Parohiile ortodoxe din Maramures continua sa publice in presa locala anuturi de licitatii pentru vanzarea unor cantitati importante de lemn, aflate pe picior, adica se vand copaci care urmeaza fi taiati. Zilele trecute am publicat un anunt al parohiei din Somcuta Mare, iata acum un alt anunt, al Bisericii Ortodoxe din Boiu Mare. Licitatie deschisa cu plic inchis, 351 de metri cubi de lemn, in valoare de circa 650 de milioane de lei vechi. La Somcuta Mare licitatia se organiza pentru stejar, iar valoarea de pornire era de 690 de milioane de lei vechi.

Nu ne-a anuntat nimeni ca Biserica Ortodoxa este de fapt o companie forestiera sau o filiala a Romsilva, dar e bine de stiut cu ce se ocupa preacucernicii parinti. Iata inca o mica si nevinovata afacere de circa 650 de milioane de lei vechi, ascunsa intr-un anunt modest la mica publicitate. Sa ne mai miram apoi ca vin inundatii care fac prapad prin sate si ca oficialii Bisericii umbla in Mercedesuri de ultima generatie?

Daca doar una dintre cele peste 200 de parohii din judet taie padure de o asemenea valoare, va puteti imagina la cat se ridica valoarea intregului lemn taiat de pe terenurile Bisericii Ortodoxe din judet, intr-un singur an? Dar la nivel national, va puteti imagina care este valoarea acestor afaceri?

IMAG0468