Tot mai multi romani aleg sa munceasca in strainatate, asta si datorita ultimelor reglementari favorabile din domeniul fortei de munca din UE. O mare parte dintre ei au in sarcina obligatii legale de intretinere lunara, stabilite in favoarea copiilor minori, in urma unui divort sau a altor situatii prevazute de lege. In acest fel, alegerea locului de munca in strainatate fara stabilirea conditiilor si modalitatilor in care sa se faca plata lunara a “pensiei alimentare”, poate transforma cu usurinta un cetatean bine intentionat, intr-un infractor.
Poti deveni infractor daca nu achiti pensia alimentara
Acest aspect este descris de Codul Penal la articolul 378, cel care sanctioneaza la litera c) „neplata, cu rea credinta, timp de 3 luni a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca”
In realitate intampinam cel mai des urmatoarea situatie: sotii au divortat, minorul ramane cu domiciliul statornic la mama iar tatalui i se impune obligatia achitarii lunare a unei pensii de intretinere, raportata la veniturile realizate. Cum, dupa divort, de cele mai multe ori, relatiile de buna comunicare si vizitare intre soti si copiii acestora se altereaza, barbatii, determinati de conditiile economice din tara noastra decid singuri sa munceasca in strainatate.
Toate bune si frumoase pana aici. Insa decizia parintelui, barbatul de cele mai multe ori, de a pleca in strainatate, nu este comunicata si celuilat parinte, in virtutea “libertatii” dobandite dupa desfacerea casatoriei, fiind omis si aspectul platii obligatiei lunare de intretinere a minorului. Daca mamele nu primesc “la posta”, timp de 3 luni, banii ce se cuvin copiilor, se impacienteaza, devin irascibile, se considera abandonate si cauta sa ia legatura cu parintele, obligat de lege la realizarea platii, pentru a reglementa situatia. Astfel afla ca acesta este plecat in strainatate sau este de negasit si de aici scenariul care va transforma un om, poate bine intentionat, intr-un infractor.
Puternic motivate de lipsa de comunicare, mamele isi imagineaza ca fostii soti realizeaza venituri mari, se distreaza alaturi de alte femei, isi continua viata ca si cand nimic nu i-ar impiedica sa o faca, iar ele, stau singure, ingrijesc de copil, de casa si merg la serviciu pe un salariu ce nu depaseste 200 euro de cele mai multe ori. Realitatea cruda si dorinta de a aplica o corectie fostului sot, le determina sa se adreseze celei mai apropiate secii de politie, intocmind o plangere cu referire la articolul 378 din Codul Penal.
Daca nu te prezinti la judecata risti sa te prezinti la inchisoare
De aici si pana la o condamnare definitiva nu se mai interpun decat agentul de politie si procurorul care, daca nu reusesc sa identifice faptuitorul pentru cercetare si lamurire, inainteaza judecatorului rechizitoriul intocmit. Daca nici judecatorul nu reuseste sa determine prezenta fostului sot in sala de judecata pentru a i se pune in vedere sa-si indeplineasca obligatiile banesti legale, nu are alta alternativa decat sa pronunte o condamnare in lipsa, fie pecuniara, fie privativa de libertate.
In practica, timpul estimat pentru desfasurarea celor descrise mai sus, nu poate dura mai mult de 6 luni-2 ani. Dupa acest interval de timp, sotul se intoarce acasa unde risca sa intre direct in inchisoare sau sa plateasca cu varf si indesat tot ce a reusit sa acumuleze in timpul petrecut la lucru in strainatate.
SOLUTIA: ANGAJEAZA MEDIATORUL!
Tot acest scenariu desprins din realitatea de zi cu zi se poate SOLUTIONA apeland INSTIUTIA MEDIERII, respectiv SOLICITAND UNUI MEDIATOR remedierea situatiei. Acesta, cu usurinta, restabilind comunicarea intre fostii soti dar si prin asumarea responsabilitat
Amintim AVANTAJELE apelarii la un mediator:
– timpul extrem de scurt in care se poate rezolva problema
– costurile cu onorariile sunt considerabil reduse fata de actiunea in instanta
– confidentialita
– pastrarea unor relatii de buna comunicare, firesti, si deosebit de benefice minorului, intre parintii divortati sau separati
DA SUTN DEACORD CU ART 378 LIT C DIN C.P.P DAR INTREBAREA ESTE ? CATI OARE DINTRE POLITISTI SI PROCURORI RESPECTA ACEST ART ????
Ce as putea face de a primi pensia de intretinere care nu primesc ani de zile….si sa nu trebuie sa merg sa lucrez in strainatate.Am incercat multe in mod legal dar nimeni nu ma poate ajuta.