșeană de prelucrarea a lemnului i-a lăsat cu gura căscată chiar și pe specialiștii din Italia. Arhitecții de aici care au fost implicați în acest proiect au mărturisit că au rămas impresionați de tehnica meșterilor noștri de a îmbina lemnul într-un mod atât de igenios. Biserica în stil maramureșean ridicată în Italia a fost sfințită sâmbătă, 22 noiembrie, primind hramul „Sfintii 40 de Mucenici de la Sevastia”.

Mai jos puteți viziona o galerie de fotografii care descriu vizual cum anume s-a născut pe pământ italian o biserică tradițională din lemn în stil maramureșean: