A aparut de cateva luni si circula pe Internet un mini-documentar interesant despre exodul romanilor in strainatate premiat cu locul I la Gala Societatii Civile la sectiunea Arta si Cultura. „Mandrie si beton” este un proiect care s-a desfasurat pe o perioada de trei ani si vorbeste despre transformarile petrecute in satele traditionale, in mod special in cele din Tara Oasului si Maramures, in urma masivei plecari la munca in strainatate.

Fotograful Petrut Calinescu impreuna cu jurnalista Ioana Hodoiu au documentat acest fenomen in perioada 2010-2013, atat in tara, cat si in Franta, iar proiectul cuprinde un site multimedia bilingv, un scurt metraj documentar, si un album foto finantat integral de cititori care inca poate fi comandat on-line pe site-ul proiectului. Pagina web a proiectului, www.mandriesibeton.ro, demonstreaza cu fotografii si filmuletecat de tare s-au schimbat satele romanesti in urma emiratiei si a constructiilor noi realizate de ceiveniti din strainatate.

1235412_581436935226535_1279119247_n

Proiectul ilustreaza implicatiile acestui fenomen recent de migratie a fortei de munca catre Occident, ce schimba ireversibil satele traditionale din Romania si isi propune sa aduca mai multe informatii despre o categorie sociala despre care se stiu prea putine lucruri. Cine sunt ei? Cum a fost viata lor in ultimii 20 de ani? Ce au sacrificat si ce au castigat? Ce impact a avut plecarea lor asupra celor ramasi acasa? Un proiect original despre straniul triumf al oamenilor simpli de la sat, tranziţii rapide şi salturi abrupte de la privaţiune la opulenţă şi înapoi.

Acest proiect de documentare a fost finantat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Roman Paris, Administratia Fondului Cultural National Roman si German Marshall Fund/The Black Sea si a fost publicat atat in tara (Elle Magazine, Adevarul, Igloo, Decat O Revista, Zeppelin), cat si in presa internationala – Sunday Times (UK), 6Mois (FR), Bloomberg Business Week (USA), New Statesman (UK), Alternatives Internationales (FR), Southern People Weekley (China).