Pentru unii maramureseni, numele lui Attila Biro este, practic, necunoscut. Pentru altii, dimpotriva, el este sinonim cu jurnalismul de investigatii. Astazi va propunem un interviu cu Attila Biro, jurnalist de investigatii, originar din orasul Sighetu Marmatiei, absolvent, mai apoi, al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca si, actualmente, reporter la Gandul.info.
Vladut BURDE: Sunteti jurnalist de ceva vreme. Ce v-a atras inspre aceasta meserie?
Attila Biro: Lucrez in presa din 2004 dar am facut oarecum jurnalism inca din liceu. Am ales sa fac jurnalism din pasiune. Cred ca un jurnalist face un serviciu public asa cum il face doctorul, politistul, jandarmul sau judecatorul. Cred ca putem construi o tara mai buna daca avem cetateni informati corect. Daca noi ca cetateni suntem informati corect si la timp putem lua deciziile bune atat pentru noi cat si pentru viitor. De asta lucrez in presa si de asta am ales sa fac meseria asta.
V.B.: Desi sunteti din Sighet, ati ales sa urmati facultatea la Cluj-Napoca? De ce ati facut aceasta alegere cand Baia Mare era mai aproape de casa?
A.B.: E o regula nescrisa ca toti din Ardeal merg la facultate in Cluj. Era mai simplu in Baia Mare dar la Cluj stiam ca o sa am mai multe sanse. In plus e un centru universitar important.
V.B.: Care a fost prima publicatie la care ati lucrat/ cu care ati colaborat? Cum ati privit aceasta experienta?
A.B.: Primele texte oarecum jurnalistice le-am publicat in ziarul liceului, revista AXA pe care am si coordonat-o pentru o perioada. Ca experienta a fost minunat pentru ca era un loc unde puteam sa ma exprim si era o perioada cand nu numai eu dar si generatia mea dorea sa se exprime.
V.B.: Chiar daca studiile universitare le-ati facut la Cluj-Napoca, ati ales, totusi, Bucurestiul? Ce va ofera acest oras in plus fata de Cluj-Napoca? Ce v-a determinat sa faceti o astfel de alegere?
A.B.: A fost o alegere nu tocmai usoara. Clujul este un oras minunat dar in presa lucrurile in 2008 nu erau grozave. In Bucuresti am primit o oferta de la Hotnews.ro care era si este o redactie libera. Nu am ales Bucurestiul ca oras ca de altfel nu ai avea cum sa alegi Bucurestiul, in detrimentul Clujului, Brasovului, Sibiului sau Timisoarei. Am ales redactia si publicatia sau mai corect ei m-au ales pe mine.
V.B.: De-a lungul carierei ati trecut prin redactiile mai multor publicatii/ ziare. Ce va face sa acceptati o noua oferta, atunci cand aceasta apare?
A.B.: Am trecut in 10 ani prin doua redactii si sunt la a treia. As zice ca nu am migrat din redactie in redactie. Cat despre oferte nu as vrea sa vorbesc si nu o fac din ingamfare. Pot sa spun ca am constatat ca cel mai de pret lucru in meseria asta este libertatea pe care o ai si pe care ti-o revendici.
V.B.: Sunteti “jurnalist de investigatii”. Cum ati explica, pentru cetateanul de rand, aceasta sintagma? Ce presupune acest tip de jurnalism?
A.B.: Fata de alti colegi am mult mai putina experienta in jurnalismul de investigatii. La ora asta in Romania investigatii jurnalistice de cea mai buna calitate pot fi citite pe www.riseproject.ro. Investigatiile jurnalistice se rezuma la un concept simplu: urmareste banul. Asta este si una din misiunile importante ale presei sa urmareasca ce se intampla cu taxele. Publicului incercam sa ii transmitem exact aceasta informatie. Pana la urma daca un corupt fura din bugetul statului inseamna ca fura din buzunarele noastre. La noi din pacate societatea e extrem de toleranta cu hotii mai ales daca au fetele afisate zi de zi pe ecranele televizoarelor.
V.B.: Cum vedeti situatia politica actuala din Romania?
A.B.: Sunt din nou in fata unui test de democratie. Putem ca natiune sa demonstram ca am invatat ceva in urltimii 25 ani sau dimpotriva. Putem sa aratam ca cetateni ca ne pasa si ca ne putem rupe 10 minute sa votam. Putem sa le aratam politicienilor ca nu ei controleaza jocul macar pentru o singura zi si ca daca vrem putem sa ii facem sa le tremure chilotii. Dar pentru asta trebuie sa sacrificam 10 minute din orele de ascultat manele, din orele de spart seminte, din ora de urmarit emisiuni inepte. Altfel suntem din nou in mijlocul intersectiei si trebuie sa alegem sa regresam catre trecut sau mergem catre un viitor. Indiferent de rezultat, mai important e sa intelegem ca in primul rand tara si democratia o construim noi, nu politicienii si nu politicienii corupti.
V.B.: Pentru ca tot suntem in prag de alegeri prezidentiale, prin ce cuvant ati descrie aceasta campanie electorala? De ce?
A.B.: E o campanie dupa chipurile protagonistilor. De unde nu-i, nu poti cere. Atata pot dar nici pe noi ca cetateni nu ne interesaza cum trebuie sa fie viitorul presedinte. Nu ne intereseaza altceva decat balacareala interminabila. Ne interesza doar veninul varsat in prime time. Daca ne-ar interesa sa avem un sef de stat cu un proiect de tara am cere asta. Sigur ca dupa alegeri o sa ne putem poalele in cap, o sa ne vaitam dar adevarul e ca nu facem nimic sa ii responsabilizam pe polticieni. Mai mult de penibila fraza ”vai ca nu am cu cine sa votez” nu putem produce. Eu cred ca trebuie sa ne folosim mai mult mintea. Daca gandesti gasesti si solutii. Un cuvant pentru acest inceput de campanie ar fi moale.
Multumim maramureseanului Attila Biro pentru timpul si interesul acordat acestui interviu.