Doar cativa oameni il cunosc sub numele sau real, Ciprian Catunescu. Dar foarte multa lume il stie drept Unguru Bulan. Este un tanar baimarean, fost animator de radio, care a ajuns celebru la nivel national prin talentul sau de a construi secvente umoristice si personaje care mai de care mai originale si mai pline de viata.

Infiintat in 2005 de catre baimareanul Ciprian Catunescu, proiectul Unguru Bulan se bucura si astazi de un extraordinar succes. Alcatuit dintr-o serie de episoade de natura satirica, Unguru Bulan infatiseaza viata de zi cu zi a romanului, respectiv societatea romaneasca pe intelesul tuturor.

L-am invitat pe Ciprian Catunescu sa ne raspunda catorva intrebari, din dorinta de a va prezenta ideile si viziunea despre actualitate a unuia dintre maramuresenii care au ceva de spus in media la nivel national.

unguru bulan 01

– Cum a luat naştere proiectul Unguru Bulan?

– Serbus! Proiectul a luat nastere in urma celor mai bune cinci minute de prostie din viata mea. Aveam 25 de ani si lucram la Club FM, postul de radio local cunoscut de cei mai multi baimareni sub numele de Radio Cinemar. Eram DJ (daca meseria asta se poate numi asa), iar, cand nu aveam emisiune live, ma ocupam de productia spoturilor publicitare care intrau pe post.
Dupa doi ani, ajunsesem intr-o rutina din care voiam sa mai si evadez cumva, asa ca am parodiat un spot care mergea chiar in acel moment pe radio, un spot la o companie de telecomunicatii si internet (cred ca stiti despre ce este vorba). Am incercat sa redau vocile a mai multor personaje pe care le aveam in minte de ceva vreme, unul din ele, chiar Unguru’ Bulan, fiind o parodiere a vocii unui coleg pe nume Dan Mezok. Reclama se voia a fi una de uz intern, menita sa descreteasca fruntile colegilor nostri. In mai putin de trei zile, reclama a devenit virala pe internet, iar de aici a inceput totul.
Cu timpul, am continuat sa fac aceste reclame, trecand incet in zona de scenete umoristice. Personajele au ramas, insa Unguru’ Bulan nu mai are legatura cu realitatea. Bineinteles, vocea insa mai seamana cu cea a lui Dan Mezok, insa el nu este un betiv notoriu, luzar destoinic, gras si fara perspective. In acest moment, Dan este unul din cei mai buni fotografi din Baia Mare, iar personajele au fost conturate intr-o cu totul alta directie. In acest moment, pastilele umoristice “Unguru’ Bulan” sunt menite sa redea crudele realitati romanesti intr-o nota amuzanta.

unguru bulan 08

– Ce profesie ai tu de fapt?

– N-as putea spune ca am o profesie anume. Sunt un om bun la toate, ma pricep atat la sound design, la editare video, cat si la dat cu coasa sau sapa 🙂 Daca ma intrebati, insa, din ce imi castig painea, atunci va pot spune ca, in acest moment, jobul meu este “Unguru’ Bulan”. Am lucrat 8 ani pentru Kiss FM si Prima TV, iar acum lucrez doar pentru Prima TV. In afara de asta, proiectul “Unguru’ Bulan” este principala prioritate pentru mine. In cei 9 ani de cand am pornit, proiectul a crescut foarte mult in notorietate, iar orice lucru care ia amploare necesita atentie sporita.

– Părerea ta despre calitatea umorului astăzi?

– Nu cred ca putem vorbi de umorul de azi sau cel de ieri. Cred ca umorul e la fel cum a fost intotdeauna, adica de doua feluri: bun si prost. E foarte greu sa fii obiectiv, pentru ca umorul e ca frumusetea: relativ. Ce e frumos pentru unii poate fi urat pentru altii, sau invers. In concluzie, umorul de calitate este cel pe care alegi sa il servesti. Si eu am preferintele mele, dar asta este o alta discutie, mult mai lunga.

