“Stiu ca a existat o anumita emotie in aceasta dimineata atunci cand reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au ridicat documente de la Clubul Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare, au solicitat documente si am pus la dispozitie documentele depuse de acest club spre decontare autoritatii locale. Noi consideram ca tot ce am facut ca si procedura de finantare a sportului, a culturii, a ONG-urilor, a tineretului, a bisericilor a fost facut conform procedurilor legale pe modelele furnizate de lege, respectiv de alte autoritati locale” – si-a inceput dimineata, pe Facebook, Catalin Chereches, luat prin surprindere de catre procurorii DNA ce i-au scotocit prin birou pentru a cauta anumite documente compromitatoare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând din data de 01 octombrie 2015, până la data de 29 noiembrie 2015, față de inculpatul BALA LIVIU – IOAN, director executiv al clubului H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, complicitate la infracțiunea evaziune fiscală, în formă continuată. 

Mai pe scurt spus, in perioada 2014 – iulie 2015, inculpatul Bala Liviu – Ioan, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei, adica aproape 150.000 de euro. Este mult? Este putin? Cu siguranta ca suma este extrem de mare daca ne gandim cam cat costa renovarea unei gradinite sau modernizarea unei sectii de spital insa nu si pentru capusile din sportul baimarean care sugeau linistite din bugetul local sub privirile edilului si ale consilierilor municipali.

“Noi consideram ca tot ce am facut ca si procedura de finantare a sportului, a culturii, a ONG-urilor, a tineretului, a bisericilor a fost facut conform procedurilor legale pe modelele furnizate de lege, respectiv de alte autoritati locale. Pe ceea ce inseamna verificare a Curtii de Conturi si a colegilor nostri de la Serviciul de Audit si in aceasta perspectiva autoritatea locala considera ca are o atitudine absolut legala in raport cu ceea ce a desfasurat pana acum in acest domeniu de finantare a sportului, respectiv a culturii, a cultelor sau a tineretului”, a declarat Catalin Chereches.

Totul s-a facut legal si sub protectia Curtii de Conturi si a “colegilor” din Serviciul de Audit, ne traduce pe limba romana, primarul Municipiului Baia Mare, in cuvinte rastite si pline de indignare. Si totusi, ce nu au gasit functionarii Curtii de Conturi, parteneri de sprituri cu cel inculpat deja, au gasit procurorii DNA, la fel cum s-a intamplat si in cazul primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, care astazi isi scrie memoriile in stare de arest pentru niste spagi pe care nici o Curte de Conturi sau Serviciu de Audit nu le-a descoperit in cele doua mandate.

“Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a înmânat, de către reprezentanții clubului, câte un dosar fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, și fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.

Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

Tot în cadrul aceluiași dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele și un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei.

Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului.

În aceeași perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

În sprijinul aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Bala Liviu – Ioan a susținut persoana care conducea contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cât și bugetului consolidat al statului”, se precizeaza in comunicatul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj.

“În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, mai spun procurorii fara sa se faca nici o aluzie, insa cei surprinsi cu musca pe caciula au si iesit la atac, anuntand ca vor parjoli tot, si anume: handbalul national si european, rugby-ul, liga secunda de fotbal, cat si alte sporturi. Intr-un cuvant si calici si cu pretentii! 

”A fost o ridicare de documente care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, adică HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare. Este o solicitare a DNA, vom face o conferinţă de presă pentru a anunţa că, până la rezolvarea suspiciunilor şi până la elaborarea de către Guvern şi Parlament a unor prevederi legale, care să ne încadreze clar modul în care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii etc. Înţeleg că ţara asta se doreşte una a fi de oameni bolnavi, nu de oameni sănătoşi. Se va ajunge să retragem echipele din Liga Naţională, Liga Campionilor, la rugby la fel, dacă asta se doreşte, pentru că dacă suspendăm finanţările de la primărie, acolo se va ajunge”, a declarat agentiilor de presa primarul Cătălin Cherecheş.

Evident ca s-a facut mai mult decat o conferinta de presa, in ziua atacului DNA, iar amenintarile au continuat sa curga la adresa Guvernului si a celor ce nu vor ca echipele baimarene sa performeze la nivel national si international.

