Traim intr-o lume cu tot mai putine locuri de munca si cu tot mai multi someri. Ziarele publica liste spectaculoase cu posturi libere, Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca organizeaza Burse ale locurilor de munca, dar numarul somerilor continua sa creasca. Unii dau vina pe lipsa de interes pentru lucru, altii pe salariile de nimic, insa v-ati intrebat vreodata daca acestea chiar sunt adevaratele probleme? Daca realitatea este cu totul alta? Daca, de fapt, chiar nu sunt locuri de munca?

Toata lumea vrea sa se imbogateasca, sa traiasca vieti palpitante. Toti vrem sa fim inconjurati de oameni care ne admira, insa nimeni nu vrea sa mai munceasca pentru nimic, toti ar vrea sa-si gaseasca mici sclavi care sa lucreze pentru ei, pe gratis daca s-ar putea, si fara sa comenteze prea mult. Sa fie ca niste soldatei care nu pun niciodata intrebari ci doar executa. Cam asa sta situatia in Romania de azi.

Dar cum sa existe locuri de munca fara economie, fara industrie, fara agricultura, fara comert, caci noi nu avem nici macar comert, comertul adevarat inseamnand import-export, nu import-import. E greu, e cumplit de greu, sunt oameni cu multa experienta care isi cauta un loc de munca de luni, altii de ani, multi s-au mutat cu parintii pentru ca nu-si mai permit chiria, si din facultati ies noi si noi specialisti flamanzi, dornici sa se afirme, sa faca valuri, cariera, sa-si faca parintii mandri.

6

In aceste conditii, daca ti-ai pierdut locul de munca, daca esti proaspat absolvent sau daca incerci sa intri pe piata muncii, starea economica curenta te poate descuraja usor. De aceea, multi tineri aleg sa plece unde vad cu ochii in cautarea unui loc de munca, oriunde numai in tara nu. Iata ce ne-a marturisit o tanara absolventa de facultate: „Am terminat facultatea si vreau sa ma angajez. Deschid e-jobs, bestjobs, cicijobs si ce alte jobs mai exista in tara asta si trimit sute de CV-uri in fiecare zi, dar fara nici un rezultat. Motivul principal este lipsa de experienta, insa unde sa imi fac experienta daca nu lucrez? De undeva trebuie sa incep.” Un alt absolvent, deja resemnat, spune ca sunt slabe sanse sa-si gaseasca un loc de munca in tara: „Sunt cerinte foarte mari, locuri putine de munca si sansele sunt foarte mici”.

8

De cealalta parte a „baricadei” sunt angajatorii, care se plang de calitatea proasta a pregatirii tinerilor si, desi nu spun direct ca nu doresc sa angajeze persoane care au depasit o anumita varsta, le spun acestora, din start, „Va sunam noi.”, iar acest lucru nu se intampla, de cele mai multe ori. Intr-adevar, calitatea invatamantului este din ce in ce mai slaba si tinerii ies din scoli doar cu o foaie de hartie inutila, insa oare-i doar vina lor? De ce sa nu li se dea o sansa sa incerce? Pentru ca sunt multi, foarte multi care au absolvit facultati si care au si experienta de lucru. Deci, angajatorii au de unde alege, ba chiar au ajuns sa faca mofturi la orice: „Ala arata prea mandru, cine se crede el?”, „Ala-i prea mic, nu da bine la imaginea firmei”, „Aia nu-i sexi deloc, o secretara trebuie sa atraga clientii pe timp de criza.” etc.

O tanara care a absolvit Facultatea de Stiinte, specializarea Management, a fost in proba o saptamana la o companie mare din Baia Mare care se ocupa cu piese de schimb pentru camioane si ne-a povestit experienta sa: „Am vazut la ei pe site un anunt cu un post de consilier de vanzare si am trimis un CV. Peste cateva zile m-a sunat o doamna de la companie si m-a chemat la un interviu. Dupa interviu, managera a fost foarte incantata de mine, mi-a spus ca i-ar placea sa lucrez la ei in companie si m-a chemat in proba. A doua zi am facut cunostinta cu echipa in care urma sa lucrez si m-am instalat la birou. Toti au fost foarte amabili cu mine, insa sefa echipei, o domnisoara inalta si draguta, nu-mi distribuia nici o sarcina. Mi-a spus zambind ca trebuie sa ma obisnuiesc prima data cu locul… Si asa a trecut o saptamana, iar dupa aceea m-a chemat separat si mi-a spus, tot zambind, ca ii pare foarte rau, dar de fapt postul este ocupat de altcineva care este plecat in delegatie si care se intoarce de luni la birou. Mi-am luat ramas bun de la colegi si am plecat resemnata. Dupa o saptamna, m-a sunat doamna care m-a intervievat sa ma intrebe cum imi place la lucru si cum ma descruc. A ramas foarte socata cand a aflat ca nu am fost angajata, si-a cerut scuze si m-a chemat din nou la companie, insa am refuzat-o politicos. Intrigata de aceasta intamplare, am facut cateva cercetari si am aflat ca, de fapt, domnisoara nu avea decat un liceu mediocru terminat si se temea de o posibila concurenta.”

18

Si asa sta situatia cu multi tineri absolventi de facultati. Unii se reprofileaza, altii fac doua-trei facultati. Sunt tineri. Au o viata inainte. Dar ce sa spuna cei care au trecut de 40 de ani si care se trezesc ca dupa ce au lucrat o viata intr-un domeniu, acesta s-a desfiintat, nu mai exista? Un barbat de 60 de ani, fost angajat la mina Herja, marturiseste ca de abia o duce de pe o zi pe alta: „Cand eram miner aveam un salariu decent, dar dupa ce s-a inchis am ramas pe drumuri. Aveam deja 45 de ani si 18 ani lucrati in mina, cine sa ma mai ia? O vreme am lucrat ca salahor in constructii, insa acuma nici macar acolo nu mai pot lucra. La cum merg lucrurile nu stiu daca o sa mai apuc pensia.”

Da, lumea evolueaza, se schimba. Vechile arii economice si industriale sunt inlocuite cu altele, se creeaza locuri de munca noi etc. Oare chiar asa stau lucrurile? Sau la noi se desfiinteaza totul? Poate pana la urma, la cum merg lucrurile, o sa ne vedem si tara desfiintata, pusa in lotul cu produse expirate.

Toata lumea da vina pe criza: criza-n sus, criza-n jos. Dar criza de unde a rasarit? De unde a aparut acest virus care rascoleste lumea moderna? Pana gasim un raspuns la aceste intrebari, bafta oameni buni, bafta si rabdare!

4