Pentru tineretul maramureșean, sau cel puțin băimărean, numele Dianei Sabo nu mai este o necunoscută, asemeni x-ului din ecuațiile matematice, ci este sinonim cu tinerețea, bucuria de a fi în mijlocul tinerilor și de a împărtăși cu ei din plăcerile vieții, în ideea „Trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima!”

Personal, o cunoșteam pe Diana de ceva timp, grație atelierului „Scrie despre tine”, însă până în urmă cu câteva luni nu știam exact cu ce se ocupă, ci doar că face parte din echipa DEIS (ulterior am aflat că este chiar președintele acestei asociații). Ca o tolbă plină cu povești, Diana Sabo e o persoană cu o vastă experiență în ceea ce privește lucrul cu tinerii, dornică mereu să sară în ajutorul lor dacă e necesar. De aceea, ideea de a scrie o poveste frumoasă despre omul Diana Sabo mi se pare binevenită.

Absolventă de liceu cu profil limbi străine, Diana s-a orientat înspre o astfel de facultate, mai precis Limbi Moderne Aplicate. Deși pentru unii ar fi firesc ca, după absolvirea unei astfel de specializări, fie să treci la catedră, fie să te apuci să faci tot felul de traduceri, pentru Diana Sabo limbile străine studiate în facultate i-au servit doar ca mijloc de comunicare (în special engleza, mai puțin franceza). Apoi, din dorința de a știi mai mult despre oameni și relațiile dintre ei, dar și cum să îi ajute, a urmat studii de asistență socială. A fost momentul când, cu ani de școală „la activ”, Diana a început să înțeleagă cu adevărat ceea ce îi spuneau profesorii. După absolvirea acestor cursuri, ea însăși a participat la activități de acest gen.

Activitatea ulterioară a Dianei, a început, vă rog să mă credeți, de la un banal anunț de ziar, în care o fundație angaja o persoană care să știe să lucreze la calculator și, pe lângă aceasta, să aibă temeinice cunoștințe de limba engleză. Cum lucrul pe calculator e una dintre „calitățile” oricărui tânăr din zilele noastre, iar limba engleză o stăpânea foarte bine, acesta era pentru Diana un început. Și era tocmai ceva ce îi plăcea. Însă, peste timp, simțind că poate și trebuie să facă mai mult, a renunțat la acel post și a înființat asociația DEIS și s-a specializat pentru a fi formator de tineret, aceasta și datorită faptului că avea o viziune frumoasă în ceea ce privește lucrul cu tinerii.

Întrebată, oarecum firesc, ce înseamnă pentru ea lucrul cu tinerii, Diana Sabo, privind o poză cu aceștia, a răspuns (pentru a transmite din emoțiile Dianei când a răspuns, o să citez exact cum a descris ea):

…misiune personală; fericire; viață; frumusețe; inocență; libertate; un cer albastru, senin. În fiecare dintre ei am găsit câte un Univers pe care l-am explorat individual. Alături de ei învăț să iubesc în fiecare zi, dar învăț, de asemenea, care sunt valorile importante în viață.

În ceea ce privește activitățile desfășurate de Diana Sabo în cadrul Centrului de Tineret din Baia Mare, acestea sunt diverse: pe lângă activitățile de consiliere și consultantă cu și despre tineri, Diana mai desfășoară cursuri de formare pentru lucrători de tineret și workshopuri pentru tineri.

Pentru viitor, Diana Sabo vrea să se axeze pe formarea unei echipe de lucrători de tineret, echipă care să lucreze specific pe Centrul de Tineret. De asemenea, dorește să țină cât mai multe traininguri în Baia Mare, dar și să-și lărgească aria de vârstă în ceea ce privește activitățile desfășurate.

Nu pot decât să îi urez mult succes în tot ceea ce face și, credeți-mă, o face foarte bine, și să fie mereu înconjurată de oameni asemeni ei: frumoși, buni, cooperanți, comunicativi.