– Baia-Mare este pentru tine oraşul care…

– Orasul care m-a format. Orasul care m-a facut ceea ce sunt in ziua de azi. Orasul din care, in orice parte te uiti in zare, vei vedea un munte sau un deal. Desigur, daca te uiti inspre Vest nu vei vedea mare lucru, iar daca te uiti inspre Hatvan vei vedea un munte de gunoaie, insa prefer varianta metaforica a declaratiei de mai sus. Baia Mare este orasul care inca mai are oameni faini si curati la suflet. Oameni puri, oameni smeriti, pentru care un mod de trai curat si cinstit este o declaratie de principii. Umorul autohton spune ca la noi se agata harta in cui. Daca ar fi, insa, sa o luam in serios, atunci as spune ca asta trebuie sa insemne ceva. In genele mele, printre cromozomi cu X si Y, sigur gasesti si doi M, de la Maramures.

– România, aşa cum o vezi tu astăzi şi cum ai vrea-o în viitor?

– Daca e sa o luam ca un tot unitar, Romania de azi este una a haosului. Totul este guvernat de politica si cercurile de interese. Am ajuns atat de jos, incat nu mai avem unde sa cadem. Teoretic, asta e un lucru bun, pentru ca asta ar insemna, implicit, ca de aici nu avem altundeva unde sa mergem decat in sus. Practic, insa, atata timp cat mai e de unde fura, mai avem de cazut. In viitor, as vrea ca Romania sa-si recastige valorile morale invatate de la bunicii nostri. As vrea sa redevenim oamenii curati care eram odata, as vrea sa fim mai calmi si mai buni. Dar, pentru asta, avem nevoie de un nivel de trai mai ridicat, unul care sa ne aduca linistea. Si, desigur, as vrea sa stim sa profitam de bogatiile cu care ne-au inzestrat frumoasele meleaguri romanesti.

– Consideri că a face oamenii să râdă este o artă?

– E greu sa spun chiar eu lucrul asta. Cel mai indreptatit sa raspunda la aceasta inrtebare ar fi cineva din public. Cuvantul “artist” poate insemna multe lucruri, iar arta este un domeniu foarte vast. Nu sunt sigur ca a face oamenii sa rada este o arta, dar cu siguranta este o tehnica.

– Prin ce te deosebeşti de ceilalţi actori de comedie?

– Prin faptul ca eu am deja brandul meu unic si personal. Prin faptul ca am personajele mele distincte si bine definite. Prin faptul ca am semnatura mea pe fiecare personaj. Prin faptul ca eu pot sa imit o mare parte a comediantilor, dar o mare parte nu ma poate imita pe mine.

unguru bulan 05

– Care este sursa ta de inspiraţie?

– Prietenii mei. O a doua sursa ar fi cursul vietii mele de pana acum. Umorul meu este o simbioza intre redarea trairilor mele personale din copilarie si adolescenta si discutiile la o bere cu prietenii mei. In plus, eternele metehne romanesti sunt, si ele un teritoriu care merita sa fie mereu explorat. Cred ca, la umorul de caz, ne pot bate doar rusii.

– Cel mai important moment din viaţa ta?

– Ar fi prea multe sa le enumar aici. Nu sunt genul care isi seteaza borne pe momentele importante, pentru ca sunt de parere ca ele fac parte dintr-un fir al vietii. Vin ca urmare a actiunilor tale precedente si continua la fel. Incerc sa savurez fiecare zi in parte, iar cele mai mici bucurii pentru unii pot fi cele mai mari pentru mine. Dar, ca sa va dau un exemplu de moment important din viata mea, putem sa ne intoarcem la prima intrebare si la cele 5 minute de “prostie” pe care le-am avut in urma cu 9 ani.

– Un mesaj pentru proiectul maramureşenii.ro?

– Nu va fi un mesaj, ci o urare: va doresc sa reusiti sa redati frumusetea Maramuresului asa cum o vad cei care ne apreciaza. Va doresc sa-i faceti pe altii sa-si doreasca sa se fi nascut in Maramures, fara sa ne fi vizitat vreodata!

unguru bulan 03