Pe data de 16 februarie Ministerul Culturii a dat startul Competitiei “Capitala Culturala Europeana” pentru anul 2021 in Romania. „După experiența minunată numită Sibiu 2007, așteptăm cu nerăbdare să scriem încă o poveste de succes. Orașul câștigător va primi în centrul său o întreagă lume și va avea vizibilitate la nivel internațional, pentru că va derula proiecte culturale cu alte state membre UE, cu țări candidate, cu potențiali candidați la UE, dar și cu state terțe, care nu fac parte din Uniunea Europeană” – a declarat Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii, la Biblioteca Nationala a Romaniei cu ocazia lansarii invitatiei adresate tuturor localitatilor ce au potential.

Evident ca edilul Baii Mari nu putea sa rateze chiar si aceasta provocare, pentru care s-a incalzit timp de cativa ani organizand “Anotimpurile Baimare”, un fel de buluceala prin piete si bulevarde, cu showbiz-uri de o calitate indoielnica, platite cu generozitate din visteria Primariei. Adica din bani publici.

“Este un demers important pe care Consiliul Local il face in vederea nominalizarii municipiului Baia Mare ca si capitala europeana a culturii in anul 2021. Pe langa celelate orase din Romania, care pe parcursul anului trecut si al acestui an si-au anuntat candidatura, municipiul Baia Mare trebuie sa faca acest demers. Constienti fiind de valorile pe care le avem aici, in municipiul nostru, pentru programul cultural pe care il putem creiona impreuna si pe care il putem oferi tuturor celor interesati in 2021 si ca parcurs de acum pana in 2021. Avem doua lucruri care sunt emblematice pentru municipiul Baia Mare- diversitatea etnica si cea cultural – si ca exemplu atat a diversitatii entice, cat si a diversitatii culturale avem, spre exemplu, Scoala de Pictura de la Baia Mare”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

As spune ca e cam putin pentru a concura cu un oras ca Timisoara, care se anunta un candidat serios, credibil si cu mari sanse sa fie nominalizat de Ministerul Culturii. Pana acum Consiliul Local a investit mult prea mult in sportul de performanta, ca si cum s-ar fi pregatit pentru a deveni, nu-i asa, un oras candidat la vreo competitie sportiva de nivel european. S-au omis investitiile in sportul popular, care ar fi antrenat copii, tineri si adulti in activitati sportive. Locurile de joaca pentru prunci nu pot sa fie catalogate drept baze sportive dar este bine ca exista.

Vom parea neseriosi daca ne inscriem, chiar si declarativ la o astfel de competetie europeana. Si as metiona doar un singur motiv unde suntem deja “recunoscuti” pe intinsul Batran Continent. Prigonirea rromilor, izolarea lor printr-u zid al rusinii ne descalifica din start. Si asta pentru ca exista niste criterii de selectie printre care: orașul să fie dintr-un stat european, ce se bazează pe principiile democrației, pluralismului, guvernării legii și respectării drepturilor omului. La acest capitol primarul Catalin Chereches sta foarte prost, reportajele si stirile despre “Zidul Rusinii” facand deja inconjurul Lumii Civilizate.

“Luand exemplul Sibiului, putem astazi sa intram intr-o competitie foarte deschisa si foarte onoranta, cu celelalte orase care si-au exprimat aceasta dorinta. Stim foarte bine care sunt valorile noastre, care sunt dorintele noastre si, in primul rand, care este dorinta noastra de a evolua. Cred ca este o poveste nu despre ceea ce suntem noi azi neaparat ci despre ceea ce vrem sa fim. Asadar, stim ca acest proiect poate sa amprenteze, pentru un parcurs foarte lung de acum incolo in istoria acestui oras, comunitatea noastra. Sunt absolut cu inima deschisa in a va propune, impreuna, noi municipiul Baia Mare, comunitatea noastra, tot ce inseamna mediul politic, administrativ din Baia Mare si din judetul Maramures sa facem pasi impreuna spre acest proiect. Sa ne dam mana pentru acest proiect si sa fie un proiect, intr-adevar, al tuturor baimarenilor si al tuturor maramuresenilor. Este obligatia noastra si pentru trecutul acestui oras dar in principal cu viitorul acestui oras”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Deja Baia Mare este sufocata de “proiecte grandioase” unul mai maret decat altul. Foarte multe din ele sunt doar la stadiu de promisiuni si vorbe in vant, de parca am fi intr-o perpetua campanie electorala. Ne dorim sa fim buricul Romaniei, construind “cel mai mare Parc Industrial” si ajungem azi sa candidam pentru “Capitala Europeana a Culturii” cand aproape 35% dintre noile locuinte, construite dupa anul 1990 nu sunt racordate la reteaua de apa si canal a orasului. Fostele intreprinderi comuniste zac in ruina de parca municipiul ar fi asediat de un dusman nevazut fara ca in toti acesti ani sa existe un program de recuperare a acelor terenuri si de integrare a lor in circuitul local.

