„De când a plecat Lars Walther, am absorbit foarte multe nemulţumiri ale echipei, iar cu timpul s-au adunat. Echipa este cu salariile la zi, dar eu am ajuns la o limită. Handbalul se practică în picioare, nu în genunchi”, şi-a motivat ieri antrenorul Petru Pop decizia de a parasi echipa HCM Minaur, hotărât să nu mai revină asupra deciziei.

Este o lovitura data nu atat echipei, ci mai ales celor ce gestioneaza intreaga activitate a clubului campion al Romaniei si detinator al Cupei Romaniei. Conferinta de presa sustinuta de primar sambata, 20 februarie, pe parchetul salii de sport, inconjurat doar de jucatori, excluzandu-i pe conducatorii clubului si pe antrenor, a pus capac relatiei din Catalin Chereches si Petre Pop, care si asa era destul de tensionata in ultimul timp.

Ex-antrenorul echipei Minaur susţine că ar avea multe de spus după această experienţă, dar „nu-mi permit, nu vreau să fac rău. Îmi doresc ca lucrurile să meargă mai departe. În orice caz, la Minaur trebuie în primul rând să se lucreze la recâştigarea credibilităţii”, după cum a susţinut Petru Pop.

Petru Pop este convins că Minaur se poate salva de la retrogradare în acest sezon al Ligii Naţionale, chiar dacă Marius Sadoveac s-a accidentat din nou şi va fi indisponibil în următoarele zile: „Echipa trebuie să se salveze, băieţii trebuie să lupte până la ultima picătură. Minaur se poate salva!”. Antrenorul a mai spus că părăseşte împăcat Minaur: „Plec cu puţină mândrie. Indiferent de rezultatul obţinut în ultima vreme, lumea ne-a felicitat după fiecare joc. Îi doresc tot binele din lume echipei Minaur„, a declarat marti 23 februarie antrenorul pentru Prosport.

Pierderea meciului in deplasare cu CSM Focsani 2007 cu siguranta ca i-a fost imputata antrenorului de catre primul cetatean al municipiului, care a ajuns un fel de zbir, ce vrea doar rezultate fara sa dea nimic in schimb.

Adica dadea ceva, cu multa generozitate: dadea indicatii pretioase, precum Ceausescu pe vremuri, dadea sfaturi si idei tehnice necontenit, de parca ar avea vreo pregatire in domeniu. Doar ca mai nou da doar ordine, fara sa observe cine sunt adevaratii vinovati de faptul ca HCM Minaur a ajuns sa lupte pentru evitarea retrogradarii. Ei da, sa nu fim carcotasi, da si salariile la zi, asa cum sunt platiti sclavii pe plantatii.

Evenimentele se succed acum cu o asa de mare repeziciune, incat  e foarte greu sa le mai urmaresti cu atentie cursul. Marti, 23 februarie, in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local, primarul a luat mai multe decizii aprobate, cum altfel, de catre masina de vot formata de slugile lui de consilieri, majoritatea dintre ei niste yes-man care ne-au obisnuit sa voteze la foc continuu orice prostie sau improvizatie care ii trece prin cap edilului.

S-a decis, intr-o zi de marti, ca Sala Polivalentă „Lascăr Pană” să fie preluată în administrare de către CS Minaur, clubul de drept public, care aparține municipalității. Club coordonat de Patricio Martinez Chavez, Vasile Viman și Ionuț Marta.

„Ei vor gestiona Sala Sporturilor și sunt convins că lucrurile vor arăta din ce în ce mai bine inclusiv proiectul de extindere a Sălii Sporturilor. Mai departe vorbim și de finanțarea acestui club cu o sumă de 2 milioane de lei pentru a putea să își creeze premisele unei asocieri cu clubul HCM Baia Mare pentru ca cele două echipe de handbal fete și handbal băieți să funcționeze în acest mod până la sfârșitul sezonului. O altă chestiune pe sport a fost legată de rigoarea pe care vrem să o impunem în contractele de finanțare”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Nici un cuvant despre Bala, Kotecz și Gurzău pe care, in conferinta de presa din 20 februarie, a afirmat ca ar fi patronii Clubului Phoenix, ce are in obiectul de activitate, pe langa fotbal si atletism, o sectie de minihandbal.

„Mai este o chestiune pe care vreau să o întreb. Dacă cineva din club mai face parte dintr-un alt club nou înființat de drept privat și dacă acest nou club s-a înregistrat în competiții de minihandbal sau junioare cu fete care aparțineau HCM Baia Mare? Sper că nu. Și care este scopul înființării acestui club?”, ii intreba practic doar  pe jurnalisti si pe sportivi in cadrul acelei conferinte de presa, pentru ca impricinatii erau probabil la o bere pe undeva ascunsi sa nu dea ochii cu tatucul sportului baimarean.

