Într-un comunicat publicat pe pagina sa de facebook, Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca spune că „își exprimă public regretul pentru modul în care implicarea sa bine-intenționată în proiectul <<Street Art 2014 Baia Mare>>, inițiat de UAP – Filiala Baia Mare şi Primăria Municipiului Baia Mare, a fost deturnată de aceasta din urmă”.

Reacția instituției vine după ce mai multe persoane din societatea civilă, printre care mulți artiști, au condamnat „opera de artă” realizată de studenții de la UAD Cluj Napoca pe zidul construit de autoritățile locale din Baia Mare pe strada Horea. Redăm mai jos comunicatul celor de la UAD Cluj-Napoca în care Primăria Baia Mare este acuzată de manipulare și deturnare de la intențiile pozitive, educațional-artistice ale pictării zidului respectiv:

Miza implicării UAD în proiect a fost crearea unui context de predare-învăţare în care studenţii noştri să se poată familiariza cu problematicile acţiunii artistice în spaţiul public, precum şi cu rolul artistului în societatea contemporană. 

Condamnăm ferm modul în care Primăria Municipiului Baia Mare a înţeles să deturneze intenţia educaţională a proiectului mai sus menţionat şi dorim să asigurăm opinia publică că UAD se delimitează în mod categoric de orice acțiune ce nu este conformă principiului non-discriminării, participarea universităţii noastre la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare” având loc pe fondul lipsei de informare cu privire la modul în care Primăria Municipiului Baia Mare va instrumenta simbolic acest proiect din spațiul public. Conform Cartei Universitare, UAD respectă drepturile tuturor comunităților minoritare, cosiderând că orice proiect sau acțiune artistică girat(ă) de universitate trebuie să fie conform(ă) valorilor statuate de acestea.
Cu referire la o serie de critici aduse UAD în spaţiul public, precizăm faptul că planurile de învăţământ ce ghidează activitatea de predare-învăţare aferentă celor 9 programe de studii universitare de licenţă, respectiv celor 9 programe de studii universitare de masterat includ o serie de discipline ce abordează relaţia dintre artist şi societate, dintre artă şi politic, discipline al căror conţinut este construit în baza celor mai recente teorii în domeniu. Mai mult, prin intermediul profesioniştilor invitaţi, de-a lungul timpului, de către UAD pentru a susţine conferinţe şi workshop-uri, s-a consolidat continuu conectarea studenţilor universităţii la dezbaterile naţionale şi internaţionale din domeniul artei contemporane.

Pe cale de consecinţă, susţinem că rezultatele proiectului mai sus amintit nu sunt reprezentative pentru tipul de conştinţă publică pe care studenţii UAD o dezvoltă, dovadă fiind implicarea activă a Asociaţiei Studentilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (ASUAD), precum şi a cadrelor didactice ale UAD în mişcări civice şi campanii orientate spre respectarea principiilor democratice.

La final, reiterăm regretul profund al UAD în raport cu contextul creat de participarea universităţii la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare”. Avem speranţa că acest nefericit şi condamnabil incident nu va afecta reputaţia internaţională şi încrederea publică de care universitatea noastră are şansa să se bucure.

Prof. univ. dr. Radu Solovăstru,
Rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca

gard02