La fel cum i-a fortat pe consilierii locali sa voteze fondurile alocate cluburilor sportive, la fel se va intampla si acum. Primarul a si decis, la nervi, suspendarea finantarilor, fara a avea si acordul celor ce au ridicat mainele, ca niste maimute mecanice, atunci cand s-a solicitat, in plen acest lucru.

Ce nu au inteles cei ce conduc destinele sportului baimarean, sau cei ce il finanteaza, cat si laudatorii din presa locala, este ca SRI nu a dormit ci a penetrat, cu agenti sub acoperire, aceste grupari de ageamii pusi pe capatuiala pe seama banilor publici. Abia de acum incolo vor fi tot mai multi inculpati. Sportivii nu au nici o vina in aceasta afacere murdara. Ei sunt doar niste mercenari veniti sa joace pentru culorile clubului care le-a promis niste salarii mai mari decat primeau inainte. Fetele si baietii au tot interesul sa ciripeasca tot ce stiu, si inca repede, pentru a nu le fi manjita cartea de vizita. Ca sportivii au semnat contracte pentru sume mai mari si au primit mai putin sau ca au fost angajati la firme subornate Cosiliului Local pe salarii mai barosane decat ale directorilor, sunt doar niste banuieli pe care presa independenta le-a sesizat de-a lungul anilor si acum se asteapta confirmarea de la DNA.

Primarul Catalin Chereches nu a inteles si nu intelege nici acum ca sportul de performanta nu se mai poate face ca inainte de 1989. Profesorul Lascar Pana, antrenor emerit, trebuia sa se abtina in a-l impinge de la spate pe edil in a construi acest “imperiu” sportiv dupa metodele practicate pe vremea comunistilor, cand totul era dictat de la nivel de prim-secretar si primar. Ce nu a reusit sub mandatul lui Anghel, Cristian subventionand cu sume infine cluburile sportive, a reusit acum sub mandatul lui Chereches, si asta in timp ce alte municipii, cu o stare economica mai infloritoare decat Baia Mare, au renuntat definitiv la a mai poseda cluburi sportive de prima sau a doua liga.

“Nu cred ca tara asta trebuie sa nu mai aiba sport, sa nu mai aiba sanatate, sa nu mai aiba cultura, sa nu mai aiba invatamant. Cred ca tara asta trebuie sa se raporteze la anumite imagini si la anumite simboluri pe care trebuie sa le oferim inclusiv in exterior. Inteleg ca acest club de handbal are doua echipe care participa in Liga Campionilor. Inteleg ca peste vreo doua saptamani echipa de fotbal joaca cu Steaua si vroiam sa organizam aici la Baia Mare meciul cu Steaua. Vroiam noi, si am spus-o ieri in sedinta de Consiliu Local, sa achitam din partea autoritatii locale, pe baze legale, inclusiv inchirierea nocturnei mobile pentru a putea sa desfasuram acest meci aici, la Baia Mare, unde 15.000 de oameni asteapta acest lucru.

Asteapta acest lucru nu de o noapte sau de o zi ci asteapta de foarte multi ani acest lucru. Vin oameni si vin jucatori din strainatate. E Lars Walther, sunt jucatori importanti care au jucat in echipe prestigioase la nivel european, sunt jucatori de echipa nationala, sunt jucatori la handbal, la baschet, la volei, la rugby care reprezinta Romania si nu doar Baia Mare. Astazi suntem in situatia in care vom spune <<Domnule, daca asa se doreste, omoram tot>> si facem in asa fel incat sa asteptam ca mediul politic, mediul legislativ sa ne spuna care este varianta legala pe care trebuie sa mergem. Cum sa facem sa sustinem sportul?”, a mai adaugat Catalin Chereches.

Toate aceste vorbe mestesugite nu fac nici cat o ceapa degerata in fata procurilor care vor aplica legea. Nici macar vicepremierul Gabriel Oprea, seful pe linie de partid al primarului, nu se va implica in acest deznodamant cu final tragic pentru cei ce vor fi pusi sub acuzare. Ce sfaturi sa-i dea primarului baimarean, premierul Victor Ponta, cand el insusi este dat in judecata pentru abuz si coruptie? Oare in ce tara traim? Cine pe cine minte si cine este mai manjit decat celalalt?

