Partidele care conduc România și Baia Mare, implicit, încep să vorbească din nou despre ”risipirea votului”, mizând că vor putea determina electoratul să-i voteze iarăși apelând la teoria votului util. În aroganța lor, ei deja și-au însușit ”șansele” și voturile, inducând ideea că celelalte partide care încearcă să le spargă monopolul au rămas să lupte doar pentru câteva voturi rămase de la festinul lor electoral.

Și-au creat legi care să le apere pozițiile, cum sunt cea care impune alegerile într-un singur tur și cea prin care nu trebuie să-și plătească datoriile acumulate în ultimii ani. Așa că nu au nicio problemă în a veni din nou în fața alegătorului cu aceeași zeamă reîncălzită a promisiunilor, cu aceleași figuri în ofertă, unele reambalate în alte culori politice. Nu își asumă nimic din trecut: autostrăzile neconstruite, otrăvirea pacienților în spitale, jaful organizat al bugetului de stat, milioanele de români plecați, dezastrul  multilateral dezvoltat al țării. Ei doar vin și spun că e mai UTIL să fie votați încă odată.

În aceeași logică, aici ascund că una din cauzele majore a dezastrului în care se află Baia Mare este lipsa  totală de implicare a partidelor și a consilierilor lor în viața orașului. Nefăcând opoziție reală în interesul cetățeanului , ele și-au demonstrat inutilitatea lor politică. În toți acești patru ani în care Baia Mare făcea pași repezi spre buza prăpastiei, PSD, PNL, UNPR, UDMR, PMP, ALDE și altele coabitau liniștite sub aripa călduță a compromisului, aplaudând frenetic deciziile absurde și falimentare ale unui primar transformat în dictator și auto-proclamat stăpân al orașului. Primeau firmituri de la masa primului bugetofag al orașului, erau hrăniți cu funcții și contracte, așa că practic, nimeni nu a piuit.

Totuși,  am fost un grup mic format din ziariști, societate civilă și noi, cei de la M10, care nu ne-am lăsat amețiți de mirosul floricelelor și de cântecul sirenelor de pe scenele scumpe ale festivalurilor băimărene. Am fost făcuți diversioniști, proști, am fost amenințați mai voalat sau direct, numai să ni se închidă gura. Din păcate, nu am reușit să impunem adevărul în oceanul de minciună dintr-un oraș  care începea să semene tot mai mult cu faimosul Gotham, care are în filme norocul salvator al unui Batman. Până la urmă, noi  eram doar niște oameni simpli, cu slujbe și familie,  însă am încercat să spunem adevărul și să trezim spiritul civic în Maramureș, chiar dacă lupta semăna cu cea dintre David și Goliat.

Acum, după ce în ultimii ani au tăcut ca suinele-n porumb, toate aceste partide mai sus menționate au descoperit opoziția. Toate  se declară într-un moment T0 al implicării în viața orașului, toate descoperă acum cu surprindere ceea ce se întâmpla de patru ani sub nasul lor, adică dezastrul. Se înfățișează din nou în fața băimărenilor cu un cec în alb, susținuți de grupuri de interese și de firme pregătite să preia contractele de utilități publice, mizând că îi mai vând încă o dată băimăreanului gogoașa tare și mucegăită a promisiunilor.

Adevărul este că partidele mari și-au atins maximul incompetenței de care puteau da dovadă în toți acești ani. Ceea ce s-a întâmplat în Baia Mare e o bună exemplificare a acestei axiome. Ultimii 25 de ani ne demonstrează inutilitatea votului dat lor, incapacitatea lor organică de a se reforma. Sloganul lor este ”La vremuri noi, tot noi!”. Al nostru  a devenit ”Facem partide noi, cu oameni curați și noi, doar ca să scăpăm de voi!”.

Așa că formulez teoria votului inutil: ”Pentru că ultimii 25 de ani ne demonstrează că partidele mari și aflate la putere, prin oamenii promovați de acestea, au distrus această țară și popor, este inutil să mai fie votați!”

Text scris de Călin HERȚEG – candidat al Partidului M10 la Primăria Baia Mare

Citiți AICI programul pentru Baia Mare al Partidului M10 și intrați în contact direct cu Călin Herțeg și echipa lui de consilieri AICI, pe pagina lor de Facebook.