Orasul este depopulat de cei ce vor sa munceasca, multi dintre tineri preferand sa plece peste hotare ingrosand randurile imigrantilor in tari unde ajung sa fie batjocoriti doar pentru simplu motiv ca vin din Romania. Mai nou forta de munca calificata este absorbita in localitatile limitrofe de companiile ce au refuzat sa isi desfasoarea activitatea, din diverse motive, pe teritoriul Baii Mari.

De ce s-a ajuns aici? Cum putem repara ce s-a stricat in tot acesti ani? La astfel de intrebari trebuie sa ne raspunda cei ce sunt la carma Consiliului Local si invart pe degete bugetul an dupa an. Daca inscrierea intr-o cursa gen “Capitala Culturala Europeana” inseamna doar dirijarea unor fonduri proprii si guvernamentale, intr-o anumita directie este prea putin pentru ce isi doresc baimarenii.

Politicienii au invatat ca pot castiga in imagine prin finantarea sportului de performanta din bani publici, fara sa ne intrebe daca ne dorim acest lucru, pentru ca acum, pe modelul Klaus Iohannis, unii sa viseze sa ajunga sef de stat prin finantarea Culturii. Cei mai multi uita ca nu noi, ci ei sunt in slujba comunitatii.

Asigurarea unui trai decent, a locurilor de munca, si siguranta cetatenilor sunt doar trei din principalele indatoriri a celor ce temporar ne conduc destinele. Cand toate acestea vor fi indeplinite la standardele europene, ne vom putea ocupa si de sportul de performanta si de competitii culturale europene. Nu putem sa “sarim peste umbra noastra”. Avem multe alte lucruri de facut decat sa ne ametim cu cuvinte frumoase. Prea mult festivism si megalomanie din partea autoritatilor intr-un oras ce se vrea normal, decent, curat, respirabil si prosper.

“A fi la 14 ani dupa Sibiu urmatorul oras romanesc care ar putea intra intr-o astfel de aranjament ar fi un lucru extraordinar si sunt convins ca de azi incepand, probabil, si bugetul il vom gandi mult mai serios dar cea mai castigata va fi comunitatea iar cel mai castigat sector cultura. A fi capitala europeana a culturii inseamna ca sinergia economia- cultura porneste nu de la economie care da bani pentru cultura ci de la cultura care va rezolva problemele economice”, a declarat Teodor Ardelean, consilier local.

Chiar asa sa fie domnule consilier Teodor Ardelean? Conducatorii orasele din lumea civilizata tin seama de vocea strazii. Sondajele de opinie releva faptul daca cetatenii isi doresc cu adevarat un lucru sau altul si daca vor sa si plateasca pretul cerut.

“Singurul argument cu care putem intra in competitia ptr acest prestigios statut este unul depasit, anume faptul ca aici a existat o scoala puternica de pictura. Din pacate a ramas doar o amintire onoranta, acea fasta perioada cand Baia Mare atragea multi artisti talentati, care se bucurau de aprecierea baimarenilor si se puteau manifesta liber, fara sefi si functionari ce au distrus fatalmente orice urma de emulatie artistica in acest oras. Baia Mare nu are o galerie de arta unde artisti neinregimentati pot expune liber, constituindu-se astfel acea DIVERSITATE CULTURALA de care ne vorbeste primarul nostru. Prin urmare stimulati la exprimare si artisti mai putin oficiali, ar putea fi surprinzator….” comenteaza un “baimarean” pe site-ul www.emaramures.ro