Bogdan Covaciu este un caricaturist din Baia Mare, foarte cunoscut si apreciat pe plan mondial, mai ales in lumea atat de greu penetrabila a desenatorilor talentati. Si-a inceput activitatea in 2010, dar, dat fiind faptul ca publicul baimarean nu gusta din acest gen de arta, a ramas discret in a face cunoscute lucrarile sale pe plan local. Marturiseste ca nu a vrut sa faca publica activitatea lui pentru ca deocamdata  nu are voce. Cu toate ca in Baia Mare este mai putin cunoscut, a colaborat cu mai multi artisti din strainatate, a participat la concursuri, unde activitatea sa este apreciata si mai bine primita decat aici. Acum lucreaza la o carte, impreuna cu un editor din Canada.

DSCF6411

Pasiunea pentru caricatura o are de la varsta de 11 ani si isi aminteste, amuzat, faptul ca desena in timpul orelor de limba romana, iar din acest motiv profesorii au avut o atitudine dubioasa si mereu critica in privinta lui. Apoi a abandonat aceasta pasiune, luandu-se cu alte treburi. A devenit informatician si expert in retele de computere, lucru cu care se ocupa si azi, ca angajat. In ultimii opt ani  nu a fost implicat in desen pentru ca a lucrat in alte domenii, dar acum a luat totul de la zero.

Bogdan caricaturizeaza, indeosebi, oamenii care l-au influentat pozitiv. Pentru el, cel mai important aspect este ca, atunci cand caricaturizeaza o persoana, sa nu para ca a judecat-o. Persoana respectiva trebuie sa se simta bine atunci cand isi vede caricatura.

In schimb, atunci cand cineva face o comanda, lucrurile devin mai complicate: «Pentru cineva care face o comanda, treaba e mai complexa. Tin cont de mai multe aspecte : sa nu-l fac sa se simta jenat de prezenta lucrarii pe peretele lui. Daca au poze limitate, si starile de spirit sunt limitate. Daca e vorba de o vedeta pe care am vazut-o in multe ipostaze, lucrarea va fi obiectiva si mai aproape de adevar.» 

bogdan covaciu vazut de el insusi

Insa, au fost situatii in care a trebuit sa-si falsifice sinceritatea, sa idealizeze ceea ce nu era. Nu face caricaturi politicienilor, pentru ca nu-i plac : «nu pot sa fac caricaturi oamenilor care nu-mi plac. Atitudinea e mult mai greu de surprins.»

Pentru Bogdan, caricatura este «o treaba destul de relaxanta, dar si incomoda pentru ca te face sa devii subiectiv». In caricatura, trebuie sa tii cont de anumite aspecte: inainte de a exagera ceea ce e evident, trebuie sa stii cu exactitate ce e evident, iar atunci cand caricatura nu seamana cu personajul desenul isi pierde sensul. Bogdan mai marturiseste ca «frumusetea caricaturii consta in particularitatea ei ; fiecare observa ceva exagerat, iar raportul se face personal de fiecare artist. In caricatura nu exista definitii, dar caricatura are mai multe definitii.»

L-am intrebat daca nu i se intampla sa caricaturizeze imaginar oamenii pe care ii intalneste pe strada, si daca la un moment dat, nu devine obositor acest lucru. Mi-a raspuns ca i se intampla des sa realizeze caricaturi imaginare oamenilor de pe strada, dar ca obositor i se pare atunci cand primeste patru sau cinci fotografii cu cineva si nu le cunoaste emotiile, starile sau trairile. Trebuie sa nu exagerezi nenatural expresiile fetei. De obicei, nu face caricaturi live : Trebuie sa ai multa experienta in privinta controlului. Asta se face in scoli. Nu am capacitatea respectiva. Nu o sa ies in strada sa fac caricaturi live. Nu-mi place ca oamenii sa ma priveasca lucrand. Apare fenomenul in care sunt distras de la subiect.»

Timpul pentru realizarea unei lucrari caricaturale difera in functie de personaj sau persoana, de obicei variaza intre 4 si 20 de ore, incluzand studiul, schitele, reveniri etc. A realizat, din proprie initiativa, caricaturi pentru emisiunea Cronica Carcotasilor. Pe langa caricatura, realizeaza si pinup-uri (personaje feminine cu infatisare foarte sexy si atragatoare, care apar in fotografii pe copertile revistelor). Afirma ca pinup-ul nu are nicio legatura cu caricatura, dar daca le amesteci, iese o «bomba calorica. Am pornit cu pinup-ul pentru ca imi placea ideea. Pinup-urile sunt dedicate in mod special publicului masculin; fiecare barbat are idealuri feminine.» Iata cum o vede el pe cantareata Antonia, de exemplu, abordata in acest stil de pinup:

antonia_iacobescu_2013

Am schimbat si cateva impresii despre oameni, despre viata si despre principiile care il definesc. Marturiseste ca niciodata n-a judecat oamenii: «Nu cataloghez oamenii, dar ii analizez pentru ca sunt capabili sa faca tot ce-si doresc. Totul tine de intentie.»

Despre el spune ca este mai mult analitic decat spontan. Nu crede in evolutie si e de parere ca totul are o cauza si o reactie. «Nu cred in talent, ci doar in a face ceva cu drag si in a iti urma pasiunea cu staruinta. Totul se invata. Procesul in sine de desen se poate invata.» Este perseverent, isi doreste sa ajute si sa invete oamenii despre cum sa-si creeze propriul stil. Considera ca zodiile pun bariere intre oameni.

Bogdan Covaciu este un exemplu pentru noi ceilalti, pentru ca si-a urmat pasiunea cu orice pret, chiar daca a fost distras de multe ori de diverse circumstante. Lucrarile sale sunt extraordinare, motiv pentru care este apreciat de cunoscatori, dar si de oameni simpli, care sunt pasionati de acest gen de arta. Va oferim aici cateva mostre din lucrarile sale, dar va invitam sa vizitati pagina sa de Facebook, unde o sa gasiti o multime de lucrari minunate.