Pe la mijlocul lunii septembrie, pe cand lucram la finisarea platformei maramuresenii.ro si lansam un alt proiect al echipei noastre, Mirii Maramuresului, am lansat o pagina de facebook, alaturi de un tanar care sambata implineste fix 19 ani, Alex, absolvent de liceu si proaspat student. Ulterior, proiectul a fost continuat ca si reporter de un alt junior, Doru, inca elev la un liceu de top din Baia Mare.

Era prevazut de multa vreme in conceptul de marketing al platformei maramuresenii.ro un segment destinat portretelor oamenilor simpli de pe strada. Auzisem foarte multe aprecieri pozitive si entuziaste legate de Humans of New York, am studiat cu atentie modul in care o idee atat de simpla a devenit un hit cu peste 10 milioane de urmaritori pe cea mai tare retea de socializare si am constatat ca aceasta scanteie de umanitate pictata cu un aparat foto DSLR a facut pui frumosi in multe zone din lume, inclusiv in marile orase din Romania.

Dezvoltarea acestei pagini de Facebook, care a ajuns in mod natural la aproape 1200 de fani, a depasit 100.000 de vizualizari si acum a devenit o sectiune speciala si foarte draga noua aici pe maramuresenii.ro, ne-a invatat foarte multe lucruri. In primul rand, am descoperit cu mare bucurie ca oamenii din Baia Mare sunt foarte deschisi si prietenosi si foarte putini dintre ei refuza abordarea standard, care presupune surprinderea unui instantaneu si expunerea unor ganduri sau elemente de identitate personale.

Oamenii au inteles repede ca fac parte din spectacolul vietii, iar Internetul si retelele sociale ne ajuta sa transmitem, fiecare in felul lui, cate o secventa din acest spectacol. Din generozitatea fiecaruia de a oferi voluntar, deschis si transparent o particica din imaginea sa si ideile sale catre ceilalti se naste bucuria de a descoperi in imaginile de pe facebook cate un vecin, un cunoscut sau un coleg ori prieten, de la care afli prin intermediul paginii lucruri pe care altfel nu le cunosteai sau le percepeai diferit.

Cel mai bine si mai deschis au reactionat tinerii la acest proiect, ei fiind evident la curent cu tendintele si, crescuti fiind cu lumea virtuala in varful degetului, au adoptat repede si au si influentat decisiv si pozitiv drumul acestui mic proiect al nostru. Dar marea surpriza a venit de la varstnici, care s-au aratat mai intai curiosi, apoi usor-usor increzatori iar in final bucurosi ca pot spune un gand sau un sfat, natural si autentic, catre cei mai tineri.

Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o in cele cateva saptamani de cand invitam si ascultam oamenii de pe strada la noi pe pagina de Facebook si acum si pe acest site este aceea ca adevarul, bucuria si spectacolul sunt acolo, pe strada, intre oameni, ca de la ei trebuie sa ne luam energia, ideile, initiativele, preocuparile si curajul si ascultand de ei si muncind pentru ei trebuie sa producem acel continut online aducator de audienta, satisfactie, venituri si dezvoltare.

De aceea pagina maramuresenii.ro nu este si nu va fi a cuiva anume, nu va avea un patron sau niste asociati, ci s-a nascut si va ramane ca mijloc de expresie al celor de pe strada, care gandesc liber, spun ce gandesc si se bucura sa traiasca frumos si curat langa semenii lor.