Bogdan și Nadine Mureșan și-au transpus pasiunea și dorința de a se cățăra într-o frumoasă poveste care a devenit realitate și se numește Gaia Climbing. Pentru ei, sportul e un stil de viață și au investit tot ce au avut, atât financiar, cât și fizic și emoțional pentru a-și transfoma visul în realitate. Astfel, au construit o sală de escaladă în Baia Mare pentru toți iubitorii de sport și pentru cei care caută o alternativă sănătoasă de a petrece timpul liber. 

Bogdan si Nadine

– Ce ne puteți spune despre voi?

Suntem o  familie tânără, Bogdan și Nadine Mureșan. Eu sunt absolvent al Facultății de Geologie din Cluj Napoca, iar soția mea Nadine este profesoară, absolventă a Universității RMIT Melbourne. Eu sunt cetățean român, iar Nadine este cetățean australian, rezident în România. Amândoi suntem pasionați de escaladă și alpinism.

– Ce este Gaia Climbing și cum a început totul?

Gaia Climbing este o sală de escaladă și bouldering. Peretele de escaladă are 7.5 m înălțime și unghiuri diferite pentru a oferi trasee pentru toate gusturile și dificultățile. Bouldering-ul este escalada la mică înălțime care nu necesită ham sau coardă pentru protecție. Peretele de bouldering din sala noastră are 3.5 m înălțime și este protejat cu 40 de metri pătrați de burete, care preîntâmpină accidentările.

Totul a început din pasiunea pentru escaladă și dorința noastră de a munci împreună într-un domeniu de care suntem pasionați. Escalada a fost întodeauna pe primul loc, așa că ideea unei săli de escaladă a venit oarecum …logic.

Ce v-a determinat să începeți această activitate?

Am crezut tot timpul în acest sport, am crezut tot timpul în acest stil de viață. Cred că oamenii care practică acest sport sunt mai fericiți, mai împliniți. Am fost pasionat de mic de alpinism și escaladă dar nu știam cum să ajung să fac și eu așa ceva, părea o activitate pentru profesioniști, interzisă publicului larg. Vreau ca oamenii sa înțeleagă că nu e așa și că oricine poate să încerce, oricine poate să învețe și să practice acest sport. Asta m-a determinat să investesc într-o sală de cățărat deschisă publicului larg.

gaia climbing

– Ați avut experiențe personale plăcute legate de cățărarea sportivă încât ați început să vă deschideți propria sală?

Fiecare traseu de cățărat fără cădere sau “curat”, cum îl numim noi, este o experiență personală plăcută. Bineînțeles, cu cât e traseul mai greu cu atât provocarea și apoi satisfacția e mai mare.

Cum este primită de public această inițiativă?

“Sunteti curajosi”, mi-au spus mulți când au aflat că vrem să pornim propria afacere. “Sunteți nebuni” , mi-a spus tatăl meu și “Când e gata?” , m-au întrebat cei mai mulți. Cred că în general, această inițiativă e privită cu curiozitate. Toți cei care au fost la sală până acum dar nu s-au mai cățărat înainte, au fost pozitiv impresionați și le-au plăcut activitatea.

Cât de mult ați investit ca totul să iasă cum vă doriți?

Financiar, tot ce am avut, fizic și emoțional încă investim în fiecare zi pentru a dezvolta și îmbunătăți continuu sala și serviciile.

 A ieșit totul cum v-ați plănuit?

Nu, nu totul. În mare parte, am respectat planul inițial, dar unele aspecte le-am schimbat pe parcurs, iar alte aspecte am fost forțați să le schimbăm datorită conjuncturilor.

– Este o activitate profitabilă?

 Depinde de așteptări. În general, sălile de escaladă din toată lumea nu sunt afaceri foarte profitabile pe plan financiar însă pe plan personal aduc satisfacții uriașe. Pe de altă parte, ca orice activitate/afacere, daca muncești destul o să ai destul. Depinde de fiecare ce înseamnă “destul”.

 Ați întâmpinat greutăți la începerea activității?

 Da. Ca toți cei care încep o afacere, am întâmpinat greutăți din cauza sistemului românesc care probabil e un pic învechit. Nimic ce nu s-a putut rezolva repede și simplu, însă, cu destulă răbdare și cu mult timp pierdut, toate s-au rezolvat. Pentru soția mea Nadine a fost mai greu, din păcate. Ea vine dintr-un sistem care funcționează mai bine, care e mai ușor și logic. Testul suprem pentru ea a fost când am trimis-o la primărie să recupereze o hârtie pe care am lăsat-o eu, din greșeală, într-un anume dosar.

– Am observat că deja aveți numeroși clienți. Ce fel de oameni sunt aceștia? Iubitori de sport? De adrenalină? Sau de ceva nou?

 Majoritatea clienților de până acum sunt cățărători sau părinți cu copii. Cred că majoritatea clienților noștri sunt iubitori de sport și de ceva nou. Pentru adolescenți este o alternativă perfectă a mersului la cluburi sau baruri.