Intr-o dupa-masa ploioasa si racoroasa de septembrie, cu ploaia “cantand” pe oglinda de sticla a geamului, am avut deosebita placere de a sta de vorba cu o persoana speciala, si anume soprana baimareana Natalia Buciuman. Dupa o scurta dar intensa experienta ca si prim-solista a Operei si Operetei Nationale “Ion Dacian” din Bucuresti si dupa o experienta de perfectionare si turnee in Italia, Natalia Buciuman a revenit de ceva vreme la Baia Mare, alaturi de parinti, realizeaza o emisiune de televiziune (Arta fara masca, la TL+) si se implica intr-o sumedenie de proiecte artistice si comunitare.

Am constatat ca, asemeni mie, e interesata de cat mai multe lucruri si nu se multumeste cu putin, pentru ca intotdeauna  e loc de mai bine. Prima intrebare pe care i-am adresat-o a fost, firesc, de ce a ales muzica si a avut un raspuns pe cat de scurt, pe atat de profund, spunand ca ea nu a ales muzica, ci a fost aleasa de muzica la o varsta la care, copil fiind, nu totul ti se pare o joaca. Pe atunci insa, Natalia Buciuman nu stia ca muzica, pe care o practica din placere, ii va aduce atatea satisfactii atat pe plan profesional cat si personal.

Natalia Buciuman4

Aruncand un ochi pe blogul ei personal, am retinut urmatoarea expresie: “Scena iti da puterea de a te naste din nou”. Intrebata daca crede ca de fiecare data cand urca pe scena renaste, Natalia a raspuns ca, interpretand de fiecare data alt personaj, traiesti o alta viata. “La fel cum s-a intamplat ca muzica sa ma aleaga pe mine, asa s-a intamplat si cu opereta, tot ea a fost cea care a facut primul pas. Atunci cand am de jucat opereta, spre deosebire de opera(unde subiectele sunt in preponderenta dramatice), viata se vede a fi, in permanenta, roz. Rolurile mele, de primadonna din opereta, mi-au dat posibilitatea de a fi si actrita si dansatoare, nu numai soprana(cum se intampla de obicei in opera)”.

Natalia Buciuman1

Cu aceasta ocazie, am aflat, de la o persoana avizata, care este diferenta intre opera si opereta. Daca opera are un subiect dramatic, opereta, cu origini in opera comica, are un subiect lejer, inspirit din viata  societatii, avand, de cele mai multe ori, final fericit. Opereta, “mama” musical-ului este  un spectacol spumos, plin de “cantec, dans si voie buna”.

Persoana complexa, Natalia Buciuman a spus ca nu se poate limita doar la a canta, de aceea are grija ca toate pasiunile sale sa devina realitate. A fost intotdeauna atrasa de scena, astfel ca acolo se simte ca si acasa. Pe langa studiile muzicale, soprana a cochetat o perioada si cu cele medicale, fiind admisa la Facultatea de Medicina din Verona.” Medicina a fost mereu o pasiune”, dar azi pasiunea s-a transformat in profesie, Natalia specializandu-se in medicina naturista (aromaterapie, floriterapie, cristaloterapie). Si-a deschis propriul Centru de diagnostic si tratament alternativ, unde isi ajuta pacientii sa se autocunoasca si sa evolueze pe toate planurile, consiliindu-i in orientarea profesionala, vocationala si in dezvoltarea personala.

Natalia Buciuman2

Dupa cum am mai spus, perfectionista, Natalia Buciuman este de parere ca, muncind continuu cu tine insuti/insati, ajungi sa te cunosti mai bine. “Incerc, pe cat posibil, sa nu fortez nota si sa las lucrurile sa vina de la sine, dar asa cum spunea marele Einstein, viata e ca mersul pe bicicleta. Trebuie sa pedalezi incontinuu daca vrei sa te mentii in echilibru.”

“Viata mea inseamna pasiunile mele (teatru, evenimente, televiziune, medicina, consiliere, design). Toate la un loc ma definesc pe mine”-Natalia Alexandra Buciuman, o personalitate completa si complexa.

Natalia Buciuman3