Clădirea unde era cazat fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu atunci când vizita Baia Mare, se va transforma într-un Centru Educațional de Cercetare pentru Energie Durabilă și Mediu.

Lăsată în uitare vreme de 25 de ani, fosta vilă de protocol a „Geniului din Carpați” situată pe strada Petofi Sandor și-a regăsit un nou scop după ce autoritățile au decis să o integreze într-un proiect finanțat din fonduri europene.

Este vorba despre: proiectul: „Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED”, finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia – România – Ucraina 2007-2013. Acesta este derulat și implementat de către Agenţia pentru Management Energetic Maramureş.

„Dorim să facem un Centru Educațional și Demonstrativ pentru Energie Durabilă și Mediu. Mai exact vrem să amenajăm acea clădire cu scopul de a desfășura activități educaționale legate de tehnologii inovatoare ce țin de energie. La aceste programe vor avea acces atât adulții, cât mai ales copiii și tineri”, a explicat Adina Dumitru, directorul Agenţiei pentru Management Energetic Maramureş.

Costurile pentru renovarea și amenajarea clădirii de pe strada Petofi Sandor se ridică la suma de 300.000 euro. Acești bani nu sunt suficienți pentru a se renova întreagă vila, Adina Dumitru a precizat că lucrările se vor concentra doar pe spațiul cuprins la parter și o încăpere de la primul nivel al imobilului.

„La parter sunt două săli mari unde vrem să amenajăm spații de conferințe, seminarii sau ateliere de lucru cu copiii. De asemenea, vom dota clădirea cu instalații moderne, inovatoare de producere a energiei. Sperăm să putem colabora cu profesorii de chimie și fizică de la școlile din județ pentru a veni aici ca să își țină cursurile cu elevii. Datorită finanțării ne vom permite să achiziționăm echipamente și materiale didactice pe care probabil școlile gimnaziale și liceale nu și le permit”, a declarat Adina Dumitru.

Se estimează că lucrările de renovare vor fi finalizate în luna aprilie a anului viitor.

vila ceausescu