Evident ca cei pagubiti vor fi in primul rand cetatenii, contribuabilii la bugetul local si nu in ultimul rand sportivii si antrenorii, amagiti de sansa de a face performanta in orasul de sub Dealul Florilor.

Pe final trebuie sa mai subliniem inca o data sirul evenimentelor care capata consistenta de la o zi la alta:

Aminitim ca procurorii DNA Cluj au efectuat  joi, 1 octombrie 2015, perchezitii in 12 locatii diferite, printre care Primaria din oras si sediile celor doua cluburi de handbal, ancheta vizand fapte de coruptie comise in perioada 2014-2015.

Potrivit unui comunicat difuzat a doua zi de catre DNA, “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus efectuarea in continuare urmaririi penale fata de,

CHERECHES CATALIN, primar al municipiului Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu, in forma continuata,
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata
– complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata,

POP AURICA, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
– complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
– complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 zile, incepand din data de 01 octombrie 2015, respectiv din 02 octombrie 2015, fata de inculpatii:

NASAIESCU FLORIN – SANDU, contabil in cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
– evaziune fiscala, in forma continuata,

FAT IOACHIM – NICOLAE, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculina) din cadrul H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
– complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
– complicitate evaziune fiscala, in forma continuata.”

Toata constructia gandita de cateva minti diabolice, ridicata pe o fundatie de nisip, a si inceput sa se naruie. Unul cate unul, cei implicati vor cadea asemeni porumbeilor insirati pe sarma de telegraf. Sunt la vedere si-i stie intreaga urbe. Mai devreme sau mai tarziu, baimarenii vor afla intregul adevar, dureros de altfel, chiar daca pentru asta vor trebui sa o ia de la capat cu constructia unui sport de performanta curat si lipsit de coruptie si corupatori. Si pentru a sfida nu numai legile morale dar si pe cele ale democratiei, Catalin Chereches – vicepresedinte UNPR si Coordonator Regiunea VI Nord Vest a anuntat nonsalant, chiar cu o zi inainte sa fie pus sub urmarire penala, ca va candida la alegerile locale din 2016 din partea platformei civice „Coalitia pentru Baia Mare”. O Coalitie apolitica care sa trimita membri in Consiliul Local si Consiliul Judetean Maramures. Un adevarat partid de buzunar cu lachei alesi pe sprincean.

“Imi doresc sa fiu doar un simplu baimarean. Imi doresc sa fiu doar un simplu primar baimarean. Imi doresc sa fiu ales nu pentru ca am un tricou de partid galben, rosu sau de alta culoare. Vreau sa am un tricou pe care sa scrie doar <Baia Mare> si un tricou pe care sa-l port cu foarte multa mandrie. Si imi doresc foarte mult sa fiu primarul baimarenilor din perspectiva unui om independent, a unui om care poate sa reprezinte pe fiecare indiferent de preferintele omului din perspectiva politica, religioasa, din alte perspective. Imi doresc sa fiu si primarul maghiarilor, si primarul romanilor, si primarul nemtilor. Imi doresc sa fiu primarul si celor din cartierul Sasar si din cartierul Vasile Alecsandri si din cartierul Garii sau din Ferneziu, Firiza sau Valea Borcutului. La fel cum imi doresc sa fiu primarul baimarenilor intr-un mod absolut liber si independent, indiferent din ce formatiune politica sunt ei. Pot sa fiu la fel de bine un primar al celor care sunt din PNL, dar stiu ce inseamna sa ai un primar harnic si un primar care sa iubeasca orasul, asa cum imi doresc sa fiu si primarul celor din PSD, din UDMR, din UNPR, din PRM, din alte partide pentru ca oamenii se raporteaza la politica si la partide cand e vorba de presedintele Romaniei, de Parlament, cand e vorba de alte entitati care au o componenta politica importanta”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

 

Ce tricou va imbraca edilul in viitor, asa cum si-a anuntat deja dorinta, va depinde in mare masura de organele de justitie, care vor decide marimea, culoarea si forma tricoului si postul pe care va juca in sezonul viitor. Vom urmari cu interes tabela de marcaj.