Societăți cu contracte de zeci de milioane de euro cu Primăria Baia Mare sau apropiați ai primarului Cătălin Cherecheș s-au aflat printre partenerii evenimentului organizat de eMaramureș la cinci ani de existență. Drusal, ConstruRom, IMI SA, ArtTradition, RoCredit, Mitsubishi Motors sau Orizont au acceptat să sprijine demersul trustului de presă. Asocierea acestor firme cu entitatea media ridică multe semne de întrebare.

Prestatorii primăriei sunt și finanțatorii grupului de presă eMM

În 18 iunie 2013 procurorii DNA descindeau la sediul eMM, la Primăria Baia Mare și locuința primarului Cătălin Cherecheș, de unde au ridicat mai multe documente. Printre suspiciunile procurorilor era și aceea ca trustul eMM a fost preluat prin interpuși de către primarul Cherecheș. Dosarul se află încă în lucru la DNA Cluj. În acte, grupul de presă eMM este deținut de către Cristian Șpan, dar în cursul anchetei acesta nu a putut preciza de unde a făcut rost de cei 380.000 de euro plătiți omului de afaceri Mihai Lung la momentul achiziției grupului media. Întâmplător, cu câteva zile înainte de momentul achiziției, o firmă controlată de primarul Cherecheș a împrumutat această sumă de la RoCredit, una dintre companiile aflate în grațiile primarului și în relații excelente cu grupul media.

De la preluarea Primăriei, din mai 2011,  de către Cătălin Cherecheș, Drusal, ConstruRom, ArtTradition sau IMI SA au devenit firmele abonate la bani publici. În urma unor licitații sau prin încredințări directe, acestea au pus mâna pe contracte importante. Aceleași firme apar zilele trecute ca și sponsori ai unui eveniment aniversar organizat de grupul de presă eMM, care este în același timp și instrumentul oficial principal de propagandă al primarului Cherecheș.

miss emm span

Drusal – profituri uriașe și afaceri imobiliare suspecte din banii băimărenilor

Drusal a beneficiat, la propunerea primarului și prin votul consilierilor locali, de prelungirea contractului pe care îl are cu administrația locală cu încă 4 ani. O procedură corectă și transparentă ar fi fost licitația. Aceeași firmă a beneficiat succesiv în ultimii 3 ani de hotărâri de consiliu prin care i s-au acceptat majorări de tarife la serviciile prestate către municipalitate și persoanele fizice. În 3 ani socitatea a ajuns de la un profit net de  1.000.000 de lei în 2010 la aproape 4.000.000 de lei în 2013.

La un calcul simplu ce are la bază datele oferite de Ministerul Finanțelor, în perioada 2008-2010 societatea a avut un profit total net de aproximativ 1.800.000 de lei. În următori trei ani (2011-2013), perioadă în care primar este Cătălin Cherecheș, societatea are un profit total net de 8.500.000 de lei. Aceeași societate băimăreană a început la finele lui 2012 o investiție imobiliara în Cluj Napoca. Proiectul prevede construirea a 90 de apartamente, la care se adaugă spații de birouri cu o suprafață de 2860 mp. În urmă cu un an, Drusal a achiziționat peste 1 ha de teren de pe fosta platformă de producție din zona Căii Mănăștur din Cluj Napoca, aparținînd fabricii de bere. Conform estimărilor de piață, prețul/mp ajunge în zonă la 300 euro.

miss emm redactie

ConstruRom – meșterul preferat al lui Cătălin Cherecheș

ConstruRom e celebra societate care și-a făcut apariția pe lista contractorilor pe bani publici după venirea la primărie a lui Cătălin Cherecheș. A primit, fără licitație, lucrarea de peste 700.000 euro pentru strada Podul Viilor. A primit lucrări de modernizare și întreținere a unor străzi din oraș. Modernizarea fântânii arteziene și a Parcului Mara a intrat în portofoliul aceleași firme. Mai mult, societatea a devenit asociat sau subcontractant la lucrări pe apă și canal în Baia Mare sau în proiectul de modernizare a străzii Grănicerilor. Parcul Central, o investiție care se ridică la 4000000 de euro, e făcut tot de ConstruRom. Cifrele din dreptul acestei firme sunt interesante.

