Bătălia de orgolii stupide purtată în aceste zile între Primăria Baia Mare și Primăria Cavnic pe tema absurdă a înălțimii bradului de Crăciun amplasat și împodobit în centrul localității continuă cu un nou episod demn de absurdul și comicul involuntar al Epocii Ceaușescu, atunci când se raportau recolte aberante și imposibile la hectar și se anunța realizarea planului cincinal în trei ani și jumătate.

Zilele trecute v-am prezentat într-un articol cum, din slugărnicie și din dorința de a servi propagandistic orgoliul nemăsurat al Mărețului Edil din Baia Mare, ziariștii de la eMaramureș au mărit cu de la ei putere lungimea bradului din Centrul Istoric, de la 32 de metri cât declaraseră inițial, în articolul publicat pe 18 noiembrie, la aproximativ 35 de metri. În data de 18 noiembrie, lungimea de 32 de metri prezentată de jurnaliști este cea declarată oficial de primarul din Baia Mare, într-un interviu acordat la fața locului pentru trustul de presă care îi aparține și îl servește orbește. Iată declarația mincinoasă a primarului, din 18 noiembrie:

Motivul pentru această majorare artificială cu 3 metri realizată pentru manipularea publicului a fost faptul că, după amplasarea bradului de la Baia Mare, primăria din Cavnic a anunțat că bradul ei este mai fălos și atinge 33,5 metri.

Ei bine, suntem în măsură să vă informăm că toată această competiție absurdă pentru titlul neoficial, inutil și absolut stupid de localitate cu cel mai înalt brad este o mare minciună și face parte din clasicele tehnici de propagandă comunist-stalinistă prin intermediul mass-media cu care Cătălin Cherecheș și-a construit de-a lungul anilor imaginea de mare gospodar și om harnic și priceput.

Câțiva membri ai echipelor de muncitori care au participat la tăierea, ambalarea, transportul și montarea copacilor amplasați atât în Baia Mare, cât și în Cavnic ne-au comunicat câteva argumente tehnice care demolează minciunile cu care primarii din ambele localități se chinuie să își păcălească locuitoriii contribuabilii:

1. Din declarațiile martorilor, bradul din Baia Mare a fost măsurat după tăiere, pentru a se pregăti operațiunile de transport și avea puțin peste 19 metri, maxim 20 de metri. Bradul din Cavnic este puțin mai lung, are circa 21 de metri, dar nicidecum 33,5 metri, mărimea mincinoasă cu care se fălește Primăria Cavnic.

2. Pentru a fi transportat la Baia Mare, bradul a fost pus pe o semiremorcă standard cu 3 axe, care are lungimea maximă legală de 12 metri în spatele cabinei. Este adevărat că bradul a atârnat în spatele semiremorcii câțiva metri (maxim 7-8 metri), dar dacă ar fi avut lungimea de 32 de metri ar fi avut mai bine  de 20 de metri în afara semiremorcii, ceea ce este absurd, ar fi măturat șoseaua și de la Izvoare până în oraș nu ar mai fi rămas nimic din coroana copacului.

trailer

3. Este imposibil să cobori de la Izvoare cu un copac lung de 32 de metri, pe străzile înguste și pe curbele de pe acel drum, casele și gardurile din Ferneziu aflate la drum în curbe ar fi fost dărâmate. Nu există posibilitatea tehnică și legală de a face pe șoselele din România un transport cu lungime mai mare de 20 de metri fără să declari transport agabaritic, să folosești un utilaj special de transport și să mobilizezi o armată de oameni și utilaje.

4. Macaraua cu care copacul a fost ridicat și așezat în Centru Vechi este una cu un standard de operare de maxim 30 de tone, care are o lungime maximă a brațului de 30 de metri. Țineți cont că aproape niciodată o astfel de macara nu operează cu brațul întins la lungimea maximă, apoi priviți imaginea de mai jos,apreciați că brațul este ipotenuza unui triunghi dreptunghic și calculați cateta, apoi scădeți spațiul liber de deasupra bradului și de sub brad.

trailer3

5. Clădirea Hotelului Minerul are maxim 18 metri înălțime, la coama acoperișului. Comparați înălțimea bradului cu a clădirii și vă puteți face o imagine, coama clădirii depășește puțin vârful bradului. Sau, o altă variantă: stați lângă brad și memorați percepția înălțimii sale, apoi mergeți lângă Turnul Ștefan, care are cu certitudine 40 de metri înălțime, fiind măsurat de istorici. Veți sesiza diferența. Sau urcați în Turnul Ștefan și vedeți cât de mare vi se pare bradul.

brad cache

Aceste argumente, precum și dezvăluirile făcute de specialiștii care au participat la operațiune și s-au îngrozit de megalomania și orgoliul nemăsurat ale primarului din Baia Mare demonstrează nu doar că întreg orașul este acum victima unei dezinformări și a unei manipulări odioase, dar și că acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată. De vreme ce chiar primarul Cătălin Cherecheș a declarat zilele trecute că bradul de anul acesta este mai mare și mai frumos decât cei din anii precedenți și de vreme ce argumentele tehnice prezentate mai sus sunt valabile și pentru anii trecuți, rezultă că băimărenii sunt victimele unor minciuni și dezinformări odioase care durează de ani de zile, de când Cherecheșeste primar și obișnuiește să se fălească de Sărbători cu dimensiunile gigantice ale manifestărilor organizate de el.

Bradul din Centrul Vechi nu a avut niciodată 32 de metri, nici anii trecuți, deși acesta a fost unul din elementele pe care Cătălin Cherecheș s-a străduit să își clădească prestigiul de cel mai mândru și mai harnic primar din țară. Aveți aici linkuri (citynews, adevărul, ziare.ro) către câteva articole din presa centrală datând din anii trecuți, în care puteți vedea că s-a folosit aceeași minciună a dimensiunilor impresionante ale bradului de Crăciun pentru a căpăta celebritate la nivelul țării și a impresiona locuitorii orașului cu prestigiul dobândit prin întâietate pe plan național.

Absurdul situației și comicul grotesc al acestei bătălii a orgoliilor edilitare mincinoase între Baia Mare și Cavnic nu se oprește aici. După ce reprezentanții primăriei din Cavnic au recunoscut în discuții neoficiale că bradul lor are doar 21 de metri, dar au precizat că al Băii Mari are doar 19 metri, aceștia se pregătesc să dea o nouă lovitură în această cursă absurdă: există informații care arată că primăria din Cavnic vrea să împodobească un al doilea brad de Crăciun, înalt de 40 de metri, dar acesta este un copac aflat în localitate, care nu va fi tăiat și va fi decorat așa cum este, pe picior. Circul continuă!

PS: Știrea video realizată de eMaramureș în 18 noiembrie, care include declarația mincinoasă filmată a primarului, se găsește AICI.