Tarziu a venit si raspunsul la acuzatia ca patronii Clubului Phoenix ar lua sportive de la HCM.

„Nu am luat și nu vom lua jucătoare de la HCM. Noi am dat clubului HCM mai multe junioare de la Phoenix”, s-ar fi miorlait Liviu Bala la intrebarea pusa de jurnalisti.

Cert este ca Bala, Kotecz și Gurzău nu fac aceste inginerii sportive (asa se cheama cand inginerii se ocupa de sport) fara acordul lui Catalin Chereches, care mai nou vorbeste la conferintele de presa citand din procesele verbale ale procurorilor care se ocupa de cazul de coruptie in care sunt anchetati, la gramada, cu totii, mai putin sportivii si antrenorii, singurii care nu au nici o vina in evaporarea fondurilor alocate cluburilor.

Vorbim de conflict de interese, atata timp cat Liviu Bala a dat si tot el a si preluat jucatoare, probabil pe niste sume de bani despre care nu vom sti niciodata, deoarece, asa au decis factorii responsabili, contractele trebuie sa fie confidentiale. Cu cat o fi vandut clubul Phoenix cele trei junioare la HCM si de unde avea acel club trei junioare, cand clubul abia s-a infiintat? Pe banii cui a facut tranzactii acel club si cine a supravegheat corectitudinea tranzactiilor, din punctul de vedere al HCM, un club unde Consiliul Local, adica noi cetatenii, detinem 98% din actiuni?

Baia Mare nu e este singurul oras in care se intampla astfel de lucruri, cand banii publici ajung sa fie folositi in activitati sportive si daruiti spre gestionare unor persoane private, invatate cu furtisagul.

“Hai sa facem Baia Mare!” a fost un slogan pagubos intr-o camapnie electorala trecuta. Azi, se pare ca sloganul este “Hai sa facem Baia Mare, cat mai mica!” De la minihandbal la miniprimaria de sector este doar un pas. Oamenii primarului, si nu vorbim doar de cei ce chinuiesc viata sportivilor, s-au hotarat ca in stil mafiot sa imparta pe zone de activitate orasul si sa-l mulga atat cat este posibil, mai ales ca o eventuala desemnare a muncipiului drept Capitala Europeana a Culturii ar face ca basculante cu bani europeni si guvernamentali sa fie imprastiate, pe proiecte imaginare, pe tot cuprinsul localitatii.

Sigur, poate ca imaginatia ne joaca feste, si e nevoie de un mos Grigore, sfatos si foarte libidinos in editorialele sale lingusitoare, care sa ne atraga atentia ca nu am inteles nimic din claritatea discursului primarului, el ca si gurnalist fiind hotarat sa-i mai spele o data rufele murdare in valtoarea puturoasa a Raului Sasar.

Revenind la acea conferinta de presa, Catalin Chereches si-a reiterat planurile marete de a forma un singur club de handbal, maret si indestructibil, care sa fie finantat 100% din bani publici.

“Cluburile de volei, handbal, baschet, rugby trebuie să ne anunțe cu privire la obiectivul pe care îl au atunci când le finanțăm. Vorbim nu doar despre obiectiv, ci și la modul în care își pot realiza obiectivul, respectiv la lotul de jucători sau jucătoare pe care îl doresc și orice transfer sau eliberare de jucător se face doar cu avizul Municipiului Baia Mare printr-o comisie consultativă pe care o vom aproba în Consiliul Local. Această comisie va fi formată din antrenorii echipelor și alți specialiști din diverse ramuri sportive”, a hotarat Catalin Chereches.

Unde Dumnezeu s-a mai vazut asa ceva, in lume? Unde s-a mai pus in aplicare o asemenea viziune dictatoriala si demagogica, absolut aberanta si neprofesionista? Se apeleaza iar la reteta tipica a politicianului corupt din Romania, aceea cu constituirea unei comisii, care, in loc sa rezolve o problema, creeaza alte trei. Comisia consultativa de care face vorbire primarul va da doar consultatii, nu ca la doctor, unde medicul ia si decizii in numele bolnavului si are responsabilitatea vindecarii pacientului. In cazul nostru decizia finala va sta doar in pixul edilului, hotarat sa fie acum, si in acte, nu doar faptic, cel ce ordona cum si ce se misca in sportul baimarean.

Anul de gratie 2016, inseamna nu doar alegeri locale si parlamentare, inseamna, speram, si o schimbare de mentalitate a politicienilor nostri, tot mai stransi cu usa de DNA. Ca va fi asa sau nu depinde doar de vigilenta si profesionalismul procurorilor si de votul de incredere pe care il vom da celor ce vor dori sa administreze tara in urmatorii 4 ani. In asta sta puterea noastra si daca nu vom sti cum sa o folosim, vom vorbi mereu despre noi si noi generatii de sacrificiu, un leitmotiv ce ne urmareste viata de decenii.

keep calm pop petru