În 2010 firma ConstruRom avea o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei cu 40 de angajați. În primul an de mandat al lui Cherecheș societatea ajunge să aiba o cifră de afaceri de 18,5 milioane de lei cu 51 de angajați!!! Cifra de afaceri crește constant și-n 2012 și 2013 ridicîndu-se la peste 22,5 milioane de lei cu…49 de angajați. În toată această perioadă profitul aproape s-a dublat, dar a rămas la un procent mic din cifra de afaceri 2,79%.

IMI SA – calitate catastrofală, favorizată de primarul Cherecheș

IMI SA a semnat în aprilie 2013 contractul de reabilitare și modernizare a rețelelor de apă și canal din Baia Mare. Valoarea, fără TVA, a lucrărilor depășește 52 milioane de euro. Populația din zona în care se fac lucrările a reclamat de mai multe ori modul defectuos în care acționează firma și distrugerile pe care le produce. Aceeași firmă a câștigat licitația de modernizare a unei aripi aparținînd CN Gheorghe Șincai. În urmă cu o lună s-a semnat cu IMI SA o nouă lucrare de modernizare a unei instituții de învățămînt, CN Vasile Lucaciu. Valoarea proiectului depășește 1 milion de euro.

Alți sponsori din famiglia amicilor primarului

Alte firme partenere ale evenimentului organizat de eMM nu au neaparat contracte pe bani publici, dar au o puternica legătură cu primarul Cătălin Cherecheș. RoCredit este cea care a acordat primarului Cherecheș un împrumut de 400.000 de euro, prin intermediul firmei pe care o deține, VDC Holding. Împrumutul, garantat personal de Cherecheș, nu apare în declaratia acestuia de avere. De anul trecut RoCredit apare ca sponsor al HCM Baia Mare, iar administratorul IFN-ului membru în CA  al clubului.

Mitsubishi Motors a oferit în toamna anului trecut mașini jucătoarelor de la HCM în baza unui contract de sponsorizare. Orizont e firma omului de afaceri Sorin Vlașin, președintele PSD Sighetu Marmației. Aceasta execută proiectul pe apă-canal al Vitalului în zona Cavnic, în valoare de aproape 40 de milioane de euro. În urmă cu un an eMM anunța deschiderea unui studio în Sighetu Marmației. Susținerea financiară ar fi trebuit să vină din partea lui Sorin Vlașin. Intenția nu a mai fost concretizată.

ArtTradition este firma lui Doru Dăncuș, un abonat la bani publici, care se ocupă de organizarea tuturor evenimentelor publice din seria anotimpurilor băimărene. Milioane de euro au fost plătite din bugetul municipalității prin încredințare directă către această firmă, pentru niște evenimente de o calitate artistică de nivel rural-județean, vândute la prețuri de eveniment artistic de talie mondială.

Restaurantul IlPadrino Gala, aparținând lui Luigi Casagrande a fost gazda acestui eveniment, dar este totodată și localul care asigură contra cost alimentația jucătoarelor de la HCM Baia Mare. În fiecare zi, jucătoarele de handbal sunt văzute în localul Il Padrino de pe strada Școlii, luând masa de prânz sau cina. Decontarea se face din bugetul local, prin intermediul bugetului clubului de handbal. Evident, nu a existat vreo licitație sau achiziție pe principii competitive.

miss emm dancus

Întâmplător sau nu, unele dintre aceste firme se regăsesc printre sponsorii anotimpurilor băimărene și ai echipei de handbal sau au legături strânse cu primarul Băii Mari. Mai nou sunt interesate, sigur, absolut dezinteresat, și de concursurile de Miss organizate de trustul de presă presupus de către DNA că a fost preluat, prin interpuși, de primarul Cătălin Cherecheș. Cât timp mai sunt lucrări pe bani publici de făcut în Baia Mare…

Notă: Fotografiile care ilustrează acest articol sunt realizate de fotograful personal al primarului Cătălin Cherecheș și publicate pe pagina oficială de Facebook a trustului de presă eMaramureș. Le publicăm pentru a se putea observa siglele sponsorilor menționați pe panoul oficial al evenimentului.