Primarul Cătălin Cherecheș s-a apucat chiar de azi serios de treabă pentru dezvoltarea orașului și a început să taie răul de la rădăcină. A început reformele radicale pentru atragerea investitorilor în oraș și creșterea nivelului de trai prin vopsirea celebrului gard ridicat în dreptul ghetoului de pe strada Horea.

gard09

A invitat un grup de studenți de la Universitatea de Artă din Cluj să execute pe acest gard desene în stil graffiti – street art și a concluzionat că acum gardul nu mai este un instrument de separare și izolare a locuitorilor din zonă, ci o operă de artă. În ciuda valorii artistice inegalabile a noii realizări a edilului, locuitorii din zonă continuă să își pună covoarele la uscat fix peste valoroasa și inegalabila operă de artă.

Iată textul și imaginile publicate de Cătălin Cherecheș pe contul său de Facebook, astăzi:

„Am făcut o invitaţie studenţilor de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj pentru a da o altă faţă acestui gard pe care l-am construit acum trei ani pentru a-i proteja pe cei care locuiesc aici, pe strada Horea, blocurile 46 A şi B. Au fost gândite, de luni începând, imediat după alegerile prezidenţiale, câteva personaje care au fost plasate pe acest gard. Este o chestiune care ţine şi de subtilitatea celor care privesc această lucrare de artă. Din acest moment nu mai putem vorbi despre un gard sau un zid, ci despre o operă de artă care intră sub incidenţa drepturilor de autor. Aşadar, acest gard nu va mai putea fi demolat fără avizul Ministerului Culturii, necesar pentru a demola sau a distruge o operă de artă… Cred că în acest moment putem vorbi de un obiectiv turistic, despre un loc de pelerinaj, un loc unde putem să aducem turişti ca să vadă că nu am făcut lucruri rele, ci un lucru bun şi frumos. Nu poate vorbi nimeni despre un zid de beton, ci despre o operă de artă. În rest, avem porci, avem caracatiţe, scafandri, elefanţi, peşti, broaşte ţestoase… în funcţie de societatea în care trăim.”

O doamnă din Baia Mare, Viorica Pop, a comentat la postarea primarului, sugerând că acest proiect ar fi trebuit să fie realizat într-o altă manieră și cu un alt mesaj:

„Foarte frumoasa initiativa, darrrr….ar fi fost mai de apreciat si mult mai benefic daca ati fi apelat la Liceul de Arte Plastice din Baia-Mare. Astfel ati fi oferit o sansa de a dezvolta si promova elevii acestui oras. Investitie in resursa umana a orasului !!! La fel de bine odata cu promovarea elevilor Liceului de Arte din Baia-Mare ar fi fost mult mai util sa transmiteti si un mesaj social. Printr-un colaj de desene care fac referire la educatie, integrare sociala, etc. ati fi transmis ca zidul care separa cele doua comunitati poate fi daramat (ad literam si metaforic)! Mesajul transmis fiind ca cele doua comunitati pot convietui si pot oferti una alteia o sansa!”gard02