Jessica Coté este originară din Chicoutimi, Canada și este pasionată de tot ce reprezintă artă. Jessica este o producătoare independentă de filme documentare, a studiat psihologie socială și a activat în mai multe proiecte cu caracter umanist. Despre Maramureș a aflat dintr-o carte despre România, iar din acel moment și-a dorit să scrie despre modurile de viață alternative și marginalizate a unor comunități rurale din Maramureș, despre moții din Apuseni și meșterii din Pătrăhăitești. Prin acest documentar își dorește să facă cunoscut lumii modul de viață simplu și oamenii care fac agricultură de subzistență. 

Pentru realizarea acestui film, va veni în România la începutul lunii martie, împreună cu iubitul ei care o va ajuta la producția documentarului.

jessica-libre (3)

Jessica își dorește ca epoca de globalizare și capitalism să nu afecteze modul de viață al comunităților izolate din Maramureș, drept urmare, va oferi o alternativă de trai simplă și ecologică împotriva standardizării sistemului. În documentarul ”Libre” va expune modul de viață cotidian al oamenilor din regiunile marginalizate ale Maramureșului, iar pentru acest lucru va dezvolta o relație de prietenie cu oamenii de aici, într-un cadru cât mai apropiat lor, pentru a da valoare documentarului.

Scopul meu, în realizarea acestui documentar, este, mai întâi, de a ne lumina asupra modului de existență acestor comunități și de a face dreptate pentru lunga lor capacitate de a rezista în timp și a aptitudinilor lor de a construi împreună. Cu toate că aceste comunități au supraviețuit de-a lungul secolelor, ele sunt acum amenințate de o serie de schimbări ale dezvoltării economice, după căderea comunismului și a intrării României în Uniunea Europeană, afirmă Jessica.

Documentarul este denumit ”Libre” tocmai pentru a ilustra capacitatea oamenilor de a trăi liber și modalitatea de transmite cât mai aproape de adevăr fragmente de viață. Jessica vrea să asiste la modul de viață al locuitorilor izolați din Maramureș și la identitatea fragilă a acestor locuri, după cum spune chiar ea.

Nu mai vorbim despre sate, ci despre cătune împrăștiate pe un teritoriu vast. În timpul verii, oamenii se deplasează pe jos sau călare, iar în timpul iernii cu sănile. Fiecare vecin este un prieten pe care poți conta. Ei trăiesc pe principiile solidarității și ajutor reciproc. Proletari, activiști, inovatori, animați de aceeași conștiință de a fi mai puternici împreună.

jessica-libre (2)

Foto: Marius Grozea

Pentru Jessica, acest proiect este o aventură. Va trebui să se adapteze la un nou stil de viață și probabil, la condiții de trai precare. Filmările vor dura trei luni, timp în care Jessica va fi într-o continuă adaptare a situaților neprevăzute și a modului subzistent de trai a comunităților rurale din Maramureș și din țară.

Proiectul implică un anumit risc, la fel ca tot ceea ce e creeat din pasiune. Dar riscurile sunt inerente și influențează pârghiile creative care vor umaniza proiectul și îl va face unic.

jessica-libre (4)

Pentru că resursele financiare ale Jessicăi sunt limitate, a inițiat o campanie de finanțare colectivă, prin care persoanele binevoitoare pot să o ajute. Metodele prin care o putem ajuta sunt:

1) Încurajarea

2) Distribuirea pentru a face cunoscută inițiativa sa

3) Un like pe pagina de facebook a proiectului sau a blogului.

Pentru detalii și donații, se pot accesa paginile web de mai jos.

www.facebook.com/JessicaCimagetexte

https://www.kickstarter.com/projects/libre/libre-fragments-de-communautes-isolees-de-la-rouma