Este deja un lucru știut faptul că bisericile din lemn reprezintă una din cărțile de vizită ale Maramureşului. De-a lungul secolelor, meşterii în lemn din această zonă a ţării au construit sute de biserici pe care le-au amplasat atât în ţară dar şi peste tot în lume. Din această categorie, a omenilor faini, care duc mai departe, prin meșteșugul lor, tradiția și credința, face parte și echipa lui Dorel Petrovan din Sighetu Marmației.
Acesta împreună cu familia sa și colaboratorii săi de meșteri lemnari au început să construiască peste hotare biserici din lemn, la cererea comunităților de români care viețuiesc departe de casă. Munca lor este una apreciată și căutată, dovadă fiind și comenzile din ce în ce mai multe pe care Dorel Petrovan le primește din Diaspora. Cel mai recent proiect pe care l-a finalizat este biserica ridicată în localitatea Moncalieri din Italia. Aici meșterii lemnari au realizat un altar de vară şi o casă parohială, toate din lemn, în stil maramureşean, împodobite cu numeroase sculpturi. De asemenea, tot ei se vor ocupa și de mobilarea bisericii cu obiecte de cult specifice, sculptate tot în lemn.
Mai multe despre activitatea și povestea sa meșter lemnar, ne-a povestit chiar Dorel Petrovan în interviul de mai jos:
Care e povestea echipei lui Dorel Petrovan în privința artei de a construi biserici tradiționale din lemn?
Socrii mei lucrează de peste 20 de ani în domeniul sculpturii lemnului ca mobilier bisericesc pentru lăcașele de cult. De 12 ani am ales, întreaga familie, să ne concentrăm exclusiv pe meșteșugul construcției bisericilor din lemn și tuturor obiectelor de cult. Mă refer aici de la uși de intrare în biserici, până la altare sau icoanele care înfrumusețează spațiul sacru al lăcașelor de cult.
Am terminat, aici, la Sighet, o școală de arte în acest domeniu, inclusiv sculptură și pictură. Soția are studii pe domeniul restaurării bisericilor și se pregătește pentru doctorat în teologie. De peste zece ani suntem într-o continuă evoluție și cercetare a acestei zone a meșteșugului lemnului în zona tradiției și a artei sacre. Avem și un atelier de pictură bisericească, practic putem asigura toate serviciile ce țin de construcția, mobilarea și pictarea unei biserici din lemn.
Câți oameni lucrează ca și meșteri în atelierul vostru?
Momentan avem angajați 8 oameni, în paralel avem un atelier de sculptură unde muncesc 9 meșteri. Apoi mai aveam câțiva colaboratori care au firme separate, la care apelăm atunci când avem de finalizat lucrări importante, de amploare.
Aveți în echipă un meșter mai priceput pe care te bazezi în mod special?
Întodeauna există un meșter care se pricepe mai bine pe un anumit segment de creație. Însă vă spun cinstit, nu merg pe mâna niciunui meșter. Am în firmă un arhitect foarte bun pe care îl consult. În urmă cu câțiva ani ascultam de sfaturile unor meșteri populari, dar am realizat că în momentul în care lucrările capătă o amploare deosebită, bisericile sunt tot mai mari, turnurile tot mai înalte, meșterii în cauză sunt depăsiți. Aici intervine școala, studiile de arhitectură, nu se mai pot face lucrurile așa după ureche.
Care e lemnul pe care îl preferați, stejarul sau bradul?
Socrii mei lucrează mobilierul din interiorul bisericilor în lemn de stejar. Însă pentru proiectele acestea de peste hotare am ales să ne axăm pe lemnul de brad, cu execepția unor mici inserții de stejar. Vă explic și de ce preferăm lemnul de brad. Lucrăm la dimensiuni mai mari, lemnul de stejar face crăpături, la noi în zonă acest lucru e văzut ca făcând parte din arta lemnului, însă cei din străinătatea îl văd ca pe un defect. Ei nu înțeleg încă pe deplin tradiția noastră și frumusețea lemnului. Oricum le-am explicat faptul că lemnul este într-o permanentă evoluție, el lucrează chiar și 100 de ani, chiar dacă e tăiat, uscat și prelucrat.
Pe de altă parte lemnul de stejar este mult mai costisitor decât cel de brad. De asemenea, construcția unei biserici din lemn de stejar ar dura 3 sau 4 ani și nu unul sau maxim doi cât durează dacă folosim bradul. Atunci și acest aspect constituie un avantaj pentru cei care își doresc un astfel de lăcaș într-un timp foarte scurt. Scopul nostru este acela de a dărui comunităților biserici trăitoare, care să adune credincioși care să viețuiască cu sufletul întru rugăciune. Doar așa munca noastră este răsplătită pe deplin.
Cum ați ajuns să construiți biserica din Moncalieri de lângă Torino?
Părintele paroh Marius Floricu din Moncalieri a vizitat zona Maramureșului, a cercetat toți meșterii care lucrează în lemn de aici. Slavă Domnului, avem foarte mulți astfel de constructori în județul nostru și acesta este un lucru care mă bucură. După mai multe discuții purtate, atât cu noi, cât și cu alții, a ajuns la concluzia că echipa noastră este cea mai bună soluție pentru proiectul dânsului. Este o onoare să putem construi biserici peste hotare pentru că astfel putem arăta străinilor o altă față, frumoasă, a țării și în special a Maramureșului.
Aveți semnale și de la alte comunități de români care trăiesc în Europa că ar dori să-și construiască biserici din lemn?
Cu ajutorul lui Dumnezeu avem luate lucrări în străinătate pe următorii trei ani. Suntem în lucru cu o biserică în Germania, apoi vom merge să construim una și la Roma. Ne bucurăm că prinde tot mai multe lume, dinafara granițelor, drag de cultura și tradiția noastră. Practic încep să ne caute ei pe noi și am trecut de stadiul în care încercam să ne găsim clienți în Occident. Prin faptul că oferim seriozitate și credibilitate maximă prin ceea ce facem, ne-a adus încrederea celor dinafară. Pe de altă parte, am încercat mereu să fim destul de flexibili și la partea financiară și să nu cerem prețuri exagerat de mari și poate uneori nejustificate. Dacă muncești cinstit și îți faci datoria cu profesionalism atunci ai numai de câștigat și lumea te respectă. Faptul că avem mereu de lucru ne dovedește că ceea ce facem este bine și suntem pe drumul cel bun.