In alegeri, fie ele locale sau parlamentare, partidele politice au nevoie de lideri puternici. In 25 de ani de democratie, Ion Iliescu si mai apoi Traian Basescu au fost locomotivele care au tras in sondaje PSD-ul si PDL. Rezultatele s-au vazut in alegerile generale din anii trecuti. Traian Basescu incearca din nou, iar partidul sau creste in sondaje. La fel fac Tariceanu si Monica Macovei.

Coalitia pentru Baia Mare este o struto-camila inventata de Catalin Cheeches, care si-a dorit sa aiba propria-i formatiune cu care sa defileze in aceste alegeri locale. Gandul lui a fost, si inca mai spera, sa castige, la fel ca in poker, potul cel mare. 5 iunie ar fi fost momentul cand s-ar fi incoronat drept stapanul orasului si probabil si al judetului, caz unic in istoria politica a Romaniei.

Nu a fost sa fie. Procurorii DNA i-au dejucat planurile exact inainte de inceperea campaniei electorale. Se poate spune ca este un succes al DNA-ului in lupta cu coruptia nesimtita. Adevarul este ca doar pe jumatate Justitia si-a facut treaba in acest caz. Judecatorii de la Tribunalul Maramures au dat dovada de servilism in fata edilului si i-au dat dreptul sa candideze, chiar daca era arestat preventiv 30 de zile pentru luare de mita. Sansa ca acest individ sa nu mai prinda inca un mandat de primar este ca DNA-ul sa ceara prelungirea mandatului de arest preventiv.

Lasitatea partidelor politice si a liderilor locali, si ma refer aici la UNPR, PNTCD si mai nou UDMR arata cat de corupta este clasa politica si ca toate aranjamentele se fac pe prietenii, si nu pe principii.

Catalin Chereches ar putea fi salvat de penibila situatie in care este daca s-ar retrage definitiv din viata publica. In scurta sa cariera politica a dovedit ca nu se ridica la pretentiile din fisa postului si a facut mai mult rau orasului si familiei sale decat isi poate imagina el.

Vistieria municipiului este golita, iar creditorii nu vor intarzia sa faca o lunga coada la casieria primariei. Se vor judeca in instante pentru plata lucrarilor facute, iar cetatenii vor plati facturile cu penalitatile de rigoare.

Degeaba incearca prin interpusi sa ne abureasca ca este in mijlocul unei conspiratii. Mesajele sale il ingroapa si mai mult in ridicol. Cine se scuza se acuza, spune o vorba din batrani. Echipa de zgomote de la Actualmm nu face decat sa arunce fumigene peste o campanie electorala anosta si fara vlaga.

Ramasa fara locomotiva numita Catalin Chereches, Coalitia pentru Baia Mare pare o gogoasa bine umflata, garnisita cu putine nume candva sonore, in fapt niste lachei care esuasera in plan politic in ultimul deceniu si o seama de parveniti si arivisti fugiti sau alungati de prin alte partide. Numarul celor ce mai cred in Catalin Chereches scade de la o zi la alta. Doar cei interesati in continuarea fraudarii bugetului local il mai sustin, alaturi de cetatenii orbiti de imaginea sa cu luciu de kitch fabricata de un sistem de propaganda si proslavire platiti din bani publici.

Problema majora este ca nici un partid politic din cele traditionale nu a venit cu oameni care sa reprezinte o alternativa credibila la cancerul numit Chereches.

Situatia este hilara. Concertele si manifestarile programate de clanul de arivisti din Coalitia lui Chereches continua, dar cu mai putin fast, iar zgomotul se pierde printre tonele de gunoaie ce inunda orasul.

Nu am fi primii care am vota un primar ce inca mai miroase a zeghe si celula de puscarie. Parca a mai fost un caz de care am uitat. Asa suntem noi romanii. Uitam repede si iertam mai repede decat uitam.

In 2000 romanii au votat la prezindentiale raul cel mai mic. 4 ani am fost sub Iliescu si Nastase, o perioada neagra in istoria recenta.

Baimareni, trebuie sa intelegem. Balul care a durat 5 ani s-a terminat. Luminile s-au stins si este de datoria noastra sa vedem cine va plati nota de plata.